Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε φυλάκιση 4 μηνών καταδικάστηκε ο πρώην σύμβουλος του Trump, Stephen Bannon

Σε φυλάκιση 4 μηνών καταδικάστηκε ο πρώην σύμβουλος του Trump, Stephen Bannon
Ο ίδιος, αρνήθηκε να μιλήσει στο δικαστήριο πριν ανακοινωθεί η ποινή του.
Η ποινή αυτή, που συνοδεύεται από πρόστιμο ύψους 6.500 δολαρίων, δεν θα εκτελεστεί μέχρι να εκδικαστεί η έφεσή του, εφόσον ασκήσει αυτό το δικαίωμα, διευκρίνισε ο δικαστής Carl Nicols, του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ουάσινγκτον.
Ο Bannon κρίθηκε ένοχος τον Ιούλιο για δύο κατηγορίες καταφρόνησης του Κογκρέσου, επειδή αρνήθηκε να παραδώσει έγγραφα ή να καταθέσει στην έρευνα όταν έλαβε κλήτευση από την Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά την επίθεση στο Καπιτώλιο και τις προσπάθειες συμμάχων του Trump να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020.
Η κάθε κατηγορία επιφέρει ελάχιστη ποινή φυλάκισης ενός μήνα και μέγιστη ένα έτος, καθώς και πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τα 100.000 δολάρια.
Οι εισαγγελείς ζήτησαν από τον δικαστή να του επιβάλει ποινή φυλάκισης έξι μηνών.
Ο Bannon, «δεν είναι υπεράνω του νόμου και για αυτό είναι σημαντική αυτή η υπόθεση», σχολίασε ο εισαγγελέας Τζ.Π. Κούνεϊ.
Ο 68χρονος Bannon ήταν σύμβουλος στην προεκλογική εκστρατεία του Trump το 2016 και στη συνέχεια ανέλαβε τη χάραξη στρατηγικής του προέδρου στον Λευκό Οίκο.
Ήταν εκείνος που προώθησε τη λαϊκιστική πολιτική του «Πρώτα η Αμερική» και τον αντιμεταναστευτικό λόγο που καθόρισε την προεδρία του Trump.
Έπαιξε, επίσης, καθοριστικό ρόλο στα δεξιά μέσα ενημέρωσης και προώθησε δεξιούς υποψηφίους στις ΗΠΑ και το εξωτερικό.
Ο ίδιος, αρνήθηκε να μιλήσει στο δικαστήριο πριν ανακοινωθεί η ποινή του.
Ο συνήγορός του, είπε ότι ο Bannon ακολούθησε τη συμβουλή των δικηγόρων του να μην συμμορφωθεί με την κλήτευση αφού ο Trump επικαλέστηκε το «εκτελεστικό προνόμιό» του προέδρου, με βάση το οποίο δεν επιτρέπεται να δοθούν στη δημοσιότητα ορισμένες επικοινωνίες του Λευκού Οίκου.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο Bannon μίλησε με τον Trump τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα πριν από την επίθεση, συμμετείχε σε μια συνάντηση σε ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον και είπε σε ένα podcast ότι «αύριο θα ξεσπάσει κόλαση».
Στη δίκη του οι εισαγγελείς κάλεσαν μόνο δύο μάρτυρες ενώ οι συνήγοροί του κανέναν.
Ο Bannon επέλεξε να μην καταθέσει.
Οι δικηγόροι του είπαν ότι θα ασκήσουν έφεση.
Εκτός από τον Bannon, έχει ασκηθεί δίωξη για καταφρόνηση του Κογκρέσου και στον πρώην σύμβουλο του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο, για τους ίδιους λόγους.
Η δίκη του έχει προσδιοριστεί για τις 17 Νοεμβρίου.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης