Οι θάνατοι κορυφαίων επιστημόνων της Κίνας σηματοδοτούν ένα θλιβερό τέλος σε λαμπρές ζωές
Καθώς η Κίνα παρασύρεται από ένα σημαντικό ξέσπασμα του COVID-19 μετά την άρση των πολιτικών μηδενικού COVID-19 στις αρχές Δεκεμβρίου, ο αυξανόμενος κατάλογος των θανάτων επιστημόνων συνεχώς εμπλουτίζεται.
Πολλοί από αυτούς τους επιστήμονες είναι μεγάλης ηλικίας, σηματοδοτούν την αλλαγή εποχής, ενώ σε πολλούς ξύπνησε μνήμες για το πως συμπεριφέρθηκε το ΚΚΚ σε πολλά διακεκριμένα μέλη της επιστημονικής κοινότητας.
Δεκαπέντε ακαδημαϊκοί από την Κινεζική Ακαδημία Μηχανικών (CAE) απεβίωσαν από τις 15 έως τις 28 Δεκεμβρίου, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μέλη του ΚΚΚ.
Από τις 21 έως τις 25 Δεκεμβρίου έφυγαν από τη ζωή έξι ακαδημαϊκοί της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS).
Επιπλέον, στις 29 Δεκεμβρίου, ο κινεζικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Sina ανέφερε ότι ο "ειδικός πυραύλων" της Κίνας Li Junlong πέθανε από COVID-19, σε ηλικία 58 ετών.
Ο Li ήταν ο επικεφαλής τεχνικός υπεύθυνος ενός μοντέλου πυραύλων στη Δεύτερη Ακαδημία της Κίνας Αεροδιαστημική Επιστήμη.
Όπως είπε ο ανεξάρτητος συγγραφέας Zhuge Mingyang στους The Epoch Times στις 29 Δεκεμβρίου, η ζωή ενός επιστήμονα στην Κίνα υπόκειται στις ιδιοτροπίες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (CCP).
Οι επιστήμονες τιμούνται και υβρίζονται εναλλάξ και, τελικά, η αξία τους βασίζεται στην αντιληπτή χρησιμότητά τους για το ΚΚΚ.
Πολλοί από τους ανώτερους επιστήμονες της Κίνας διώχθηκαν πριν από δεκαετίες κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης.
Παρόλα αυτά, αργότερα αναγκάστηκαν να υπηρετήσουν το κόμμα και σε κάποιους από αυτούς έγινε πλύση εγκεφάλου για να κάνουν προπαγάνδα για το ΚΚΚ.
Σύμφωνα με τον Zhuge, «οι περισσότεροι ηλικιωμένοι επιστήμονες στην Κίνα έχουν διωχθεί από το ΚΚΚ».
Είτε αναγκάζονται να συμβιβάσουν τις αρχές τους, είπε, «ή κάποιοι από αυτούς έχουν αποδεχτεί την πλύση εγκεφάλου του ΚΚΚ, παρέχοντας εθελοντικά υπηρεσίες στο ΚΚΚ και βοηθώντας στη βελτίωση της εικόνας του ΚΚΚ».
Οι θάνατοι κορυφαίων επιστημόνων της Κίνας σηματοδοτούν ένα θλιβερό τέλος σε ζωές που δαπανήθηκαν στην υπηρεσία του ΚΚΚ.
Zhang Youshang: Εκπαιδευμένος βιολόγος στο Cambridge
Ο Zhang Youshang, πρώην αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Βιοχημείας της Σαγκάης και πρώην διευθυντής του Κρατικού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας στο CAS, πέθανε στις 23 Δεκεμβρίου 2022, σύμφωνα με μια νεκρολογία που κυκλοφόρησε από το CAS Center of Excellence in Molecular Cell Science.
Ήταν 97 και η νεκρολογία του απεικονίζει τον Zhang ως ένα εξαιρετικό μέλος του ΚΚΚ.
Η ζωή του Zhang αποτελεί παράδειγμα για το πώς το ΚΚΚ αντιμετωπίζει τους επιστήμονες.
Το 1964, ο Zhang επιλέχθηκε από τις κινεζικές αρχές για να σπουδάσει μοριακή βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Για να αρχίσει να εργάζεται στην κρυσταλλογραφία ακτίνων Χ μετά την επιστροφή του στην Κίνα, ο Zhang πέρασε δύο έως τρεις μήνες συλλέγοντας εικόνες περίθλασης των κρυστάλλων του εξωτερικού κελύφους της πρωτεΐνης του ιού του μωσαϊκού του καπνού και έλαβε νέες δομικές πληροφορίες από αυτές.
Αυτή η μελέτη, που έγινε με τρεις Βρετανούς επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου του Aaron Klug, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature το 1966.
Ωστόσο, ο Zhang επέστρεψε στην Κίνα λίγο πριν από την έναρξη της βίαιης Πολιτιστικής Επανάστασης.
Διώχτηκε και δεν μπόρεσε να επιστρέψει στην έρευνά του μέχρι το 1970.
Τον Σεπτέμβριο του 1972, στάλθηκε στα στρατόπεδα εργασίας για πέντε μήνες, καθιστώντας αδύνατη τη συνέχιση της έρευνάς του για μυϊκές και ιογενείς πρωτεΐνες.
Μετά την Πολιτιστική Επανάσταση, η εικόνα του Zhang αποκαταστάθηκε.
Συνέχισε να έχει μια ξεχωριστή καριέρα και το 2015, η Shanghai Jiao Tong University Press δημοσίευσε τη βιογραφία του, με τίτλο «The Pioneer of Insulin: The Biography of Zhang Youshang».
Zhao Yijun: Λαμπρός φυσικός
Ένας διακεκριμένος φυσικός, ο Zhao Yijun έζησε επίσης μια τραγωδία υπό το ΚΚΚ.
Στις 22 Δεκεμβρίου, το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας (NUDT) δημοσίευσε μια νεκρολογία λέγοντας ότι ο Zhao Yijun, ένας από τους πρωτοπόρους και ιδρυτές της τεχνολογίας λέιζερ υψηλής ενέργειας της Κίνας και ακαδημαϊκός της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικής, πέθανε στο Πεκίνο την 21 Δεκεμβρίου σε ηλικία 92 ετών.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Zhao συμμετείχε στις θεωρητικές μελέτες του φαινομένου της θερμοακτινοβολίας πυρηνικής έκρηξης και ανέπτυξε τρία είδη δοκιμαστικού εξοπλισμού.
Συμμετείχε στις δοκιμές πρώτης και δεύτερης ατομικής έκρηξης στην Κίνα.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, το ΚΚΚ εργάστηκε για την ανάπτυξη ατομικών βομβών και τη διεξαγωγή δοκιμών.
Μέχρι το τέλος του 1968, η εργασία του Zhao για την ανάλυση των δοκιμών οπτικής ακτινοβολίας πυρηνικών εκρήξεων είχε φτάσει σε ένα νέο στάδιο και άρχισε να στρέφεται στη βασική θεωρητική έρευνα για τη φυσική της βολίδας.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι εργάστηκε επιμελώς για τη στρατιωτική έρευνα της Κίνας, ο Zhao χαρακτηρίστηκε ως ξένος πράκτορας από το ΚΚΚ και φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης.
Χαρακτηρίστηκε ως «ξένος πράκτορας» και υποβλήθηκε σε εκτεταμένο έλεγχο. Τοποθετήθηκε σε ένα κελί λιγότερο από 10 τετραγωνικά μέτρα (108 τετραγωνικά πόδια) με σκεπαστό παράθυρο. Δεν υπήρχε τραπέζι ή κρεβάτι στο κελί, μόνο ένα στρώμα στο πάτωμα, και το φαγητό του περιοριζόταν σε δύο κομμάτια ψωμί και ένα ποτήρι νερό κάθε μέρα. Ο Ζάο υποβλήθηκε σε ατελείωτες ανακρίσεις, ασιτία, ταπείνωση και σωματικά βασανιστήρια.
Παρόλα αυτά, ο Zhao συνέχισε το επιστημονικό του έργο και απόλαυσε μια διακεκριμένη καριέρα στην Κίνα. Εντάχθηκε στο ΚΚΚ το 1984.
Zhang Jinzhe: Πρωτοπόρος Παιδοχειρουργικής
Ο Zhang Jinzhe, ακαδημαϊκός της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικών, ήταν καθηγητής στο Κινεζικό Εθνικό Παιδικό Ιατρικό Κέντρο και στο Νοσοκομείο Παίδων του Πεκίνου. Πέθανε στις 24 Δεκεμβρίου σε ηλικία 102 ετών.
Τον εξυμνούν ως ιδρυτή της παιδοχειρουργικής στην Κίνα και εξαιρετικό μέλος του κομμουνιστικού κόμματος.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης, ο Zhang χαρακτηρίστηκε ως ξένος πράκτορας και αντεπαναστάτης.
Συνελήφθη και κλείστηκε στο υπόγειο ενός νοσοκομείου παίδων, όπου δεν του επέτρεπαν να διαβάσει βιβλία. Αναγκαζόταν να παραδεχτεί την ενοχή του μπροστά σε ένα άγαλμα του Μάο Τσε Τουνγκ τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα, για μισή ώρα τη φορά.
Πολλοί άνθρωποι σε παρόμοιες καταστάσεις αυτοκτόνησαν.
Η εκστρατεία του ΚΚΚ για να προσελκύσει διανοούμενους πίσω στην Κίνα
Πριν διώξει τους επιστήμονές του, το ΚΚΚ τους παρέσυρε επιμελώς από το εξωτερικό για να εργαστούν για το ΚΚΚ.
Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε ακόμη και πριν το ΚΚΚ πάρει τον έλεγχο της Κίνας το 1949.
Το 1946, το ΚΚΚ επέλεξε κρυφά κάποια παράνομα μέλη του κόμματος για σπουδές στο εξωτερικό μέσω των επίσημων καναλιών του Κουομιντάγκ, που κυβερνούσε την Κίνα εκείνη την εποχή.
Διάσημα μέλη του ΚΚΚ που σπούδασαν στο εξωτερικό περιλαμβάνουν τον χημικό Hou Xianglin και τον πρωτοπόρο ηλεκτρονικών Luo Peilin.
Το μειονέκτημα στο κύμα Κινέζων μελετητών που σπούδασαν στο εξωτερικό μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν σαφές.
Μπορούν, ή όχι να επιστρέψουν στην Κίνα μετά τις σπουδές τους.
Το ΚΚΚ ξεκίνησε έτσι την προσπάθειά του να προσελκύσει κινέζικα ταλέντα πίσω στην Κίνα.
Αυτή η προσπάθεια ήταν πολύ επιτυχημένη, όπως φαίνεται από την περίπτωση του Luo Peilin και του αεροναυπηγού Qian Xuesen.
Ο Luo Peilin εντάχθηκε στο ΚΚΚ το 1938.
Την άνοιξη του 1948, σε ηλικία 35 ετών, ο Luo Peilin πήγε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) για να σπουδάσει για το διδακτορικό του. Το ΚΚΚ του είχε αναθέσει μια ειδική αποστολή: να ενθαρρύνει εξαιρετικά ταλέντα στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην Κίνα για να εργαστούν για το κόμμα.
Ο Luo Peilin είχε γίνει στενός φίλος του επιστήμονα Qian Xuesen όταν ο Qian σπούδαζε στη Σαγκάη στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Ο Qian Xuesen έγινε πλέον ο κύριος στόχος του ΚΚΚ.
Το καλοκαίρι του 1949, σε ηλικία 38 ετών, ο Qian Xuesen μετακόμισε από το MIT στην Καλιφόρνια για να γίνει διευθυντής του Αεροναυτικού Εργαστηρίου Guggenheim στο Caltech, όπου ηγήθηκε της έρευνας για αμερικανικούς διαστημικούς πυραύλους.
Ενώ ο Qian ήταν στο Caltech, ο Luo περνούσε σχεδόν κάθε Σάββατο στο σπίτι του Qian. Η φιλία του με τον λαμπρό αεροναυπηγό θα οδηγούσε σε κάτι που θεωρείται ευρέως ως τραγωδία για τις αμερικανικές επιστημονικές προσπάθειες.
Παρά τις προσπάθειες του Luo, ο Qian δεν ήταν ενθουσιώδης για την επιστροφή στην Κίνα. Στην πραγματικότητα, αφού το ΚΚΚ ανέλαβε την ηπειρωτική Κίνα τον Οκτώβριο του 1949, ο Qian υπέβαλε αίτηση πολιτογράφησης στην Υπηρεσία Μετανάστευσης των ΗΠΑ.
Ωστόσο, το FBI έλαβε γνώση μιας σχέσης μεταξύ του Qian και του ΚΚΚ, ίσως λόγω της σχέσης του με τον Luo.
Τον Ιούλιο του 1950, ο στρατός των ΗΠΑ τον απέκλεισε από τη διεξαγωγή διαβαθμισμένης έρευνας.
Η αίτηση του Qian για πολιτογράφηση απορρίφθηκε επίσης.
Πέντε χρόνια αργότερα εκδιώχθηκε από τη χώρα. Επέστρεψε στην Κίνα, βοηθώντας τελικά το ΚΚΚ να αναπτύξει πυραύλους και πυραύλους.
Παγιδευμένος από το Σχέδιο του ΚΚΚ
Τον Φεβρουάριο του 1956, ο Κινέζος ηγέτης Zhou Enlai έθεσε στόχο να επιστρέψει τουλάχιστον 1.000 διεθνείς φοιτητές για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της Κίνας υπό το ΚΚΚ.
Το επίκεντρο της πρωτοβουλίας ήταν οι φοιτητές στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με τις στατιστικές του ΚΚΚ, από τον Αύγουστο του 1949 έως τον Νοέμβριο του 1955, επέστρεψαν από δυτικές χώρες έως και 1.536 ανώτεροι διανοούμενοι.
Ο αριθμός αυτός περιελάμβανε 1.041 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κινέζοι διανοούμενοι από το εξωτερικό επέστρεψαν στην Κίνα με καλές προθέσεις, αλλά η πραγματικότητα που συνάντησαν ήταν σε πλήρη αντίθεση με τις προσδοκίες τους.
Η Πολιτιστική Επανάσταση από το 1966 έως το 1976 ήταν μια εποχή σφαγής για την Κίνα.
Η προσπάθεια του κομμουνιστή ηγέτη Mao Ze Dong να επαναφέρει την Κίνα στον «καθαρό» κομμουνισμό οδήγησε στη δίωξη και την εκτέλεση οποιουδήποτε εκλαμβανόταν ως απειλή για το κόμμα.
Οι επιστήμονες ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου, καθώς η ακαδημαϊκή κοινότητα και η θρησκεία στοχοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την επανάσταση, με αποτέλεσμα εκατομμύρια θανάτους. Αμέτρητοι δάσκαλοι και καθηγητές σε όλη την Κίνα δέχθηκαν επίθεση.
Οι συνήθεις μέθοδοι δίωξης περιελάμβαναν δημόσια ταπείνωση μπροστά στα πλήθη καθώς και δημόσια βασανιστήρια.
Πολλοί επιστήμονες και διανοούμενοι σκοτώθηκαν ή αυτοκτόνησαν.
Οι στατιστικές δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης, οκτώ επιστήμονες που επέστρεψαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1950 αυτοκτόνησαν. και 131 από τους 170 ανώτερους ερευνητές στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών στο Πεκίνο λογοκρίθηκαν και διώχθηκαν.
Σύμφωνα με επίσημα κινεζικά αρχεία, 229 επιστήμονες είτε πέθαναν είτε αυτοκτόνησαν αυτή τη στιγμή.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών