Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η Γερμανία στέλνει τώρα τα Marder στην Ουκρανία και γιατί είναι... «άχρηστα» χωρίς τα Leopard

Γιατί η Γερμανία στέλνει τώρα τα Marder στην Ουκρανία και γιατί είναι... «άχρηστα» χωρίς τα Leopard
H απόφαση αποστολής των αρμάτων είναι μια σημαντική απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα ως προς τη γερμανική στάση απέναντι στο Κίεβο
Σχετικά Άρθρα
Η Γερμανία ανακοίνωσε την αποστολή τεθωρακισμένων αρμάτων τύπου Marder στην Ουκρανία, ακολουθώντας το παράδειγμα του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron για αποστολή ελαφρών τεθωρακισμένων τύπου ΑΜΧ-10 RC και μετά την επιβεβαίωση του Aμερικανού προέδρου Joe Biden για αποστολή τεθωρακισμένων αρμάτων τύπου Βradley. 
Η απόφαση προστίθεται στον κατάλογο των βαρέων γερμανικών όπλων που παραδίδονται, ωστόσο όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt τα γερμανικά άρματα είναι ούτε λίγο ούτε πολύ... «άχρηστα» στην Ουκρανία χωρίς τα Leopard.
H απόφαση αποστολής των αρμάτων είναι μια σημαντική απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα ως προς τη γερμανική στάση απέναντι στο Κίεβο, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, που η Γερμανία στέλνει τεθωρακισμένα άρματα πεζικού στην Ουκρανία, ακόμη κι αν δεν συγκαταλέγονται στην κατηγορία των βαρέων αρμάτων μάχης, όπως τα υπερσύγχρονα Leopard 2, τα οποία ζητά επίμονα εδώ και καιρό το Κίεβο.

Γιατί τώρα η απόφαση;

Όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η απόφαση αυτή προετοιμαζόταν εδώ και καιρό και ελήφθη τώρα για τρεις λόγους:  
πρώτον επειδή η κυκλική ανταλλαγή αρμάτων μάχης με χώρες όπως η Ελλάδα ολοκληρώνεται
δεύτερον γιατί έχει αλλάξει σημαντικά η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο εξαιτίας των μαζικών ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων και,
τρίτον επειδή οι συμμαχικές χώρες, ΗΠΑ και Γαλλία, έκριναν επίσης ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για αποστολή αρμάτων πεζικού ελαφρού τύπου.
Ωστόσο, η δέσμευση αυτή καθιστά επίσης όλο και πιο πιθανή τη ζήτηση για περαιτέρω βαρύ εξοπλισμό.

Γιατί το Marder χρειάζεται τη Leopard.

Όταν το πρώτο Marder παραδόθηκε στην Bundeswehr το 1971, η αποστολή του οχήματος μάχης πεζικού ήταν σαφής: σε συνδυασμό με το άρμα μάχης Leopard 1 της εποχής, έπρεπε να αποκρούσει μια πιθανή επίθεση από σοβιετικά άρματα μάχης.
Μισό αιώνα αργότερα, το τανκ παίζει και πάλι σημαντικό ρόλο.
Αυτή τη φορά πρόκειται για ρωσικά τανκς στο έδαφος της Ουκρανίας.
Μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz εγκαταλείπει τη στάση του αποκλεισμού και την άρνησή του να προχωρήσει μόνος του.
Η Γερμανία θα παραδώσει τελικά τα Marder στην Ουκρανία, ενώ οι ΗΠΑ θα παραδώσουν επίσης τα οχήματα πεζικού Bradley.
Μία ημέρα νωρίτερα, η Γαλλία είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα συνεισέφερε το μοντέλο AMX-10 RC.
Αυτό το μοντέλο είναι ένα μείγμα αναγνωριστικού άρματος και ελαφρού άρματος μάχης.

Το Κίεβο θα λάβει έτσι ακόμη περισσότερα όπλα από τη Δύση.

Η Γερμανία προμηθεύει επίσης άλλο ένα σύστημα αεράμυνας Patriot από τα δικά της αποθέματα.
Η ακριβής ημερομηνία της παράδοσης και ο αριθμός των νέων αρμάτων μάχης που έχουν υποσχεθεί οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία δεν έχουν ακόμη καθοριστεί επίσημα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, γίνεται λόγος για 50 οχήματα μάχης πεζικού Bradley M2.
Πηγές στους ύκλους της ουκρανικής κυβέρνησης, ανέφεραν στην Welt πως, συνολικά 40 άρματα μάχης Marder πρόκειται να παραδοθούν απευθείας από τον κατασκευαστή Rheinmetall στην Ουκρανία το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ωστόσο, το Κίεβο θα προσπαθήσει να έχει ολοκληρώσει την παράδοση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης