Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Οι δυνάμεις καταστολής χτύπησαν τους εργάτες της FoxConn - Περιοριστικά μέτρα στην Zhongzhou

Κίνα: Οι δυνάμεις καταστολής χτύπησαν τους εργάτες της FoxConn - Περιοριστικά μέτρα στην Zhongzhou
Σύμφωνα με αναφορές στο Twitter, οι διαμαρτυρίες προκλήθηκαν επειδή οι εργάτες που αποχωρούσαν ζήτησαν τα μπόνους που τους είχε υποσχεθεί η εταιρεία για δύο μήνες εργασίας αλλά εκείνη δεν τα έδωσε για να τους κρατήσει μέσα στο εργοστάσιο ως το Μάρτιο
Σχετικά Άρθρα

Οι αρχές της Zhongzhou της Κίνας, όπου βρίσκεται το τεράστιο εργοστάσιο iPhone της Foxconn, θα επιβάλλουν μέτρα περιορισμού της κινητικότητας των πολιτών σε οκτώ μεγάλες συνοικίες της πόλης οι οποία θα ισχύσουν από την ερχόμενη Παρασκευή 25/11/22 ως την Κυριακή 27/11/22.
Κατά την ανακοίνωση των αρχών, ο λόγος της επιβολής των μέτρων έχει να κάνει με την αύξηση των μολύνσεων covid, ωστόσο αρκετοί υποψιάζονται ότι μπορεί να σχετίζονται και με την κλιμάκωση των μαζικών αναταραχών που έχουν ξεσπάσει στο εργοστάσιο της Foxconn όπου εργάζονται πάνω από 200.000 εργαζόμενοι.
«Προς το παρόν, η κατάσταση της επιδημίας στην πόλη μας εξακολουθεί να είναι σοβαρή και περίπλοκη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Οι υγειονομικοί υπάλληλοι θα πραγματοποιούν καθημερινά μαζικά μοριακά τεστ και θα ζητούν από τους κατοίκους σε περιοχές υψηλού κινδύνου να παραμείνουν στα σπίτια τους», προστίθεται.
Λίγες ώρες νωρίτερα είχαν ξεσπάσει αναταραχές στο τεράστιο εργοστάσιο iPhone της Foxconn στο Zhengzhou, στην κεντρική Κίνα, ανέφερε το Bloomberg, οι οποίες μάλιστα φέρεται να κλιμακώνονται.
Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο Weibo και στο Twitter που έχουν επαληθεύσει το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters, φαίνεται να έχει ξεσπάσει κόλαση μέσα στο εργοστάσιο της Foxconn καθώς εκατοντάδες εργάτες συγκρούονται με φρουρούς ασφαλείας και άτομα με κουστούμια.



Η κατασκευάστρια εταιρεία Foxconn επιβεβαιώνει το ξέσπασμα της «βίας» και είπε ότι θα συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές για να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση.
Καθώς αυξάνονταν οι λοιμώξεις από covid στο εργοστάσιο της Zhengzhou όπου κατασκευάζονται τα Phone, η Foxconn είχε υιοθετήσει από τον Οκτώβριο ένα σύστημα «κλειστού βρόχου» για τους εργαζόμενους, βάσει του οποίου οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να ζουν στην πανεπιστημιούπολη και τους απαγορεύτηκε η σωματική επαφή με τον έξω κόσμο - συμπεριλαμβανομένων και των μελών της οικογένειας τους.

Ο λόγος της εξέγερσης

Στις αρχές Νοεμβρίου, οι αρχές άρχισαν να ενισχύουν τα περιοριστικά μέτρα στα πλαίσια της πολιτικής μηδενικής ανοχής στον covid κλείνοντας τη γύρω περιοχή  --και οι εργαζόμενοι αντέδρασαν αρχίζοντας να εγκαταλείπουν το εργοστάσιο.
Σύμφωνα με το Reuters, οι διαμαρτυρίες προκλήθηκαν από καθυστερήσεις στις πληρωμές των μπόνους που υποσχέθηκε η Foxconn για να κρατήσει στο εργοστάσιο τους εργάτες.
Σύμφωνα με αναφορές στο Twitter, οι διαμαρτυρίες προκλήθηκαν επειδή οι εργάτες που αποχωρούσαν ζήτησαν τα μπόνους που τους είχε υποσχεθεί η εταιρεία για δύο μήνες εργασίας και παραμονής εντός του εργοστασίου αλλά εκείνη δεν τους τα έδωσε, με τον ισχυρισμό ότι πρέπει να παραμείνουν εντός του εργοστασίου και να συνεχίσουν να εργάζονται ως το Μάρτιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ορισμένες πηγές στο εργοστάσιο έφτασαν ισχυρές μονάδες καταστολής που εισέβαλαν στο εργοστάσιο και χτύπησαν τους διαμαρτυρόμενους εργάτες της Foxconn.


Η κλιμάκωση της αναταραχής στο εργοστάσιο ενίσχυσε τις αβεβαιότητες σχετικά με την παραγωγή iPhone.
Πριν από μερικές εβδομάδες, η Apple ανακοίνωσε ότι έχει μειώσει την παραγωγή του iPhone 14, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τη covid 19 που ισχύουν στο εργοστάσιο.
Ο τελευταίος γύρος αναταραχών αναμένεται ότι θα επηρεάσει δραματικά, ενδεχομένως και να διακόψει την παραγωγή.
Μια πηγή είπε στο Reuters ότι η Foxconn δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους παραγωγής.
«Είναι πραγματικά ένα χάος», είπε στο Bloomberg ο Barry Naughton, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, ο οποίος ειδικεύεται στα κινεζικά οικονομικά.
«Έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση όπου οι τοπικοί φορείς λήψης αποφάσεων βρίσκονται υπό αφόρητη πίεση», είπε.
Εκτός από την πολιτική μηδενικής ανοχής στον Covid, οι αυξανόμενες εμπορικές συγκρούσεις και οι γεωπολιτικές εντάσεις ανάγκασαν την Apple να αναθεωρήσει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της, με επίκεντρο κυρίως την Κίνα.
Μέρος της παραγωγής του iPhone 14 έχει μεταφερθεί στην Ινδία καθώς η Apple αναζητά τη μεταφορά μέρους της παραγωγής της σε άλλες χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης