Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει στις ενδιάμεσες εκλογές - Έρχεται ο Trump, φεύγει ο Biden

ΗΠΑ: Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει στις ενδιάμεσες εκλογές - Έρχεται ο Trump, φεύγει ο Biden
Την αντίστοιχη περίοδο του 2018, 39,1 εκατομμύρια πολίτες είχαν ψηφίσει στις ενδιάμεσες εκλογές

Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει πρόωρα στις ενδιάμεσες εκλογές, ξεπερνώντας το αντίστοιχο επίπεδο των βουλευτικών εκλογών του 2018, σύμφωνα με το US Elections Project.
Κατά τη διάρκεια των εκλογών που διοργανώνονται αύριο, Τρίτη, η χώρα καλείται να ανανεώσει το σύνολο της Βουλής των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο της Γερουσίας. Διακυβεύονται επίσης οι θέσεις τοπικών αξιωματούχων, κυβερνητών ή εισαγγελέων.
Εδώ και μερικά χρόνια, η συντριπτική πλειοψηφία των Πολιτειών προσφέρουν τη δυνατότητα της πρόωρης ψήφου ή της επιστολικής ψήφου, πρακτική που γενικεύτηκε στις προεδρικές εκλογές του 2020, οι οποίες οργανώθηκαν μεσούσης της πανδημίας.
Φέτος, περισσότερα από 18 εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν πρόωρα, μεταβαίνοντας αυτοπροσώπως στα εκλογικά κέντρα. 22 εκατομμύρια έστειλαν την επιστολική τους ψήφο, δηλαδή ένα σύνολο άνω των 40 εκατομμυρίων ψήφων.
Την αντίστοιχη περίοδο του 2018, 39,1 εκατομμύρια πολίτες είχαν ψηφίσει στις "ενδιάμεσες εκλογές".
Οι Ρεπουμπλικάνοι ωστόσο υπέβαλαν προσφυγές εστιάζοντας σε πολύ τεχνικά σημεία σε μια προσπάθεια να ακυρώσουν ορισμένες πρόωρες ψηφοφορίες σε Πολιτείες κλειδιά όπου τα αποτελέσματα μπορεί να δείχνουν μάχη στήθος με στήθος.
Στην Πενσυλβάνια, το ανώτατο δικαστήριο της Πολιτείας δικαίωσε τους Ρεπουμπλικάνους και έκρινε ότι τα ψηφοδέλτια αυτά δεν θα μπορούσαν να καταμετρηθούν εάν είχαν λανθασμένη ημερομηνία. Η απόφαση αυτή επηρεάζει χιλιάδες ψήφους.
Στο Ουινσκόνσιν, οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν ορισμένες επιστολικές ψήφοι να αποκλειστούν εάν η διεύθυνση του μάρτυρα, ο οποίος πρέπει να είναι παρών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δεν είναι πλήρης.
Προσφυγές υποβάλλονται επίσης στο Μίσιγκαν για τον αποκλεισμό ορισμένων ψήφων που κατατέθηκαν χωρίς την επίδειξη ταυτότητας.
Την περασμένη εβδομάδα, ο τέως πρόεδρος Donald Trump δήλωσε ότι εντόπισε πρώτες ενδείξεις νοθείας στην επιστολική ψηφοφορία στην Πενσυλβάνια, Πολιτεία-κλειδί των ενδιάμεσων εκλογών. Η κατηγορία απορρίφθηκε αμέσως από τους εκλογικούς αξιωματούχους της Πολιτείας αυτής.
Το 2020, ο Donald Trump είχε κατηγορήσει ήδη, χωρίς αποδείξεις, τις αρχές αρκετών Πολιτειών ότι έκλεψαν τις προεδρικές εκλογές νοθεύοντας επιστολικές ψήφους. Εκατομμύρια Αμερικανοί υποστηρίζουν ακόμη αυτήν τη θεωρία.

Οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι οι μεγάλοι νικητές της εκλογικής αναμέτρησης, καθώς φέρονται να εξασφαλίζουν με άνεση την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και να επικρατούν τελικά στη Γερουσία, όπου όλες τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρχε η εκτίμηση πως τελικά οι Δημοκρατικοί θα κατάφερναν να διατηρήσουν τον έλεγχο.
Ωστόσο, μετρήσεις από το FiveThirtyEight, δείχνει πως τελικά οι Ρεπουμπλικάνοι θα καταφέρουν να επικρατήσουν στη Γερουσία, καταλαμβάνοντας τις 54 από τις 100 έδρες (από 50 – 50 που είναι σήμερα, όπου όμως εξαιτίας της «ενισχυμένης» ψήφου της αντιπροέδρου Kamala Harris, οι Δημοκρατικοί μπορούσαν να έχουν τον έλεγχο και την πλειοψηφία).
Επίσης, οι Ρεπουμπλικάνοι φέρονται να εξασφαλίζουν με άνεση την πλειοψηφία και στη Βουλή, καθώς έχουν 80% πιθανότητες να αποκτήσουν από 214 έως 246 έδρες (σήμερα οι Δημοκρατικοί προηγούνται με 220 έδρες έναντι 213 των Ρεπουμπλικάνων – 3 έδρες έχουν μείνει κενές λόγω παραιτήσεων ή θανάτων).

Επιστροφή Trump

Αν και η πολιτική παράδοση θέλει το κυβερνών κόμμα να χάνει στις ενδιάμεσες εκλογές – είναι χαρακτηριστικό πως μόνο τρεις φορές από το 1934 το κυβερνών κόμμα έχει καταφέρει να διατηρήσει τον έλεγχο της Βουλής και μόλις 6 φορές τον έλεγχο της Γερουσίας – εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και επικρατήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι, τότε εκτιμάται πως θα ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής για τον Donald Trump.
Εάν μάλιστα επικρατήσουν στις Πολιτείες – «κλειδιά» και οι υποψήφιοι που έχουν τη στήριξη του, τότε θεωρείται πως ο Trump θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ηγετική του θέση στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικάνων και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του για τις προεδρικές εκλογές του 2024.
Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο, το οποίο ο ίδιος αφήνει ολοένα και περισσότερο ανοιχτό στις τελευταίες του ομιλίες του στις προεκλογικές εκστρατείες ενόψει των εκλογών, με τις πληροφορίες μάλιστα να αναφέρουν πως αναμένεται να το ανακοινώσει και επισήμως στις 14 Νοεμβρίου.

Προβλήματα για Biden

Εάν ο Biden χάσει τον έλεγχο τόσο της Γερουσίας όσο και της Βουλής, επί της ουσίας δεν θα μπορεί να υλοποιήσει την ατζέντα και την πολιτική του, ενώ θα είναι διαρκώς αντιμέτωπος με τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις των Ρεπουμπλικάνων.
Και αν και πρόκειται για μια συνηθισμένη πολιτική διαδικασία, η διαφορά αυτήν την φορά είναι πως οι ΗΠΑ βιώνουν μια χρονική στιγμή όπου επικρατεί τεράστια πολιτική πόλωση και διχασμός που καθιστά ολοένα και πιο δύσκολη την εύρεση συναίνεσης σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού, η εξωτερική πολιτική (π.χ. Ουκρανία), το ζήτημα των αμβλώσεων, της οπλοκατοχής, κοκ.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κάνουν ότι μπορούν για να καταστήσουν πραγματικά δύσκολη τη ζωή των Δημοκρατικών και του προέδρου Biden, καθώς θεωρείται πολύ πιθανό να «παγώσουν» οι έρευνες για την εμπλοκή του Trump στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου του 2021 σχετικά με την εισβολή στο Καπιτώλιο, ενώ δεν αποκλείεται να περάσουν στην αντεπίθεση και να ζητήσουν έρευνες κατά του Γενικού Εισαγγελέα, του υπουργού Δικαιοσύνης αλλά και του ίδιου του Biden για την υπόθεση της έρευνας του Trump σχετικά με την κατοχή διαβαθμισμένων ως απορρήτων κρατικών εγγράφων που πήρε μαζί του φεύγοντας από το Λευκό Οίκο.
Σε περίπτωση ήττας των Δημοκρατικών, κάτι που είναι και το πιθανότερο σενάριο, το κόμμα θα μπει σε μια περίοδο έντονης εσωστρέφειας, καθώς θα αρχίσει να αμφισβητείται έντονα ο Biden και θα συζητείται σοβαρά το ενδεχόμενο να αναζητηθεί ένας νέος υποψήφιος προκειμένου να σταθεί απέναντι στον Trump στις προεδρικές εκλογές του 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης