Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΚΤ θα επιβραδύνει την αύξηση των επιτοκίων της - Αναμένεται κίνηση ως το εύρος 2%-2,5% το Δεκέμβριο

Η ΕΚΤ θα επιβραδύνει την αύξηση των επιτοκίων της - Αναμένεται κίνηση ως το εύρος 2%-2,5% το Δεκέμβριο
Αν όμως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δείξει σημάδια περαιτέρω κλιμάκωσης, οι σχεδιαστές πολιτικής της ΕΚΤ μπορεί να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους
Σχετικά Άρθρα
Οι σχεδιαστές πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενδέχεται να επιβραδύνουν το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων και να τα αυξήσουν μόνο κατά 50 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα στο πρακτορείο Bloomberg.
Οι αρχικές συζητήσεις υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει αρκετή στήριξη για μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης προς το παρόν, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Αν δεν υπάρξει κάποια αρνητική έκπληξη από τον πληθωρισμό τότε θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρξει συναίνεση για ένα λιγότερο επιθετικό βήμα, σημείωσαν οι πηγές.
Παρόλα αυτά σε περίπτωση που ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δείξει σημάδια περαιτέρω κλιμάκωσης, οι σχεδιαστές πολιτικής της ΕΚΤ μπορεί να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους.
Μεταξύ των λόγων που αναφέρθηκαν για την επιβράδυνση της αύξησης των επιτοκίων είναι οι αυξανόμενοι κίνδυνοι ύφεσης, η πιθανότητα να εξασθενήσουν οι πιέσεις στις τιμές καταναλωτή και η προοπτική ότι μια κίνηση κατά 50 μ.β. θα φέρει έτσι κι αλλιώς το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 2% και το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 2,5%, δηλαδή πλησίον του «ουδέτερου» επιπέδου  που δεν παράγει πληθωριστικές τάσεις για την οικονομία.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης