Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ανησυχία της Ρωσίας για ουκρανική «βρώμικη βόμβα» και οι επαφές με Βρετανία, Γαλλία και Τουρκία

Η ανησυχία της Ρωσίας για ουκρανική «βρώμικη βόμβα» και οι επαφές με Βρετανία, Γαλλία και Τουρκία
Ο Shoigu μετέφερε στον Βρετανό ομόλογό του την ανησυχία της Ρωσίας ότι το Κίεβο μπορεί να ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει μια «βρώμικη βόμβα» στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

O υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Sergei Shoigu είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό ομόλογό του Ben Wallace την Κυριακή (23/10/2022) για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας.
Ο Shoigu μετέφερε στον Wallace την ανησυχία της Ρωσίας ότι το Κίεβο μπορεί να ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει μια «βρώμικη βόμβα» στην Ουκρανία - έναν ισχυρισμό που μετέφερε επίσης σε συνομιλίες με τους υπουργούς Άμυνας της Γαλλίας και της Τουρκίας νωρίτερα την Κυριακή (23/10).
Σύμφωνα με ένα αντίγραφο της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Shoigu και του Γάλλου υπουργού Άμυνας Sebastien Lecornu που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο Shoigu είπε ότι ο πόλεμος έχει την τάση να εξελίσσεται σε μία ευρεία, μη ελεγχόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Kuleba: Το Κίεβο δεν σχεδιάζει προβοκάτσια με βρώμικη βόμβα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba δήλωσε την Κυριακή  23 Οκτωβρίου 2023 ότι το Κίεβο δεν έχει καμία πρόθεση να αποκτήσει μια «βρώμικη βόμβα».
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές σε διάφορες χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας -, το καθεστώς του Κιέβου προετοιμάζει μια πρόκληση στο έδαφος της χώρας του που σχετίζεται με την χρήση της λεγόμενης «βρώμικης βόμβας».
Σκοπός της εν λόγω πρόκλησης είναι να κατηγορηθεί η Ρωσία ότι χρησιμοποιεί όπλα μαζικής καταστροφής στο ουκρανικό θέατρο επιχειρήσεων, και ως εκ τούτου να ξεκινήσει μια ισχυρή αντιρωσική εκστρατεία στον κόσμο με στόχο να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στη Μόσχα
Από διάφορες πηγές έγινε γνωστό ότι υπό την ηγεσία της Δύσης, το Κίεβο έχει ήδη ξεκινήσει την πρακτική υλοποίηση αυτού του σχεδίου.
Επιστήμονες απο το ανατολικό εργοστάσιο εξόρυξης και επεξεργασίας μεταλλευμάτων, που βρίσκεται στην πόλη Zhovti Vody, της επαρχίας Dnepropetrovsk, καθώς και το Ινστιτούτο Πυρηνικών Ερευνών του Κιέβου, επιφορτίστηκαν με την κατασκευή της πολύ «βρώμικης βόμβας».
Οι εργασίες  βρίσκονται ήδη στο τελικό στάδιο.
O στόχος των διοργανωτών της προβοκάτσιας είναι ότι σε περίπτωση επιτυχούς εφαρμογής της, οι περισσότερες χώρες θα αντιδράσουν εξαιρετικά σκληρά στο «πυρηνικό επεισόδιο» στην Ουκρανία.
Ως αποτέλεσμα, η Μόσχα θα χάσει την υποστήριξη πολλών από τους βασικούς της εταίρους και η Δύση θα προσπαθήσει ξανά να θέσει το ζήτημα της στέρησης από τη Ρωσία του καθεστώτος του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να αυξήσει την αντιρωσική ρητορική.

Τι είναι η βρώμικη βόμβα

Η βρώμικη βόμβα ή συσκευή διασποράς ραδιενέργειας είναι υποθετικά ραδιενεργό όπλο που συνδυάζει ραδιενεργό υλικό με συμβατικά εκρηκτικά.
Ο σκοπός του όπλου είναι να μολύνει την περιοχή γύρω από τον παράγοντα διασποράς - συμβατική έκρηξη με ραδιενεργό υλικό, χρησιμεύοντας κυρίως κατά αμάχων.
Δεδομένου ότι μια βρώμικη βόμβα είναι απίθανο να προκαλέσει πολλούς θανάτους λόγω έκθεσης στην ακτινοβολία, πολλοί δεν θεωρούν ότι πρόκειται για όπλο μαζικής καταστροφής.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης