Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τριμερής συνεργασία Ν. Κορέας - Κίνας - Ιαπωνίας για την ασφάλεια έναντι της Β. Κορέας και την κλιματική αλλαγή

Τριμερής συνεργασία Ν. Κορέας - Κίνας - Ιαπωνίας για την ασφάλεια έναντι της Β. Κορέας και την κλιματική αλλαγή
Ο πρόεδρος Yun Suk-yeol της Νότιας Κορέας ζητά μεγαλύτερη συνεργασία με την Κίνα και την Ιαπωνία
Σχετικά Άρθρα

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yun Suk-yeol πρότεινε σήμερα Σάββατο 12/11, έναν μηχανισμό για τριμερή διάλογο με την Κίνα και την Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένης μιας συνόδου ηγετών προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα όπως η ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή.
Στη σύνοδο των ηγετών της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), με τη συμμετοχή επίσης της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, ο Yun ζήτησε να καταβάλλονται ισχυρότερες, κοινές προσπάθειες προκειμένου να ξεπεραστούν περίπλοκες μελλοντικές κρίσεις, όπως αυτές που προκύπτουν από τον πόλεμο και τις καταπατήσεις δικαιωμάτων, καθώς και οι κίνδυνοι για τα τρόφιμα και την ενέργεια που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Ο Yun δήλωσε επίσης ότι οι προκλήσεις της Βόρειας Κορέας και οι προσπάθειές της να ενισχύσει τις πυρηνικές και πυραυλικές της ικανότητες αποτελούν σοβαρή απειλή για τη διεθνή κοινότητα.

Ο ίδιος τόνισε ότι εάν η Βόρεια Κορέα εκτοξεύσει έναν ακόμα διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) και διενεργήσει την έβδομη πυρηνική της δοκιμή, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να απαντήσει με μία φωνή, ανέφερε σε ανακοίνωση η προεδρία της Νότιας Κορέας.
Παράλληλα, η Νότια Κορέα θα πρέπει να επιδιώξει την οικονομική στήριξη της Βόρειας Κορέας εάν αποφασίσει την αποπυρηνικοποίησή της.

Ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Οι ηγέτες της ASEAN εξέφρασαν ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, ζητώντας από την Πιονγκγιάνγκ να σταματήσει να απειλεί την περιφερειακή ειρήνη και να ανταποκριθεί στις συνομιλίες για αποπυρηνικοποίηση, ανέφερε το γραφείο του Νοτιοκορεάτη προέδρου.
Ο Yun αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida αύριο στην Πνομ Πενχ, στο περιθώριο της συνόδου ASEAN, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο την προεδρία της Νότιας Κορέας.
Αναμένεται επίσης να έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden καθώς και τριμερή σύνοδο κορυφής με τον Μπάιντεν και τον Kishida αύριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης