Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποια σενάρια εξετάζει η Λευκορωσία για τον ουκρανικό S-300 – Πρόκληση Ρωσίας βλέπει το Κίεβο

Ποια σενάρια εξετάζει η Λευκορωσία για τον ουκρανικό S-300 – Πρόκληση Ρωσίας βλέπει το Κίεβο
Δεν υπήρξαν θύματα ή καταστροφές από την πτώση των συντριμμιών του ουκρανικού S - 300
Σχετικά Άρθρα
(upd) Για πρόκληση της Ουκρανίας κάνει λόγο η Λευκορωσία αναφορικά με τον ουκρανικό S -300 που έπεσε χθες Πέμπτη 29/12 στο λευκορωσικό έδαφος.
Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε πως ήταν οι στρατιωτικές της δυνάμεις που κατέρριψαν τον ουκρανικό πύραυλο, ο οποίος κατέπεσε στο χωριό Gorbakha που βρίσκεται στην πόλη Ivanovo στην περιοχή της Βρέστης, εκεί όπου έγιναν τον περασμένο Μάρτιο οι πρώτοι γύροι συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών.
Από την πτώση των συντριμμιών του ουκρανικού πυραύλου δεν υπήρξαν ούτε θύματα ούτε καταστροφές στο έδαφος.

Τι εξετάζουν οι Λευκορώσοι

Πάντως, το θέμα εξακολουθεί να απασχολεί τη λευκορωσική πλευρά.
«Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με αυτό το περιστατικό και εξετάζουμε δύο εκδοχές: Είτε μια ακούσια εκτόξευση του αντιαεροπορικού ουκρανικού πυραύλου λόγω χαμηλής εκπαίδευσης των Ουκρανών στρατιωτών ή εξαιτίας κάποιας δυσλειτουργίας είτε να πρόκειται για μια ηθελημένη, και σκόπιμη ενέργεια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων» υποστήριξε ο Kirill Kazantsev, επικεφαλής των αντιαεροπορικών πυραυλικών δυνάμεων της Λευκορωσίας.
Το Μινσκ κάλεσε το Κίεβο να διεξάγει ενδελεχή έρευνα για το περιστατικό, να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη τους υπεύθυνους για το συμβάν και να λάβει μέτρα έτσι ώστε να αποτρέψει την επανάληψη αντίστοιχων φαινομένων.
8.jpeg
Για πρόκληση της Μόσχας μιλά το Κίεβο

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πρόκειται για μια ακόμα «πρόκληση» από τη Μόσχα.
«Η Ουκρανία γνωρίζει τις απεγνωσμένες και επίμονες προσπάθειες του Κρεμλίνου να εμπλέξει τη Λευκορωσία στον επιθετικό της πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ουκρανική πλευρά δεν αποκλείει μια σκόπιμη πρόκληση από το τρομοκρατικό κράτος της Ρωσίας, το οποίο χάραξε μια τέτοια διαδρομή για τους πυραύλους κρουζ του για να προκαλέσει την αναχαίτισή τους στον εναέριο χώρο πάνω από το έδαφος της Λευκορωσίας» επισημαίνει η Ουκρανία, η οποία δηλώνει έτοιμη να διεξάγει έρευνες για το συμβάν.

Ρωσία: Τεράστια ανησυχία

Για τεράστια ανησυχία από την πτώση του ουκρανικού S – 300 στη Λευκορωσία κάνει λόγο το Κρεμλίνο, το οποίο μάλιστα διαμηνύει πως Ρωσία και Λευκορωσία βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία.
«Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι ένα γεγονός που προκαλεί ακραία ανησυχία - όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους Λευκορώσους εταίρους μας. Αυτό είναι το πρώτο.
Δεύτερον, οι στρατιωτικοί των δύο χωρών βρίσκονται σε συνεχή επαφή και σε διαρκή συντονισμό.
Στην πραγματικότητα, το υψηλό επίπεδο αμοιβαίου διαλόγου και η εμπιστευτική φύση αυτού του διαλόγου καθιστούν δυνατή την ταχεία ανταλλαγή των πιο ευαίσθητων πληροφοριών.
Γνωρίζετε ότι η Λευκορωσία έχει προβεί σε μια σειρά ενεργειών σε αυτό το θέμα με ένα συγκεκριμένο διάβημα προς την ουκρανική πλευρά, αλλά, επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, [αυτό] είναι ένα γεγονός που προκαλεί ανησυχία» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης