Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χημική έλξη: Ορισμένοι άνθρωποι είναι πραγματικά «μαγνήτες κουνουπιών», διαπιστώνει μια μελέτη

Χημική έλξη: Ορισμένοι άνθρωποι είναι πραγματικά «μαγνήτες κουνουπιών», διαπιστώνει μια μελέτη
Το πείραμα χρησιμοποίησε το κουνούπι Aedes aegypti

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι μερικοί άνθρωποι είναι όντως «μαγνήτες κουνουπιών» και πιθανότατα έχει να κάνει με τον τρόπο που εκείνοι μυρίζουν γράφει ο βρετανικός Guardian.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είναι πιο ελκυστικοί για τα κουνούπια παράγουν συγκεκριμένες χημικές ουσίες στο δέρμα τους που συνδέονται με τη μυρωδιά. 
Τα κακά νέα για τους μαγνήτες κουνουπιών... είναι ότι τα ενοχλητικά έντομα μένουν πιστά στους αγαπημένους τους ακόμα και με την πάροδο του χρόνου.

«Αν έχετε υψηλά επίπεδα αυτού του οξέως στο δέρμα σας, θα είστε αυτός που θα λάβει όλα τα τσιμπήματα στο πικνίκ», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Leslie Vosshall, νευροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Rockefeller στη Νέα Υόρκη.
Οι ερευνητές σχεδίασαν ένα πείραμα που αντιπαραθέτει τα αρώματα των ανθρώπων, εξήγησε η συγγραφέας της μελέτης Maria Elena De Obaldia. 
Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν την Τρίτη στο περιοδικό Cell.
Ζήτησαν από 64 εθελοντές από το πανεπιστήμιο να φορέσουν νάιλον κάλτσες.
Οι κάλτσες τοποθετήθηκαν σε ξεχωριστές παγίδες στην άκρη ενός μακριού σωλήνα και στη συνέχεια απελευθερώθηκαν δεκάδες κουνούπια.
«Βασικά θα πήγαιναν στα πιο ελκυστικά... θύματα», είπε ο De Obaldia. «Έγινε πολύ προφανές αμέσως».
Ο μεγαλύτερος άνθρωπος - μαγνήτης για τα κουνούπια ήταν περίπου 100 φορές πιο ελκυστικός για τα κουνούπια από τον τελευταίο νικητή.
Το πείραμα χρησιμοποίησε το κουνούπι Aedes aegypti που μεταδίδει ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, ο Ζίκα και ο δάγκειος πυρετός. Η Vosshall είπε ότι περίμενε παρόμοια αποτελέσματα από άλλα είδη, αλλά θα χρειαζόταν περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί.
Δοκιμάζοντας τους ίδιους ανθρώπους για πολλά χρόνια, η μελέτη έδειξε ότι αυτές οι μεγάλες διαφορές παραμένουν, είπε ο Matt DeGennaro, νευρογενετιστής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα που δεν συμμετείχε στην έρευνα.
«Οι μαγνήτες κουνουπιών φαίνεται να παραμένουν οι αγαπημένοι των κουνουπιών», είπε ο DeGennaro.
Οι ερευνητές εντόπισαν έναν κοινό παράγοντα: οι μαγνήτες των κουνουπιών είχαν υψηλά επίπεδα ορισμένων οξέων στο δέρμα τους. 
Αυτά τα «λιπαρά μόρια» αποτελούν μέρος του φυσικού ενυδατικού στρώματος του δέρματος και οι άνθρωποι τα παράγουν σε διαφορετικές ποσότητες, είπε ο Vosshall.
Τα υγιή βακτήρια που ζουν στο δέρμα τρώνε αυτά τα οξέα και παράγουν μέρος του προφίλ οσμών του δέρματός μας, είπε.
Δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτά τα οξέα χωρίς να βλάψετε και την υγεία του δέρματός σας, είπε ο Vosshall, ο οποίος εργάζεται το Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes και υπηρετεί ως επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος. Το ινστιτούτο υποστηρίζει επίσης το Τμήμα Υγείας και Επιστήμης του Associated Press.
Αλλά η έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει στην εύρεση νέων μεθόδων για την απώθηση των κουνουπιών, δήλωσε ο Jeff Riffell, νευροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης