Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ελπίδες αλλά και οι φόβοι μεγαλώνουν καθώς πλησιάζει η υιοθέτηση του ευρώ από την Κροατία από 1/1 - Θα αυξηθούν οι τιμές;

Οι ελπίδες αλλά και οι φόβοι μεγαλώνουν καθώς πλησιάζει η υιοθέτηση του ευρώ από την Κροατία από 1/1 - Θα αυξηθούν οι τιμές;
Μια άλλη σημαντική ανησυχία για τους πολίτες είναι εάν οι τιμές θα αυξηθούν με την έλευση του ενιαίου νομίσματος
«Αστειεύεσαι; Θα επικρατήσει χάος τις πρώτες μέρες και μπορώ να σας πω: Είμαστε ήδη πολύ ανήσυχοι». Έτσι περιέγραψε μια πωλήτρια σε ένα αρτοποιείο του Ζάγκρεμπ τις προσδοκίες της για την ένταξη της Κροατίας στην ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου.
Για μια μικρή χώρα με λιγότερους από τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους, η οποία κέρδισε την ανεξαρτησία μόλις το 1991, δεν είναι μικρό κατόρθωμα να ενταχθεί στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος αφού έγινε μέλος της ΕΕ το 2013. «Αυτό βάζει την Κροατία στον πιο στενό κύκλο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», είπε ο υπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς.
Ωστόσο, η διάθεση στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ δεν είναι και τόσο θετική. Παρόλο που οι αναλυτές τονίζουν ότι η οικονομία της Κροατίας είναι μικρή και υψηλά ευρωζοποιημένη και ότι οι επιπτώσεις θα πρέπει επομένως να είναι ελάχιστες, υπάρχουν πολλές ανησυχίες.
Για ορισμένους, η μετάβαση στο ευρώ θα σημαίνει πιθανή έλλειψη μετρητών, ιδιαίτερα κερμάτων.
Άλλοι είναι σχεδόν βέβαιοι ότι θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές, καθώς οι έμποροι θα στρογγυλοποιήσουν τις τιμές που προηγουμένως εκφραζόντουσαν σε κούνα και θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε στο υψηλό 13,5% από έτος σε έτος τον Νοέμβριο.

Για άλλους ακόμα, είναι το τέλος του δρόμου

Ο ιδιοκτήτης ενός μικρού ανταλλακτηρίου στο κέντρο του Ζάγκρεμπ, είπε ότι θα κλείσει την επιχείρησή του στα τέλη Δεκεμβρίου.
«Μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια στο ίδιο μέρος, είναι το τέλος της γραμμής.
Δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε γιατί μόνο το 5% περίπου των συναλλαγών μας αφορά άλλα νομίσματα. Τα υπόλοιπα είναι όλα σε ευρώ».

Η αλλαγή σας σε ευρώ είναι…

Η Ιβάνκα Πόπεκ, κομμώτρια, είπε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία της ήταν η μετατροπή επειδή, τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, οι πολίτες θα εξακολουθούν να μπορούν να πληρώνουν στο εθνικό νόμισμα κούνα, αλλά οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να επιστραφεί σε ευρώ.
«Λοιπόν, ναι, περιμένω προβλήματα. Αγόρασα ένα πακέτο λεπτών του ευρώ αξίας 1.000 κούνα (περίπου 140 ευρώ) για να με καλύψουν τις πρώτες δύο εβδομάδες».
«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι ότι οι άνθρωποι μπορεί να έρθουν με χαρτονομίσματα των 200 και 500 κούνα και να περιμένουν από εμένα να επιστρέψω όλα τα ρέστα σε ευρώ, σχεδόν αντιμετωπίζοντάς με σαν ανταλλακτήριο», είπε ο Πόπεκ.
Ο μέσος μισθός στην Κροατία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας, ήταν 7.745 κούνα τον Οκτώβριο, ή 1.028 ευρώ.
Η τιμή του κανονικού κουρέματος θα είναι 6 €, παλαιότερα 45 kuna, και μια άλλη ανησυχία, είπε ο Popek, θα πρέπει να κάνει γρήγορα μαθηματικά για να υπολογίσει την αλλαγή που οφείλεται σε ευρώ όταν λαμβάνει πληρωμή σε kuna
«Γι' αυτό πέρασα το Σαββατοκύριακο μου κάνοντας εξάσκηση στα μαθηματικά: Αν μου δώσουν 100 κούνα, πρέπει να επιστρέψω 7,27 ευρώ. Αν μου δώσουν 200 είναι 20,54 ευρώ κ.ο.κ.».
Για να διευκολύνει την ανταλλαγή, η κεντρική τράπεζα κυκλοφόρησε μια εφαρμογή που ονομάζεται euroHR, η οποία μετατρέπεται γρήγορα μεταξύ των δύο νομισμάτων.
Σε δήλωση προς το EURACTIV, η κεντρική τράπεζα είπε ότι όλες οι ταμειακές μηχανές θα είναι έτοιμες να παρέχουν χαρτονομίσματα ευρώ από την 1η Ιανουαρίου, «και οι περισσότερες από αυτές θα ενεργοποιηθούν αμέσως», αν και είναι πιθανές μικρές δυσλειτουργίες με τις ταμειακές μηχανές και τις τραπεζικές εφαρμογές τη νύχτα της 31 Δεκεμβρίου/1 Ιανουαρίου.
Ωστόσο, από τις 2 Ιανουαρίου, «όλες οι υπηρεσίες θα πρέπει να είναι λειτουργικές, χωρίς προβλήματα».
Η τράπεζα έχει επίσης ξεκινήσει μια ενημερωτική εκστρατεία και έχει δημιουργήσει ένα δωρεάν τηλέφωνο πληροφοριών διαθέσιμο επτά ημέρες την εβδομάδα.

Οι τιμές αυξήθηκαν παρά τις διαβεβαιώσεις

Μια άλλη σημαντική ανησυχία για τους πολίτες είναι εάν οι τιμές θα αυξηθούν με την έλευση του ενιαίου νομίσματος.
Η Κεντρική Τράπεζα και η κυβέρνηση έχουν λάβει μέτρα για να το αποτρέψουν, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής αναγραφής των τιμών και στα δύο νομίσματα από τον Σεπτέμβριο και παρακολούθησης των τιμών «για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος αδικαιολόγητων αυξήσεων τιμών».
«Οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν υπόψη τους την ήδη εξασθενημένη αγοραστική δύναμη λόγω του πληθωρισμού, επομένως οι αδικαιολόγητες αυξήσεις δεν θα ήταν μια έξυπνη επιχειρηματική απόφαση.
Βλέπουμε ήδη την αντίδραση των καταναλωτών σε υψηλότερες τιμές μέσω της αποδυνάμωσης της ζήτησης», ανέφερε η τράπεζα.
Η Ιβάνκα είπε ότι ένας γείτονάς της που κατάγεται από τη Σλοβενία, η οποία εισήγαγε το ευρώ το 2007, της είπε ότι «δεν πρέπει να ανησυχείς για το τι θα συμβεί όταν έρθει το ευρώ, πρέπει να ανησυχείς για τον χρόνο που προηγείται της εισαγωγής του».
Πράγματι, ένας διευθυντής σε μια από τις κορυφαίες αλυσίδες λιανικής στο Ζάγκρεμπ το επιβεβαίωσε.
Μιλώντας στην EURACTIV υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι «τους τελευταίους τρεις μήνες, υπήρξε μια εκπληκτική αύξηση των τιμών και δεν σχετιζόταν όλα με τον πληθωρισμό αλλά πιο πιθανό με το ευρώ».
«Για παράδειγμα, η παραγωγή ενέργειας αυξάνεται κατά 10% και οι τιμές αυξάνονται κατά 30%.
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να ελέγξει την κατάσταση επί τόπου για να αποφύγει αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό δεν συνέβη.
«Όλοι, συμπεριλαμβανομένου κι εμάς, ανεβάσαμε τις τιμές. Και εμφανίζουμε τις αυξημένες τιμές σε κούνα και σε ευρώ, τα πάντα στο βιβλίο. Παρά τις ανακοινώσεις, δεν υπήρξε έλεγχος και αμφιβάλλω ότι θα υπάρξει ποτέ», είπε ο μάνατζερ.
Από τη θετική πλευρά, η κεντρική τράπεζα είπε ότι η επίδραση του ευρώ στον πληθωρισμό θα είναι «ελάχιστη».
Έθεσε τον ετήσιο εναρμονισμένο πληθωρισμό τιμών καταναλωτή για το 2022 στο 10,6%, αναμένοντας ότι θα επιβραδυνθεί στο 7,5% το 2023.
Συνολικά, παρά τις τρέχουσες ανησυχίες, οι περισσότεροι Κροάτες βλέπουν το ευρώ ως καλό πράγμα.
«Χαίρομαι που μπαίνουμε στην ευρωζώνη, αυτό μας κάνει κατά κάποιο τρόπο πιο ενσωματωμένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Πόπεκ. «Εξάλλου, είναι πρακτικό, δεν χρειάζεται να πάτε σε ανταλλακτήρια αν πρόκειται να πάτε στη Σλοβενία ​​ή στην Αυστρία».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης