Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gross (ιδρυτής Pimco): Κίνδυνος κατάρρευσης της οικονομίας των ΗΠΑ με άνοδο των επιτοκίων άνω του 2,5% - 3%

Gross (ιδρυτής Pimco): Κίνδυνος κατάρρευσης της οικονομίας των ΗΠΑ με άνοδο των επιτοκίων άνω του  2,5% -  3%

Ανοησία χαρακτήρισε την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων ο «βασιλιάς» της αγοράς των ομολόγων Bill Gross

Σχετικά Άρθρα

Οι ΗΠΑ θα ήταν δυνατόν να αντιμετωπίσουν οικονομική κατάρρευση εάν αυξηθούν τα επιτόκια πέρα από το 2,5% - 3%, δήλωσε στους Financial Times το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 ο δημοφιλής επενδυτής στην αγορά ομολόγων Bill Gross.

Ανεξέλεγκτες αυξήσεις

Ο Gross δήλωσε ότι ενώ ο πληθωρισμός έφτανε σε επικίνδυνα επίπεδα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα μπορούσε εμποδίσει αυξήσεις πολύ πέρα από αυτά τα επίπεδα.
«Μόλις συνηθίσαμε να λειτουργούμε με χαμηλά επιτόκια και οποιοδήποτε υψηλοτέρα επίπεδο θα οδηγούσαν την κτηματαρογρά σε κατάρρεευση», σημείωσε ο ιδρυτής της Pimco.

Η φωτιά του πληθωρισμού

Η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο στις 16 Μαρτίου 2022 σε ένα εύρος από 0,25% έως 0,5% και σηματοδότησε αυξήσεις και στις έξι υπόλοιπες συνεδριάσεις φέτος.
Στόχος είναι να αντιμετωπίσει τον ταχύτερο πληθωρισμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, ακόμη και όταν αυξάνονται οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη.
 United States Fed Funds Rate - 2022 Data - 1971-2021 Historical - 2023  Forecast

Λάθος τα χαμηλά επιτόκια

Ο Gross, γνωστός στον κόσμο των επενδύσεων ως ο «βασιλιάς των ομολόγω»ν, επικρίνει την πολιτική των χαμηλών επιτόκια, λέγοντας ότι αποθάρρυναν την αποταμίευση και συνέβαλαν στην τρέλα γύρω από τις μετοχές – meme όπως η GameStop και τα NFTs (ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που δημιιουργούνρται με την τεχνολογία του Blockchain) που καταγράφηκε την εποχή της πανδημίας.
«Όλη αυτή η ανοησία», σημείωσε στους FT, ήταν επειδή οι Αμερικανοί δεν μπορούσαν να αποκτήσουν αξιοπρεπείς αποδόσεις από τα συνταξιοδοτικά τους ταμεία.

Όλοι με τα «γεράκια»

Στο πρώτο κύμα σχολίων από αξιωματούχους μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά τρίμηνο, ο πρόεδρος της Fed του St Louis James Bullard σημείωσε ότι τάσσεται υπέρ της αύξησης των επιτοκίων πάνω από 3% μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ο Neel Kashkari πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης -- που είχε προτρέψει σε υπομονετικλή στάση για την αύξηση των επιτοκίων από το μηδέν -- σημείωσε ότι είχε κάνει λάθος με τον πληθωρισμό και τώρα υποστήριξε την αναγκαιότητα ανάληψης δράσης.
fed rate hike: Fed increases interest rates by 25 bps and signals more  hikes ahead - The Economic Times

Η στόχευση της Fed

Να σημειωθεί την επίσημη ανακοίνωσή της, η Fed ανέφερε ότι οι επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμένουν «ιδιαίτερα αβέβαιες», τονίζοντας όμως ότι βραχυπρόθεσμα η τρέχουσα γεωπολιτική κρίση ενδέχεται να οδηγήσει σε επιπρόσθετες ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό με αρνητικές συνέπειες για την οικονομική δραστηριότητα.

Περιοριστική νομισματική πολιτική


Στη συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής Jerome Powell υπογράμμισε ότι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών αποτελεί βασική προτεραιότητα της Τράπεζας, με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις για την πορεία του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου να υποδηλώνουν ότι ενδεχομένως θα πρέπει να υπερβεί το επίπεδο μακροχρόνιας ισορροπίας, 2,4% όπως το υπολογίζει η Fed (στροφή σε περιοριστική νομισματική πολιτική), προκειμένου να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος.
Οι προβλέψεις
Συγκεκριμένα, για το 2022 αναμένεται συνολική αύξηση 175 μ.β. στο 1,9% για το fed funds rate και επιπλέον 90 μ.β. αύξηση στο 2,8% το 2023 (διατήρηση στο επίπεδο αυτό το 2024), δηλαδή 100 μ.β. και 120 μ.β., αντίστοιχα, υψηλότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση τον Δεκέμβριο, ενώ οι δείκτες πληθωρισμού αναμένεται να διατηρηθούν αρκετά υψηλότερα από τον στόχο της Τράπεζας 2,0% όλη την περίοδο 2022-2024.
TGBR2SDSGVMEBID2PNGPTIC52U.webp
655e6525-a717-409e-87c9-4fd83e100d28_1.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης