Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένταση στην Κορέα: Εκτόξευσε διηπειρωτικό πύραυλο ο Kim – Λάθος συναγερμός στην Ιαπωνία

Ένταση στην Κορέα: Εκτόξευσε διηπειρωτικό πύραυλο ο Kim – Λάθος συναγερμός στην Ιαπωνία
Κάτοικοι στην κεντρική και βόρεια Ιαπωνία αναζήτησαν ασφάλεια σε καταφύγια
Σχετικά Άρθρα

Παραμένει η ένταση στην κορεατική χερσόνησο καθώς μία ημέρα μετά την χθεσινή ανταλλαγή πυραυλικών εκτοξεύσεων μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, το βορειοκορεατικό καθεστώς του Kim Jong un προχώρησε και σήμερα Πέμπτη 3/11 στην εκτόξευση βαλλιστικών αλλά και ενός διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM), ο οποίος ωστόσο εκτιμάται πως κατέληξε σε αποτυχία.
Ωστόσο, η εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου και η πληροφορία ότι αυτός επρόκειτο να περάσει πάνω από την Ιαπωνία, κάτι που στη συνέχεια δεν επιβεβαιώθηκε, προκάλεσε λάθος συναγερμό στη βόρεια και κεντρική Ιαπωνία που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να σπεύσουν στα καταφύγια.

Αποτυχία

Σύμφωνα με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, η Β. Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου (το βεληνεκές του είναι 5.500 χιλιόμετρα), του ισχυρότερου που διαθέτει το καθεστώς του Kim Jong un, και ο οποίος μπορεί να φέρει και πυρηνική κεφαλή.
Μάλιστα όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, η εκτόξευση του ICBM μοιάζει να ήταν αποτυχημένη.
«Η δοκιμή ενός ICBM από τη Βόρεια Κορέα μοιάζει να κατέληξε σε αποτυχία», δήλωσε στρατιωτική πηγή στο Yonhap, αναφέροντας πως η αποτυχία της δοκιμής σημειώθηκε κατά το δεύτερο στάδιο αποκόλλησης τμήματος του πυραύλου.
Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι επρόκειτο για διηπειρωτικό πύραυλο, αυτή θα είναι η έβδομη από τις αρχές του 2022.
Όπως αναφέρεται, ακολούθησαν δύο ακόμα εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς.

False alarm

Πάντως η εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου προκάλεσε συναγερμό στην Ιαπωνία.
Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας, Yasukazu Hamada, η ιαπωνική κυβέρνηση έχασε την τροχιά του πυραύλου πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, κάτι που την ανάγκασε στη συνέχεια να ανακαλέσει την εκτίμηση της σχετικά με το ότι ο πύραυλος επρόκειτο να περάσει πάνω από την Ιαπωνία.
Όπως ειπώθηκε, η λάθος εκτίμηση οφείλεται στο γεγονός ότι η εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου τελικά απέτυχε, και για αυτό χάθηκε από τα ραντάρ της Ιαπωνίας.
Πάντως, αναφέρεται πως συντρίμμια του πυραύλου που θα κινούνταν με τεράστια ταχύτητα, θα ήταν δυνατό να πέσουν σε περιοχές της Ιαπωνίας.
Λόγω αυτής της λανθασμένης εκτίμησης, σήμανε συναγερμός στην κεντρική και βόρεια Ιαπωνία (συγκεκριμένα στις επαρχίες Miyagi, Yamagata, Niigata) με τους κατοίκους να αναζητούν ασφάλεια στα καταφύγια.

Αντίδραση Ιαπωνίας

Σε δηλώσεις του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Fumio Kishida υποστήριξε ότι οι επανειλημμένες εκτοξεύσεις από τη Βόρεια Κορέα είναι κάτι εξοργιστικό που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές.
Τις νεές αυτές εκτοξεύσεις καταδίκασαν τόσο η Νότια Κορέα όσο και οι ΗΠΑ, με την υφυπουργό Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Cho Hyun - dong να τις χαρακτηρίζει ανήθικες.
Σημειώνεται πως χθες ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Υoon Suk-yeol,
σχολιάζοντας το ότι βορειοκορεατικός πύραυλος έπεσε εντός των νοτιοκορεατικών χωρικών υδάτων και σε απόσταση μόλις 60 χιλιομέτρων από τις ακτές, έκανε λόγο για εισβολή.

Καταδίκη ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις νέες αυτές εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας, αναφέροντας πως αυτές αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Όπως είπε ο Ned Price, εκπρόσωπος του State Department, η εκτόξευση αυτή καταδεικνύει την απειλή που συνιστούν τα παράνομα όπλα μαζικής καταστροφής που αναπτύσσει η Β. Κορέα.
Από την πλευρά του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Biden εκτιμά την κατάσταση και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια.

Αντίποινα

Υπενθυμίζεται πως η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει πως οι εκτοξεύσεις των πυραύλων της αποτελούν απάντηση στη μεγάλη κοινή αεροπορική στρατιωτική άσκηση (πρόκειται για τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ) που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαχητικών αεροσκαφών.
Μάλιστα υποστηρίζει πως οι στρατιωτικές αυτές ασκήσεις έχουν επιθετικό χαρακτήρα και στόχο τη Βόρεια Κορέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης