Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη - Νέο πλήγμα από τον πληθωρισμό στην επιχειρηματική δραστηριότητα τον Οκτώβριο του 2022

Ευρωζώνη - Νέο πλήγμα από τον πληθωρισμό στην επιχειρηματική δραστηριότητα τον Οκτώβριο του 2022
Ο σύνθετος δείκτης νέων επιχειρήσεων υποχώρησε σε χαμηλό σχεδόν δύο ετών, στο 45,0 από 46,3
Σχετικά Άρθρα

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 2 ετών συρρικνώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, τον Οκτώβριο του 2022, καθώς η κρίση κόστους διαβίωσης κράτησε τους καταναλωτές επιφυλακτικούς και μείωσε τη ζήτηση, σύμφωνα με έρευνα που αυξάνει τις ενδείξεις για ύφεση στο μπλοκ.
Τα εργοστάσια έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και καθώς οι εφοδιαστικές αλυσίδες εξακολουθούν να ανακάμπτουν από την πανδημία του κορωνοϊού, πλήττονται και από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) της S&P Global, που θεωρείται καλός οδηγός για τη συνολική οικονομική υγεία, υποχώρησε στο 47,1 από 48,1 τον Σεπτέμβριο. Ο Οκτώβριος ήταν ο τέταρτος μήνας κάτω από το όριο των 50, σημείο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση και ήταν ο χαμηλότερος δείκτης από τον Νοέμβριο του 2020.
«Η οικονομία της ευρωζώνης φαίνεται έτοιμη να συρρικνωθεί το δ' τρίμηνο, δεδομένης της αυξανόμενης απώλειας παραγωγής και της επιδείνωσης της εικόνας της ζήτησης που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο, ενισχύοντας τις εικασίες ότι μια ύφεση φαίνεται όλο και πιο αναπόφευκτη», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global.
«Η ζήτηση μειώνεται απότομα και οι εταιρείες ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τα υψηλά αποθέματα και τις χαμηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις, ειδικά καθώς πλησιάζει ο χειμώνας» συνέχισε.
Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο ρεκόρ του 9,9% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της περασμένης εβδομάδας, και με τις τιμές να αυξάνονται απότομα, η ζήτηση αποδυναμώθηκε σημαντικά. Ο σύνθετος δείκτης νέων επιχειρήσεων υποχώρησε σε χαμηλό σχεδόν δύο ετών, στο 45,0 από 46,3.
Την ίδια στιγμή, ο δείκτης PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ μειώθηκε στο 48,2 από το 48,8 του Σεπτεμβρίου, σε ευθυγράμμιση με τη δημοσκόπηση του Reuters αλλά στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 20 μηνών.
Υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός δεν θα μειωθεί σημαντικά σύντομα, και οι δείκτες τιμών εισροών και εκροών υπηρεσιών ήταν κοντά σε υψηλά ρεκόρ. Οι τιμές εισροών αυξήθηκαν στο 77,5 από 77,4.
Ο PMI της μεταποίησης υποχώρησε στο 46,6 από 48,4, το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2020 και χαμηλότερα από όλες τις προβλέψεις έρευνας του Reuters, που έκανε λόγο για 47,8. Μία μέτρηση που αφορά την παραγωγή, η οποία τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI, βυθίστηκε στο 44,2 από 46,3.
Χωρίς να διαφαίνεται τέλος στον πόλεμο, η αισιοδοξία για το επόμενο έτος μεταξύ των διευθυντών αγορών εργοστασίων κατέρρευσε περαιτέρω. Ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής μειώθηκε στο 44,8 από 45,3, το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2020, όταν η πανδημία Covid-19 επιβάρυνε την παγκόσμια οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης