Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Αμετάβλητα επιτόκια στο 9%, μετά από 4 μήνες μειώσεων

Τουρκία: Αμετάβλητα επιτόκια στο 9%, μετά από 4 μήνες μειώσεων
Σταθερό στο 9% διατήρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας το βασικό της επιτόκιο την Πέμπτη
Σχετικά Άρθρα
Σταθερό στο 9% διατήρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας το βασικό της επιτόκιο την Πέμπτη, εκπληρώνοντας την υπόσχεση του περασμένου μήνα ότι θα τερματίσει έναν σύντομο αλλά απότομο κύκλο χαλάρωσης, αφού ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ζήτησε μονοψήφια επιτόκια παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού.
Η επιτροπή πολιτικής της τράπεζας επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός κοντά στο 85% θα πρέπει να δώσει τη θέση του σε μια διαδικασία αποπληθωρισμού.
"Λαμβάνοντας υπόψη τους αυξανόμενους κινδύνους όσον αφορά την παγκόσμια ζήτηση, η επιτροπή εκτίμησε ότι το τρέχον επιτόκιο πολιτικής είναι επαρκές", ανέφερε.
Η κεντρική τράπεζα, η οποία θεωρείται από τους αναλυτές ότι ανταποκρίνεται στη βούληση του Erdogan, όπως σημειώνει το Reuters, δεν έδωσε καμία ένδειξη για το πόσο καιρό θα κρατήσει τα επιτόκια σταθερά.
Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες συνεχίζουν να υποστηρίζουν "τη βιωσιμότητα των διαρθρωτικών κερδών στην προσφορά και την επενδυτική ικανότητα", ανέφερε.
Όλοι οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι η τράπεζα θα διατηρούσε αμετάβλητο το επιτόκιο πολιτικής της.
Είχε μειωθεί κατά 500 μονάδες βάσης μέσα σε τέσσερις μήνες, με την κεντρική τράπεζα να επικαλείται οικονομική επιβράδυνση, ακόμη και όταν οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο όδευαν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Παραμένει στα ύψη ο πληθωρισμός

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός έχει δείξει ελάχιστα σημάδια αποκλιμάκωσης, καθώς διαμορφώθηκε στο 84,4% τον Νοέμβριο, αφού είχε ξεφύγει από το ανώτατο επίπεδο του 85,5% τον Οκτώβριο.
Αναμένεται να φθάσει το 65-70% τον Δεκέμβριο λόγω της ευνοϊκής επίδρασης της βάσης μετά την περσινή κατάρρευση της τουρκικής λίρας.
Οι τιμές άρχισαν να εκτοξεύονται το φθινόπωρο του 2021, στη σκιά ενός ανορθόδοξου κύκλυ χαλάρωσης που προέτρεψε ο Erdogan, αλλά που προκάλεσε μια ιστορική νομισματική κρίση στα τέλη του περασμένου έτους.
Ο Erdogan δήλωσε την Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο πολιτικής στο 9% για να βοηθήσει τις επενδύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης