Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Η Fed δεν καταλαβαίνει τις αγορές, είναι πηγή αστάθειας – Πάνω από 5% το μέγιστο επιτόκιο το 2023

El-Erian: Η Fed δεν καταλαβαίνει τις αγορές, είναι πηγή αστάθειας – Πάνω από 5% το μέγιστο επιτόκιο το 2023
Για άλλη μια φορά, η Fed συνέβαλε στην πρόκληση αδικαιολόγητης αστάθειας στις αγορές, είπε ο Mohamed El-Erian
Στο συμπέρασμα πως οι χρηματοπιστωτικές αγορές θυμίζουν τρενάκι roller coaster, λόγω της ισχυρών δεδομένων από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, και ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει μάθημα για τους Αμερικανούς policy makers καταλήγει με δηλώσεις του ο διακεκριμένος οικονομολόγος και σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian.
«Για άλλη μια φορά, η Fed συνέβαλε στην πρόκληση αδικαιολόγητης αστάθειας στις αγορές.
Παρότι ο πρόεδρος Powell έκανε τα πάντα για να είναι ισορροπημένος, σε παρατηρήσεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δεν μπόρεσε να εμποδίσει ένα σημαντικό ράλι στις αγορές.
Ενώ είπε άλλα πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της προειδοποίησης για τον πληθωρισμό, δεν συνειδητοποίησε πού ήταν τα τεχνικά στοιχεία αυτής της αγοράς.
Δεν συνειδητοποίησε τις πτυχές της συμπεριφοράς.
Και γι' αυτό είχαμε αυτή την υπερβολική αντίδραση».
Οι μετοχές υποχώρησαν την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου και οι αποδόσεις των 2ετών αμερικανικών ομολόγων -οι οποίες είναι ευαίσθητες στις αυξήσεις επιτοκίων της Fed- αυξήθηκαν κοντά στο 4,4%, με τη Fed να εκφράζει την άποψη πως θα συνεχίζει να συσφίγγει ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ύφεση.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι traders Swap στοιχηματίζουν πλέον πως το επιτόκιο της Fed το επόμενο έτος θα είναι αυξημένο κατά περισσότερες από 10 μονάδες βάσης, στο 4,97%.

Επιτόκιο…

Ο El-Erian αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ «θα οδηγήσει το μέγιστο επιτόκιο πάνω από 5%».
«Αυτό είναι πραγματικά δύσκολο», πρόσθεσε.
«Η Fed πρέπει να είναι πολύ προσεκτική σχετικά με το τι επικοινωνεί» για να μειώσει την αστάθεια καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει στη γραμμή μεταξύ της συγκράτησης του ταχύτερου πληθωρισμού εδώ και δεκαετιών και της αποφυγής συρρίκνωσης της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης