Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το στοίχημα των 5,3 τρισ. δολ.: Η εξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα για τα μέταλλα θα φέρει νέο εμπορικό πόλεμο Δύσης - Ανατολής

Το στοίχημα των 5,3 τρισ. δολ.: Η εξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα για τα μέταλλα θα φέρει νέο εμπορικό πόλεμο Δύσης - Ανατολής
Η «καθαρή» ενέργεια και ο αγώνας δρόμου της Ευρώπης για την προμήθεια λιθίου και νικελίου και σπάνιων γαιών
Σχετικά Άρθρα
Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα μετατοπιστεί από τα ορυκτά καύσιμα στα μέταλλα και τις πρώτες ύλες, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέδειξε τη διάσταση της εξάρτησης των αναπτυγμένων οικονομιών από τα ενεργειακά προϊόντα της τρίτων κρατών.
Ακόμα κι αν η κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχωρήσει, η εστίαση των δυτικών παραγωγών θα στραφεί στην ακτιμετώπιση της κυριαρχίας της Κίνας στα υλικά που είναι βασικά για μια καθαρότερη οικονομία καθώς ο στρατηγικός στόχος είναι η ενεργειακή μετάβαση..
Η Ευρώπη πρέπει να δαπανήσει σωρευτικά 5,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε έργα καθαρής ενέργειας έως το 2050.
Αυτό απαιτεί εξαπλάσια αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού, λιθίου, γραφίτη, νικελίου και ορισμένων σπάνιων γαιών μέχρι το 2040, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.
LME ends chaotic year with metal stockpiles perilously low - MINING.COM
Ο ρόλος της Κίνας


Ωστόσο, η Κίνα κυριαρχεί στην επεξεργασία, και σε μικρότερο βαθμό στην εξόρυξη, πολλών κρίσιμων βιομηχανικών συστατικών.
Διυλίζει το 58% του λιθίου που παράγεται παγκοσμίως, το 65% του κοβαλτίου και πάνω από το ένα τρίτο του νικελίου και του χαλκού.
Η «εξοστρακισμένη» Ρωσία είναι επίσης ισχυρός παραγωγός σε νικέλιο, παλλάδιο και κοβάλτιο.
Η Ευρώπη, η οποία εισάγει μεταξύ 75% και 100 % των περισσότερων μετάλλων, φαίνεται ιδιαίτερα ευάλωτη.
Ως απάντηση, οι δυτικές εταιρείες έχουν να συνάψουν συμφωνίες με προμηθευτές σε φιλικές χώρες, να ανοίξουν ορυχεία ή να ενισχύσουν την ανακύκλωση.
Η πρώτη προσέγγιση είναι η ταχύτερη και βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το 2022 οι αυτοκινητοβιομηχανίες ενίσχυσαν τις συνεργασίες τους με ορυχεία και επένδυσαν απευθείας σε έργα εξόρυξης, σύμφωνα με στοιχεία της Fitch Solutions.
Η General Motors πήρε μερίδιο στην Queensland Pacific Metals της Αυστραλίας για να εξασφαλίσει νικέλιο και κοβάλτιο για ηλεκτροκίνητα SUV.
LME ends chaotic year with metal stockpiles perilously low - MINING.COM
Metals and raw materials, the new East-West battleground - Financial Market
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης