Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σερβία εξυμνεί Ρωσία: Οι αδελφικές μας σχέσεις δεν θα καταστραφούν - Στο κόκκινο οι εντάσεις με Κόσοβο - Η επικίνδυνη ημερομηνία 27/11

Σερβία εξυμνεί Ρωσία: Οι αδελφικές μας σχέσεις δεν θα καταστραφούν - Στο κόκκινο οι εντάσεις με Κόσοβο - Η επικίνδυνη ημερομηνία 27/11
Οι εντάσεις με το Κόσοβο και η επικίνδυνη ημερομηνία 21/11
Σχετικά Άρθρα

Σε ένδειξη αντίστασης στις εκκλήσεις της Δύσης για επιλογή μεταξύ Μόσχας και Δύσης, ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksander Vucic είπε ότι οι αδελφικές σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία δεν μπορούν να καταστραφούν και ότι το Βελιγράδι δεν θα υποκύψει ποτέ στην πίεση.
Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Turko Daudov, σύμβουλο του αμφιλεγόμενου Τσετσένου αρχηγού Kadirov.
Ο Aleksander Vucic συναντήθηκε με τον Daudov στο Βελιγράδι, πόζαρε μάλιστα για φωτογραφίες φορώντας παραδοσιακά τσετσενικά ρούχα που είχαν δοθεί ως δώρο.
«Για εμάς, ο ρωσικός λαός είναι αδελφός μας λαός και η ιστορία αιώνων το έχει αποδείξει πολλές φορές.
Επομένως, οι σχέσεις Ρωσίας-Σερβίας δεν μπορούν να καταστραφούν υπό καμία πίεση», είπε χαρακτηριστικά ο Aleksander Vucic.

Οι εντάσεις με το Κόσοβο και η επικίνδυνη ημερομηνία 21/11


Τα σχόλια έρχονται μια ημέρα αφότου ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες «ανησυχούν πολύ για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια», προσθέτοντας ότι «οι περιττές και αντιπαραγωγικές εντάσεις» μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας «φθάνουν σε πολύ, πολύ επικίνδυνο επίπεδο», προειδοποιώντας ότι: «Είμαστε στο χείλος μιας άλλης κρίσης».
Ο Ντάουντοφ είπε ότι η τρέχουσα κατάσταση στον κόσμο είναι «δύσκολη», αλλά ότι η Ρωσία παραμένει σταθερή στην υπεράσπιση των πνευματικών, παραδοσιακών και οικογενειακών αξιών και έχει απορρίψει την «ξένη ιδεολογία» που θέτει η Δύση.
«Όμως, παρά τις δυσκολίες και την εξαιρετική πίεση που άσκησε η Ευρώπη, η ηγεσία και ο λαός της Σερβίας όχι μόνο δεν αντιτάχθηκαν, αλλά υποστήριξαν και τη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε ο Daudov.
Η Σερβία έχει αντιμετωπίσει έντονη κριτική επειδή αρνήθηκε να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις και την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και για τη διατήρηση ισχυρών, φιλικών δεσμών με τη Μόσχα.
Τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τη συμφωνία για τις διαβουλεύσεις για την περίοδο 2023-2024 που υπέγραψε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οι πορείες υπέρ της Ρωσίας

Οι διαδηλώσεις στη Σερβία συχνά φέρουν πανό με το πρόσωπο του Ρώσου προέδρου Putin και ρωσικές σημαίες.
Οι δεσμοί του Βελιγραδίου με τη Μόσχα συνεχίζουν να ενοχλούν τις δυτικές πρωτεύουσες.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Γερμανία προειδοποίησε τη Σερβία να μην καλλιεργεί βαθύτερες σχέσεις με τη Ρωσία, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να ματαιώσει την προσπάθειά της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Σερβία είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2012, αλλά οι προοπτικές της θεωρούνται ζοφερές χωρίς εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο αρνείται να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητη χώρα.
Η κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο έγινε πιο επισφαλής τις τελευταίες εβδομάδες καθώς μέλη της σερβικής κοινότητας παραιτήθηκαν από τους θεσμούς της χώρας ως ένδειξη αντίθεσης στην απαίτηση της κυβέρνησης να έχουν όλα τα αυτοκίνητα που ανήκουν σε πολίτες του Κοσσυφοπεδίου πινακίδες έκδοσης Κοσσυφοπεδίου.
Αναλυτές ασφαλείας έχουν προειδοποιήσει για σημαντική κινητοποίηση των Σέρβων στις 21 Νοεμβρίου, όταν η Πρίστινα θα αρχίσει να εφαρμόζει τον κανόνα, με σχέδια να στοχοποιήσουν τα εγκαταλειμμένα ιδρύματα και να κλείσουν δρόμους.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης