Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανικός πύραυλος S300 έπεσε στη Λευκορωσία – Τον καταρρίψαμε λένε οι Λευκορώσοι που κάλεσαν εκτάκτως τον Ουκρανό πρέσβη

Ουκρανικός πύραυλος S300 έπεσε στη Λευκορωσία – Τον καταρρίψαμε λένε οι Λευκορώσοι που κάλεσαν εκτάκτως τον Ουκρανό πρέσβη
Πληροφορίες ανέφεραν πως κάποια drones - καμικάζι στο πλαίσιο της ρωσικής πυραυλικής επίθεσης στην Ουκρανίας, είχαν εκτοξευθεί από τη Λευκορωσία
(upd 4)  Η Λευκορωσία κάλεσε τον πρεσβευτή της Ουκρανίας αφού δήλωσε ότι κατέρριψε έναν ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο πάνω από το έδαφός της, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας΄.
«Ζητήσαμε από την Ουκρανία να διενεργήσει εμπεριστατωμένη έρευνα για όλες τις συνθήκες εκτόξευσης του πυραύλου, να οδηγήσει εκείνους που ευθύνονται στη δικαιοσύνη και να λάβει συνολικά μέτρα προκειμένου να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον.
Το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για όλους», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Anatoly Glaz.
Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας δήλωσε πως η αντιαεροπορική άμυνά του κατέρριψε έναν ουκρανικό πύραυλο S-300 το πρωί στη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος.
Ωστόσο, από τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, δεν είναι σαφές εάν ο ουκρανικός πύραυλος εκτοξεύτηκε για να πλήξει κάποιον στόχο στο έδαφος της Λευκορωσίας ή εάν υπήρξε κάποια αστοχία στο σύστημα αεράμυνας της Ουκρανία.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως οι Ουκρανοί ήθελαν να πλήξουν κάποιον στόχο στο έδαφος της Λευκορωσίας, πρόκειται για ένα γεγονός που αλλάζει και όλες τις σημερινές ισορροπίες στο πολεμικό μέτωπο, καθώς θα πρόκειται για επίθεση της Ουκρανίας στη Λευκορωσία.

Τα σενάρια και το κρίσιμο ερώτημα

Νωρίτερα οι Λευκορώσοι ανέφεραν πως δύο είναι τα κύρια σενάρια που εξέταζαν
Είτε να πρόκειται για ένα περιστατικό αντίστοιχο με αυτό που συνέβη στην Πολωνία τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ουκρανικός πύραυλος S -300 που είχε εκτοξευτεί για να αναχαιτίσει ρωσικό πύραυλο, έπεσε κατά λάθος στο πολωνικό έδαφος με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι είτε οι λευκορωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να τον κατέρριψαν.
Κατόπιν της ανακοίνωσης του υπουργείου Άμυνας της Λευκορωσίας, το κύριο ερώτημα είναι πλέον εάν το Κίεβο ήθελε να πλήξει κάποιον στόχο στη Λευκορωσία.

Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που ο πρόεδρος Lukashenko έχει υποστηρίξει πως γειτονικά κράτη απειλούν την εθνική ασφάλεια της Λευκορωσίας και πως είναι έτοιμα να εισβάλλουν στην χώρα του.
Σημειώνεται πως νωρίτερα, Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως κάποιοι από τους δεκάδες πυραύλους, με τους οποίους επιτέθηκε η Ρωσία (επρόκειτο κυρίως για drones - καμικάζι), είχαν εκτοξευθεί από το έδαφος της Λευκορωσίας.

Τι λέει το υπουργείο Άμυνας


Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας, ο πύραυλος είναι ουκρανικός, ανήκει στο πυραυλικό σύστημα S -300, εκτοξεύτηκε από ουκρανικό έδαφος και έπεσε κοντά στο χωριό Gorbakha που βρίσκεται σε κοντινική απόσταση από την πόλη Ivanovo, στην περιοχή της Βρέστης.
Υπενθυμίζεται πως η Βρέστη ήταν η περιοχή όπου είχαν πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάρτιο οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ των ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών για να βρεθεί μια διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση.
876666.JPG
Σενάριο Πολωνίας

Υπενθυμίζεται πως στις 15 Νοεμβρίου ένας πύραυλος έπληξε το πολωνικό χωριό Przevodow, σκοτώνοντας 2 Πολωνούς πολίτες και καταστρέφοντας ένα τρέιλερ τρακτέρ.
Αμέσως μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών από το σημείο στο διαδίκτυο, έγινε φανερό ότι επρόκειτο για ουκρανικό πύραυλο S-300.
Αν και αρχικά η διεθνής κοινότητα έκλινε προς το σενάριο πως η Ρωσία ήταν υπεύθυνη για την επίθεση στην Πολωνία, και άρα σε κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ κάτι που θα σήμαινε ενεργοποίηση του Άρθρου 5 περί συλλογικής άμυνας της Συμμαχίας και άρα ένα νέο Παγκόσμιο πόλεμο, τελικά διαπιστώθηκε πως ο πύραυλος ανήκε στην Ουκρανία.

Η επίσημη εκδοχή – που συμμερίστηκαν τόσο η Πολωνία όσο και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ - λέει πως ο πύραυλος που έπεσε στο πολωνικό έδαφος εκτοξεύθηκε από την Ουκρανία προκειμένου να αναχαιτίσει ρωσικό πύραυλο.
Ένα καίριο ερώτημα όμως που απασχόλησε τότε τη διεθνή γνώμη, ήταν εάν η Ουκρανία γνώριζε τις πραγματικές συνθήκες και εάν με την επιμονή της πως ο πύραυλος ήταν ρωσικός, επιχείρησε να παραπλανήσει το ΝΑΤΟ και να το σύρει σε μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ερωτήματα και συμπεράσματα

Ήταν πραγματικά ένα πολύ σοβαρό ερώτημα.
Προφανώς και η ουκρανική ηγεσία γνώριζε καλά τι συνέβη, αλλά αποφάσισε να διαδώσει την πιο επικίνδυνη θεωρία συνωμοσίας στην ιστορία, σε μια προσπάθεια να πυροδοτήσει έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Zelensky ψευδόταν, όταν και ενώ γνώριζε πως ο κατά λάθος βομβαρδισμός της Πολωνίας προήλθε από τις δυνάμεις του, υποστήριζε ότι αυτός οφειλόταν σε «ρωσικό πυραυλικό χτύπημα» στη «συλλογική ασφάλεια» και καλούσε το ΝΑΤΟ να δράσει.
Απέναντι σε αυτό το «αίτημα» ο πρόεδρος Biden ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός και από την αρχή υποστήριξε πως τα πρώτα στοιχεία αμφισβητούσαν πως η Ρωσία ήταν πίσω από αυτό το πυραυλικό χτύπημα, ενώ στη συνέχεια τρεις Αμερικάνοι αξιωματούχοι αμφισβητούσαν μέσω του Associated Press την εκδοχή Zelensky, αναφέροντας πως ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τις ουκρανικές και όχι από τις ρωσικές δυνάμεις.
Είναι προφανές πως εάν ο Biden και οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι πίστευαν πως όντως οι Ρώσοι ήταν πίσω από αυτήν την επίθεση – σκόπιμη ή όχι -, θα αντιδρούσαν τελείως διαφορετικά εξαρχής λόγω της δέσμευσης τους για τη συλλογική ασφάλεια, όπως προβλέπει το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ.
Όμως το ΝΑΤΟ δεν θεώρησε υπεύθυνη τη Μόσχα για αυτήν την επίθεση.
Το συμπέρασμα αυτό είχε οδηγήσει στην εκτίμηση πως το Κίεβο πραγματικά συνωμότησε προκειμένου να σύρει το ΝΑΤΟ ώστε να αρχίσει ένας Γ’ Παγκόσμιος πόλεμος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης