Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gross (ιδρυτής Pimco): Έρχεται χάος στις αγορές αν συνεχιστούν οι αυξήσεις επιτοκίων

Gross (ιδρυτής Pimco): Έρχεται χάος στις αγορές αν συνεχιστούν οι αυξήσεις επιτοκίων
Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα φέρει περισσότερες αναταράξεις στις κεφαλαιαγορές, σύμφωνα με τον Gross
Σχετικά Άρθρα
Ο διάσημος επενδυτής, Bill Gross, δήλωσε ότι περιμένει μεγάλα προβλήματα στο μέλλον αν η Fed συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων.
«Η οικονομία πήρε ώθηση από τρομακτικά μεγάλα ποσά τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε δημοσιονομικές δαπάνες, αλλά τελικά όταν αυτά τελειώσουν, νομίζω ότι θα πάμε σε μια ήπια ύφεση και, αν συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων, θα έχουμε κάτι χειρότερο», ανέφερε ο Gross μιλώντας σε εκπομπή του CNBC.
«Θα έχουμε ένα πιθανό χάος στις χρηματαγορές», πρόσθεσε.
Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα προκαλέσει περισσότερες αναταράξεις στις κεφαλαιαγορές, σύμφωνα με τον Gross.
Ο αποκαλούμενος «βασιλιάς των ομολόγων» και συνιδρυτής της Pimco υπέδειξε τις αλλαγές στις παγκόσμιες αποδόσεις των ομολόγων μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας να διευρύνει την απόδοση του 10ετούς της κρατικού ομολόγου.
Στο μεταξύ, η άνοδος στα επιτόκια δημιουργεί προβλήματα στην κτηματαγορά των εμπορικών ακινήτων, που στο μέλλον μπορεί να καταλήξει σε χρεοκοπίες.
Ωστόσο, ο ίδιος περιμένει ότι η αγορά των οικιστικών ακινήτων θα τα πάει κάπως καλύτερα και δεν θα πληγεί στον βαθμό που επλήγη κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης του 2008.
«Νομίζω ότι στο μέλλον, αν η Fed συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, η δυνατότητα να αγοράσει κάποιος την κατοικία σας, η τιμή της οποίας θα κινείται καθοδικά θα περιοριστεί σοβαρά, και έτσι αυτό θα χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για την αγορά κατοικιών», ανέφερε ο Gross.
«Αλλά από την άποψη της κατάρρευσης, όπως συνέβη το ’07 και το ’08, νομίζω ότι δεν θα φτάσουμε εκεί».
Όταν ήταν στην Pimco, ο Gross βοήθησε στη διαχείριση του μεγαλύτερου αμοιβαίου κεφαλαίου στον κόσμο. Στη συνέχεια διαχειρίστηκε ένα fund στην Janus Henderson μέχρι που αποσύρθηκε τον Μάρτιο του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης