Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΟΑΕ: Δύσκολη η συμφωνία για ζώνη ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Zaporozhye

ΔΟΑΕ: Δύσκολη η συμφωνία για ζώνη ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Zaporozhye
"Δεν πιστεύω ότι (η επίτευξη συμφωνίας) είναι αδύνατη, αλλά δεν είναι μια εύκολη διαπραγμάτευση", είπε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Raphael Grossi σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική δημόσια τηλεόραση (Rai)
Σχετικά Άρθρα
Οι προσπάθειες με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για τη δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" γύρω από τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Zaporozhye, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, έχουν γίνει πιο δύσκολες λόγω της εμπλοκής στρατιωτικών αξιωματούχων στις συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Grossi.
Ο σοβιετικής κατασκευής πυρηνικός σταθμός, ο μεγαλύτερος σε όλη την Ευρώπη, καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο, στην πρώτη φάση της εισβολής στην Ουκρανία. Τους τελευταίους μήνες, στην περιοχή έχουν εκδηλωθεί επανειλημμένως επιθέσεις, αυξάνοντας τους φόβους για τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής.
"Δεν πιστεύω ότι (η επίτευξη συμφωνίας) είναι αδύνατη, αλλά δεν είναι μια εύκολη διαπραγμάτευση", είπε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Raphael Grossi σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική δημόσια τηλεόραση (Rai).
Ο Grossi -- ο οποίος πέρυσι είχε εκφράσει την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας πριν από το τέλος του 2022 -- είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Κίεβο και τη Μόσχα έγιναν πιο περίπλοκες από τότε που στη διαδικασία ενεπλάκησαν στρατιωτικοί και όχι μόνο διπλωμάτες.
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας είπε πως σκοπεύει να επιστρέψει στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα για να συναντήσει τον πρόεδρο Zelensky και ότι φιλοδοξεί αργότερα να ταξιδέψει στη Ρωσία.
Ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δεν σκοπεύει επί του παρόντος να συναντήσει τον Grossi, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια. "Παίζουν με τη φωτιά", τόνισε ο Grossi.
"Ένα πυρηνικό ατύχημα δεν είναι προς το συμφέρον κανενός", συμπλήρωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης