Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση τραπεζών προς Enria: Ο SSM θα την πάθει σαν τον ψεύτη βοσκό - Η υπερβολική παρέμβαση μας βλάπτει

Προειδοποίηση τραπεζών προς Enria: Ο SSM θα την πάθει σαν τον ψεύτη βοσκό - Η υπερβολική παρέμβαση μας βλάπτει
Aπογοητευμένα τα στελέχη της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τον επικεφαλής του SSM, Andrea Enria…

Aπογοητευμένα με το μέγεθος της παρέμβασης και την ποιότητα της εποπτείας εκ μέρους του ελεγκτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) είναι τα στελέχη της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς… που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τον επικεφαλής του SSM, Andrea Enria.
Πιο ειδικά, τα περισσότερα από τα παράπονα των τραπεζιτών σχετίζονται με επαχθείς απαιτήσεις δεδομένων, τη δυνατότητα των τραπεζών να πληρώνουν μερίσματα και μπόνους, καθώς και το επίπεδο παρέμβασης που απαιτεί η εποπτεία.
Καθώς τα επίπεδα δυσαρέσκειας αυξάνονται, ο Πρόεδρος της γαλλικής Societe Generale SA, Lorenzo Bini Smaghi, και πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, με επιστολή του, διαμαρτυρήθηκε έντονα.
Όπως υποστήριξε, οι τρέχουσες πρακτικές της Εποπτείας βλάπτουν την αποτελεσματικότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
«Από όσο γνωρίζω, καμία άλλη αρχή στις προηγμένες οικονομίες δεν παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων και στις επιτροπές κατά την άσκηση της εποπτικής της δραστηριότητας», έγραψε.
«Ούτε η Federal Reserve, ούτε η Τράπεζα της Αγγλίας, η ελβετική εθνική τράπεζα ούτε η Finma.
Η ευρωπαϊκή εποπτική αρχή, αντίθετα, έχει υιοθετήσει μια τέτοια πρακτική, με προφανώς πολύ μικρό όφελος και σοβαρές ανησυχίες εκ μέρους των εποπτευόμενων οντοτήτων».
Μετά από σχεδόν μια δεκαετία εποπτείας από την ΕΚΤ, η οποία δημιούργησε τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό ως απάντηση στην κρίση δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη, οι τράπεζες πέρασαν την εποχή της πανδημίας σε μεγάλο βαθμό αλώβητες χάρη στην καλύτερη κεφαλαιοποίηση και τα σημαντικά κρατικά backstop.
Και ενώ ο κλάδος τελικά επωφελήθηκε επίσης από τις πολυετείς πιέσεις της ΕΚΤ για τη μείωση των επισφαλών δανείων και τη βελτίωση της διαχείρισης κινδύνων, «οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι τώρα η βαλίτσα έχει πάει πολύ μακριά».

Kαμπανάκι κινδύνου

Οι τράπεζες και οι εποπτικές αρχές τους έχουν συχνά τριβές.
Οι τελευταίες δεν σταματούν να προειδοποιούν και να ηχούν κόκκινο συναγερμό για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην οικονομία.
Τον Σεπτέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου εξέδωσε επίσημη προειδοποίηση για ευπάθειες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα εν μέσω εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και του διογκούμενου πληθωρισμού.
Οι αξιωματούχοι επίσης δεν σταματούν να απευθύνουν εκκλήσεις για τους κινδύνους που σχετίζονται με την αυξημένη μόχλευση, καθώς οι τράπεζες παγκοσμίως έχουν σωρεύσει ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων τους τελευταίους έξι μήνες.
Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, ο Enria προειδοποίησε ότι, ενώ οι ισολογισμοί των τραπεζών είναι γενικά υγιείς, αυξάνονται οι κίνδυνοι σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ακινήτων εν μέσω αυξανόμενων επιτοκίων.
Ο SSM «δημιουργήθηκε για να ενισχύσει την ασφάλεια και την ευρωστία του τραπεζικού τομέα και δεσμευόμαστε να εκπληρώσουμε αυτήν την εντολή και να αξιολογήσουμε τις τράπεζες σε σχέση με πολύ υψηλά πρότυπα», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ.
«Ήμασταν και παραμένουμε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την αποτελεσματικότητα των εποπτικών διαδικασιών μας».
Στην επιστολή, που απευθυνόταν στον Ramon Quintana, γενικό διευθυντή της ΕΚΤ, ο Bini Smaghi είπε ότι είχε καλέσει σε συνάντηση με την Enria και τους προέδρους άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών δανειστών «για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την αξιολόγηση της διακυβέρνησης των τραπεζών...».
Προηγουμένως, η ΕΚΤ είχε δηλώσει ότι η περιστασιακή παρουσία του προσωπικού της ως παρατηρητών στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου είναι ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί για την αξιολόγηση των πλαισίων διακυβέρνησης των τραπεζών.

Τα παράπονα

Οι τραπεζίτες, από τη μεριά τους, υποστηρίζουν ότι η de facto απαγόρευση πληρωμών της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της πανδημίας τους έβλαψε στα μάτια των επενδυτών και ότι η μετριοπάθεια τώρα δεν δικαιολογείται λόγω των υψηλών κερδών τους.
Οι περισσότερες τράπεζες, από την Deutsche Bank AG έως την Banco Santander SA, ανέφεραν διψήφια αύξηση στα έσοδα από δανεισμό το γ’ τρίμηνο, κάτι που συνέβαλε στην ενίσχυση των κερδών, παρότι οι ραγδαίες αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών πιέζουν εταιρείες και καταναλωτές με υψηλότερο κόστος δανεισμού.
Ορισμένα αιτήματα θεωρούνται ότι παρατύπως παρεμβαίνουν βαθιά στις επιχειρηματικές αποφάσεις ιδιωτικών εταιρειών, για παράδειγμα σε συγκεκριμένους παράγοντες κερδοφορίας, λέει ένας από τους ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις αλληλεπιδράσεις.
Αντίθετα, ορισμένοι τραπεζίτες ισχυρίζονται ότι οι ομάδες εποπτείας είναι συχνά άπειρες ή ζητούν εκθέσεις που είναι πολύ αναλυτικές και καταλήγουν να μην διαβάζονται.
Οι ατζέντες για τις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων στις τράπεζες θεωρούνται ότι επικεντρώνονται υπερβολικά σε σχετικά ήσσονος σημασίας ζητήματα που έθεσε η ρυθμιστική αρχή, είπε ένα στέλεχος.
Εν τω μεταξύ, οι συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων μαγνητοφωνούνται, δίνοντας μια αίσθηση περιττής εισβολής.

Ωστόσο, στο θέμα των μερισμάτων η ΕΚΤ και οι τράπεζες φαίνεται πως είναι σε θέση να συνεργαστούν.
Η ING Groep NV, η γνωστή ολλανδική τράπεζα που έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα κεφαλαίου μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, δήλωσε την Πέμπτη ότι θα επαναγοράσει μετοχές έως και 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια) μετά την έγκριση του εποπτικού οργανισμού.
Ο διευθύνων σύμβουλος Steven van Rijswijk είπε ότι οι συνομιλίες που είχε η τράπεζα με τις ρυθμιστικές αρχές ήταν «εποικοδομητικές».
Εν προκειμένω επισημαίνεται πως ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ, που ιδρύθηκε το 2014, δεν μοιάζει με καμία άλλη ρυθμιστική αρχή, καθώς συντονίζει την οικονομική εποπτεία στις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ.
Ο SSM στο παρελθόν έχει «κατηγορηθεί» για υπέρβαση της εντολής του, ιδίως σε σχέση με το πώς ο προκάτοχος του Enria πίεσε τις τράπεζες να συρρικνώσουν το βουνό των επισφαλών δανείων τους.
Σήμερα, οι τραπεζίτες -ακόμα και ορισμένοι αξιωματούχοι- γκρινιάζουν ότι τα σχέδια της ΕΚΤ για την αστυνόμευση των κινδύνων είναι υπερβολικά ή ότι οι αρχές υιοθετούν μια πολύ αυστηρή προσέγγιση σε ό,τι αφορά την προσοδοφόρα δραστηριότητα της μόχλευσης.
Ενώ μεγάλο μέρος της απογοήτευσης μεταξύ των τραπεζιτών οφείλεται στην αλληλεπίδραση με την ΕΚΤ σε εργασιακό επίπεδο, μεγάλα ζητήματα έχουν ανακύψει από τα εφετινά stress tests, που ενσωματώνουν ως μεταβλητή δοκιμασίας την κλιματική αλλαγή.

Εποπτική Αναθεώρηση

Τον Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ ξεκίνησε να αναθεωρεί την ετήσια εποπτική διαδικασία, η οποία είναι γνωστή ως SREP.
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία δήλωσε μέσω εκπροσώπου ότι υπάρχει «περιθώριο βελτίωσης» στο SREP.
Ο ίδιος ο Enria το άφησε να εννοηθεί πρόσφατα, ωστόσο έχει διπλασιάσει τις προειδοποιήσεις προς μεμονωμένα ιδρύματα, τα οποία πρέπει να επικεντρωθούν σε μελλοντικούς κινδύνους και όχι να δώσουν μετρητά στους επενδυτές.
Σε ομιλία του τον περασμένο μήνα, είπε ότι η αισιοδοξία στις τράπεζες για τα κέρδη προκάλεσε «απροθυμία από την πλευρά των τραπεζών να συμμετάσχουν σοβαρά σε εποπτικές συζητήσεις» σχετικά με τους οικονομικούς κινδύνους.
Ακόμα κι έτσι, ο Enria έχει αναγνωρίσει ότι η ΕΚΤ και άλλες αρχές ήταν υπερβολικά απαισιόδοξες στις προειδοποιήσεις τους κατά την πανδημία.
«Μπορεί να έχουμε την ίδια μοίρα με το αγόρι που φώναξε… λύκος στον Μύθο του Αισώπου και, ως εκ τούτου, να διευρύνεται η τάση στις τράπεζες να απορρίπτουν τις εκκλήσεις των εποπτών τους για σύνεση ως αδικαιολόγητο συντηρητισμό», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης