Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΚΚ Κίνας: Δεν είναι αποδεκτή η ανεξαρτησία της Ταϊβάν – Δεν αποκλείεται η χρήση βίας

ΚΚ Κίνας: Δεν είναι αποδεκτή η ανεξαρτησία της Ταϊβάν – Δεν αποκλείεται η χρήση βίας
Το ΚΚΚ κάλεσε για «αποφασιστικά βήματα ώστε να αποτραπεί η «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» και να προωθηθεί η επανένωση με την Κίνα
Σχετικά Άρθρα

Το τελικό ψήφισμα του Κογκρέσου που εκδόθηκε το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2022 από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας διευκρίνισε ότι οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να εκσυγχρονίζονται και να ενδυναμώνονται, με στόχο την αποτροπή της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.
Ενώ επαίνεσε τις προσπάθειες κατά την τελευταία μισή δεκαετία που το Πεκίνο έδωσε «μεγάλη έμφαση στον εκσυγχρονισμό» της «εθνικής άμυνας και των ενόπλων δυνάμεών του», το ΚΚΚ κάλεσε για «αποφασιστικά βήματα ώστε να αποτραπεί η «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» και να προωθηθεί η επανένωση
Να διατηρήσει η Κίνα την πρωτοβουλία και την ικανότητα να ρυθμίζει τις σχέσεις στα Στενά της Ταϊβάν και να προωθήσει αταλάντευτα την υπόθεση της εθνικής επανένωσης», επισημαίνεται.

Δεν αποκλείεται η χρήση βίας

Ο εκπρόσωπος του Κεντρικής Επιτροπής, Sun Yeli, έκανε την σημαντική δήλωση την προηγούμενη εβδομάδα πριν από το ψήφισμα του Σαββάτου (23/10) ότι η Κίνα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο χρήσης βίας, αλλά θα ήταν μόνο ως απάντηση σε παρεμβάσεις από τρίτες χώρες.
«Δεν υποσχόμαστε να αποκηρύξουμε τη χρήση βίας και να επιφυλάσσουμε για εμάς  τη δυνατότητα να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά της παρέμβασης εξωτερικών δυνάμεων και του εξαιρετικά μικρού αριθμού αυτονομιστικών δυνάμεων υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν και των αυτονομιστικών τους δραστηριοτήτων», είχε δηλώσει ο Sun πριν από την έναρξη του 20ου Εθνικού Συνεδρίου.
Ο Πρόεδρος Xi Jinping, ο οποίος αναδείχθηκε μετά το συνέδριο ακόμη πιο ισχυρός, εξασφαλίζοντας μια τρίτη θητεία, τόνισε ότι η Κίνα διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει βία σε ορισμένα σενάρια σχετικά με την Ταϊβάν:
Επισήμανε ότι η Κίνα επιφυλάσσεται της επιλογής «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα» ενάντια στην «παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων» στο ζήτημα της Ταϊβάν.
Ο Χi στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα της Κίνας για επανένωση με το αυτονομηγμένο νησί, το οποίο το Πεκίνο θεωρεί μέρος της επικράτειάς του...

Ειρηνική επανένωση

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ειρηνική επανένωση με τη μεγαλύτερη ειλικρίνεια και τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια», είπε ο Xi,.
«Όμως, δεν θα υποσχεθούμε ποτέ ότι θα αποκηρύξουμε τη χρήση βίας.
Και επιφυλασσόμαστε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».
Συνεπής με προηγούμενες δηλώσεις για το θέμα, τόνισε ότι η βασική προειδοποίηση ότι «αυτό στοχεύει αποκλειστικά στην παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων και μερικών αυτονομιστών που επιδιώκουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν».
Οι στρατηγικές δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων
Με αυτό το πλαίσιο που διατυπώνεται στην ομιλία του Xι, το ψήφισμα που εγκρίθηκε πρόσφατα αναφέρει: «Πρέπει να ενισχύσουμε τις στρατηγικές δυνατότητες του στρατού για την υπεράσπιση της κυριαρχίας, της ασφάλειας και των αναπτυξιακών συμφερόντων της Κίνας και να φροντίσουμε ώστε οι ένοπλες δυνάμεις του λαού να εκπληρώνουν αποτελεσματικά τις αποστολές και τα καθήκοντά τους στη νέα εποχή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης