Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λευκός Οίκος: Ο Biden είπε στον Xi ότι ο ανταγωνισμός δεν πρέπει να μετατραπεί σε σύγκρουση

Λευκός Οίκος: Ο Biden είπε στον Xi ότι ο ανταγωνισμός δεν πρέπει να μετατραπεί σε σύγκρουση
Πόλεμος στην Ουκρανία και Βόρεια Κορέα στην ατζέντα της συνάντησης Biden και Xi
Την πρώτη τους κατ' ιδίαν συνάντηση είχαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας -Joe Biden και Xi Jinping- στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στο Μπαλί.
Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο, ο Biden επεσήμανε στον Xi ότι ο ανταγωνισμός των δύο χωρών δεν πρέπει να εξελιχθεί σε σύγκρουση.
Ο Biden έθεσε θέματα όπως ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία αλλά και η Βόρεια Κορέα.
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, θα επισκεφθεί την Κίνα.

Απαραίτητη η συνεργασία

Ο πρόεδρος Biden υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις διακρατικές προκλήσεις -όπως η κλιματική αλλαγή, η παγκόσμια μακροοικονομική σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένης της ελάφρυνσης του χρέους, της ασφάλειας υγείας και της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας- διότι αυτό περιμένει η διεθνής κοινότητα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εξουσιοδοτήσουν βασικούς ανώτερους αξιωματούχους να διατηρήσουν την επικοινωνία και να εμβαθύνουν τις εποικοδομητικές προσπάθειες για αυτά και άλλα θέματα. Χαιρέτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων θεμάτων στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και ενθάρρυναν την περαιτέρω πρόοδο σε αυτούς τους υφιστάμενους μηχανισμούς, μεταξύ άλλων μέσω κοινών ομάδων εργασίας. Σημείωσαν επίσης τη σημασία των δεσμών μεταξύ του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.
Σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Biden εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις πρακτικές της Κίνας στη Σιντζιάνγκ, το Θιβέτ και το Χονγκ Κονγκ, και τα ανθρώπινα δικαιώματα ευρύτερα. Σχετικά με την Ταϊβάν, εξέθεσε λεπτομερώς ότι η πολιτική μας για την ενιαία Κίνα δεν έχει αλλάξει, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σε οποιεσδήποτε μονομερείς αλλαγές στο status quo από οποιαδήποτε πλευρά και ότι ο κόσμος έχει συμφέρον για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν. Έφερε αντιρρήσεις των ΗΠΑ για τις καταναγκαστικές και ολοένα πιο επιθετικές ενέργειες της ΛΔΚ προς την Ταϊβάν, οι οποίες υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και στην ευρύτερη περιοχή και θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ευημερία. Ο πρόεδρος Biden εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες για τις μη εμπορεύσιμες οικονομικές πρακτικές της Κίνας, οι οποίες βλάπτουν τους Αμερικανούς εργαζόμενους και οικογένειες, καθώς και εργαζόμενους και οικογένειες σε όλο τον κόσμο.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για βασικές περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις. Ο πρόεδρος Biden έθεσε τον βάναυσο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις ανεύθυνες απειλές της Ρωσίας για πυρηνική χρήση. Ο πρόεδρος Biden και ο πρόεδρος Xi επανέλαβαν τη συμφωνία τους ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί και δεν μπορεί ποτέ να κερδηθεί και υπογράμμισαν την αντίθεσή τους στη χρήση ή την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος Biden εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την προκλητική συμπεριφορά της ΛΔΚ, σημείωσε ότι όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας έχουν συμφέρον να ενθαρρύνουν τη ΛΔΚ να ενεργήσει υπεύθυνα και υπογράμμισε τη σιδηρά δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να υπερασπιστούν τους Ινδο-Ειρηνικούς Συμμάχους μας.
Τέλος στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επισημαίνεται πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Blinken θα επισκεφθεί την Κίνα για να δώσει συνέχεια στις συζητήσεις τους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης