Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία – φυσικό αέριο: Διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για αναβολή πληρωμής χρεών 20 δισ. δολ έως το 2024

Τουρκία – φυσικό αέριο: Διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για αναβολή πληρωμής χρεών 20 δισ. δολ έως το 2024
«Οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για πολλά θέματα βρίσκονται σε εξέλιξη. Διαπραγματευόμαστε με τρόπο που θα μας ωφελήσει», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας 
Η Τουρκία συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την αναβολή πληρωμής οφειλών 20 δισεκ. δολ για το φυσικό αέριο, δήλωσε την Παρασκευή (6/1/2023) ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Fatih Donmez.  «Οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για πολλά θέματα βρίσκονται σε εξέλιξη. Διαπραγματευόμαστε με τρόπο που θα μας ωφελήσει.
Μιλάμε για αναβολή πληρωμής και πολλά άλλα θέματα. Δεν έχουμε αρνητική εμπειρία με Ρωσία», είπε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Haberturk.

Ο Donmez σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό ζήτημα για όλες τις χώρες είναι η ασφάλεια του εφοδιασμού». Το Bloomberg ανέφερε τον Οκτώβριο, επικαλούμενο πηγές, ότι η τουρκική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Botas ζήτησε από τη Ρωσία να αναβάλει ορισμένες πληρωμές για το ρωσικό αέριο μέχρι το 2024.
Ο υπουργός είπε ότι είναι έτοιμη η υποδομή για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στη χώρα και πλατφόρμας συναλλαγών για την Ευρώπη. Ο Donmez εμφανίστηκε πεπεισμένος πως η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν θα μπορέσουν να γίνουν παίκτες στην πλατφόρμα εμπορίας φυσικού αερίου για την Ευρώπη που δημιουργείται στην Τουρκία.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα γίνει επίσης παίκτης σε αυτήν την αγορά - θα επιβάλλει ένα τέλος για την εξυπηρέτηση των συναλλαγών στον κόμβο φυσικού αερίου. Η τιμή του φυσικού αερίου θα προσαρμοστεί ανάλογα με την τιμή στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, είπε. Η Τουρκία και η Ρωσία συζητούν την κατασκευή ενός δεύτερου πυρηνικού σταθμού στη χώρα στην επαρχία Σινώπης της Μαύρης Θάλασσας, είπε ο Donmez.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης