Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ωρολογιακή βόμβα 40 δισ. στα βιβλία των τραπεζών της Wall Street - Ο ρόλος Musk και το πρόβλημα της Morgan Stanley

Ωρολογιακή βόμβα 40 δισ. στα βιβλία των τραπεζών της Wall Street - Ο ρόλος Musk και το πρόβλημα της Morgan Stanley
Η χαοτική εξαγορά της Twitter από τον Elon Musk αποδεικνύεται ιδιαίτερα επώδυνη, επιβαρύνοντας την ηγεσία της Morgan Stanley
Μια από τις πιο προσοδοφόρες "μηχανές παραγωγής χρήματος" στον κόσμο της χρηματοδότησης έχει βρεθεί στα όριά της, απειλώντας με ένα έτος πόνου για τις τράπεζες της Wall Street και τους επικεφαλής των ιδιωτικών μετοχών, καθώς μια δεκαετής έκρηξη συμφωνιών οδηγείται στη χρεοκοπία.
Σύμφωνα με τη Wall Street, αφού προκάλεσαν έναν καταιγισμό από μεγαλοεξαγορές που συνέβαλαν σε κέρδη 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων στις καλές εποχές, ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου αναγκάστηκαν να προβούν σε μεγάλες απομειώσεις για συγχωνεύσεις και εξαγορές που έγιναν με τη βοήθεια χρέους και αναλήφθηκαν αργά στην εποχή του φθηνού χρήματος.
Η χαοτική εξαγορά της Twitter από τον Elon Musk αποδεικνύεται ιδιαίτερα επώδυνη, επιβαρύνοντας την ηγεσία της Morgan Stanley με περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε εκτιμώμενες απώλειες, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του κλάδου και υπολογισμούς του Bloomberg.

Παρήλθαν οι εύκολες ημέρες

Οι εύκολες μέρες δεν πρόκειται να επιστρέψουν σύντομα για την πλούσια σε αμοιβές επιχείρηση του δανεισμού με μόχλευση, καθώς μια πολυαναμενόμενη ύφεση διαφαίνεται.
Οι επερχόμενες περικοπές στα μπόνους και τις θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής, καθώς οι τράπεζες από την Goldman Sachs έως την Credit Suisse αντιμετωπίζουν την πτώση των εσόδων.
Λίγοι έχουν αποφύγει τις επιπτώσεις.
Αλλά η Bank of America, η Barclays και η Morgan Stanley είναι από τις πλέον εκτεθειμένες σε περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια επικίνδυνων δανείων και ομολόγων που παραμένουν ακόμα στους τραπεζικούς ισολογισμούς - η αξία των οποίων έχει μειωθεί δραματικά καθώς οι θεσμικοί αγοραστές εξαφανίζονται.
"Η εξάρθρωση είναι πιο έντονη και μεγαλύτερης διάρκειας από οτιδήποτε άλλο μετά τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση", δήλωσε ο Richard Zogheb, παγκόσμιος επικεφαλής των αγορών χρεωστικών κεφαλαίων της Citigroup.
"Οι επενδυτές δεν έχουν καμία όρεξη για κυκλικές επιχειρήσεις".
Οι κορυφαίοι "παίκτες", που πληρώνονται για να γνωρίζουν πότε σταματά η μουσική, μοίραζαν ριψοκίνδυνα εταιρικά δάνεια με όρους που τώρα μοιάζουν γελοιωδώς γενναιόδωροι, μόλις τον περασμένο Απρίλιο - στοιχηματίζοντας ουσιαστικά ότι οι μέρες του εύκολου χρήματος θα συνεχίζονταν ακόμη και όταν ο πληθωρισμός κλιμακώνονταν.
Τώρα, η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να σφίξει τη νομισματική πολιτική με τον ταχύτερο ρυθμό της σύγχρονης εποχής τους άφησε στα τυφλά, ψυχραίνοντας την έκρηξη των συγχωνεύσεων και εξαγορών που πλούτισε μια γενιά τραπεζιτών και στελεχών εξαγορών την τελευταία δεκαετία: Οι κορυφαίοι αστέρες της Wall Street τυφλώθηκαν από την κατάρρευση της αγοράς το 2022.
50d5face56c29825c1795e423c8d7447.webp
Ριψοκίνδυνη χρηματοδότηση

Σε μια ένδειξη του πόσο έχει στερέψει η ριψοκίνδυνη χρηματοδότηση, μια μεγάλη εταιρεία ιδιωτικών συμμετοχών ενημερώθηκε πρόσφατα από μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street ότι μια επιταγή ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μια LBO - δεν ήταν κάτι σπουδαίο τις χαρούμενες ημέρες - θα ήταν πλέον εκτός συζήτησης.
Η ιστορία είναι παρόμοια από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Λονδίνο.
Καθώς η πιστωτική αγορά καταρρέει, οι τραπεζίτες είτε δεν επιθυμούν είτε δεν μπορούν να πυροδοτήσουν την επιχείρηση υψηλού κινδύνου-υψηλής ανταμοιβής των εξαγορών με μόχλευση.
Εκπρόσωποι της Bank of America, της Barclays και της Morgan Stanley αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
"Δεν υπάρχει μαγική σφαίρα", δήλωσε ο Grant Moyer, διεθνής επικεφαλής του τομέα χρηματοδότησης με μόχλευση στην MUFG.
"Υπάρχουν 40 δισεκατομμύρια δολάρια εκεί έξω.
Ορισμένες συμφωνίες θα εκκαθαριστούν.
Αλλά δεν θα καθαρίσει κάθε συμφωνία από τον ισολογισμό το πρώτο ή το δεύτερο τρίμηνο.
Θα πάρει λίγο χρόνο."
Οι υπερβολές των ετών με τα χαμηλά επιτόκια δεν υπάρχουν πια.
Εκείνη την εποχή, η μόχλευση εκτοξεύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η προστασία των επενδυτών καταργήθηκε και η διόγκωση του χρέους συγκαλύφθηκε με αμφιλεγόμενα λογιστικά τεχνάσματα για τα εταιρικά κέρδη που υποβάθμιζαν τη μόχλευση.
Τώρα, καθώς τα επιτόκια αυξάνονται και οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, οι χρηματοδότες πρέπει να προσαρμόσουν το εγχειρίδιό τους.
1e85e0a36c2545c2801cf21169b52f12.webp
Μέτριες ακόμη οι απώλειες

Οι τραπεζίτες μπορούν να παρηγορηθούν από το γεγονός ότι οι προβλεπόμενες απώλειες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού εξακολουθούν να είναι μέτριες σε σύγκριση με τη χρεοκοπία του 2008, όταν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είχαν κολλήσει με περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια αυτού του λεγόμενου χρέους.
Και η αγορά σταθερού εισοδήματος μπορεί ακόμη να ξεπαγώσει, επιτρέποντας στους τραπεζίτες να ξεπουλήσουν περισσότερα δάνεια και ομόλογα χωρίς να πραγματοποιήσουν μαζικές απομειώσεις.
Αλλά αυτή είναι μια αισιόδοξη άποψη.
Μια πιο πιθανή προοπτική: Μια συνολική αποτίμηση του κλάδου, καθώς τα γραφεία μόχλευσης αντιμετωπίζουν αυτό που ορισμένοι νηφάλιοι τραπεζίτες στο City του Λονδίνου αποκαλούν "λίστες του πόνου" - συμφωνίες που περιλαμβάνουν τις εξαγορές της Apollo Global Management, της εταιρείας κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων Tenneco και του παρόχου τηλεπικοινωνιών Brightspeed.
Όταν οι δανειστές της Wall Street αναλαμβάνουν πλήρως τη χρηματοδότηση, είναι υποχρεωμένοι να παράσχουν τα μετρητά με τους συμφωνημένους όρους.
Όταν οι καιροί είναι καλοί, αυτό συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα, δεδομένου ότι οι τράπεζες μπορούν να πουλήσουν το χρέος σε θεσμικούς επενδυτές που διψούν για περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερη απόδοση.
Αυτές οι δεσμεύσεις έχουν συμβάλει στη λίπανση της μηχανής των συγχωνεύσεων και εξαγορών, καθώς καθησυχάζουν τις εταιρείες-στόχους ότι οι συναλλαγές δεν θα χαθούν σε περίπτωση που ο αγοραστής δυσκολευτεί να αντλήσει το κεφάλαιο.
Σε αντάλλαγμα, οι τραπεζίτες κερδίζουν γενναίες αμοιβές, που συχνά κυμαίνονται μεταξύ 2% και 3,5% της αξίας της συνολικής χρηματοδότησης, και οι πιο υψηλόβαθμοι μπορούν να βάλουν στην τσέπη τους μπόνους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην πορεία.
694c3fd22056bf31da2ce9cb0bc505a8.webp
Ο ρόλος της Fed

Αλλά αυτές οι μέρες έχουν τελειώσει προς το παρόν - ένα θύμα της αποστολής του προέδρου της Fed Jerome Powell να αυστηροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, περιορίζοντας τις δραστηριότητες κερδοσκοπικού δανεισμού στο πέρασμά της.
Ενώ υπήρξαν μια χούφτα συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών τους τελευταίους μήνες, οι συναλλαγές αυτές έχουν συνήθως αναληφθεί με λιγότερο ριψοκίνδυνους όρους που πληρώνουν μέτριες αμοιβές, καθώς οι τράπεζες επικεντρώνονται στη μετατόπιση του χρέους των περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν κολλήσει - ένα βάρος που μπορεί να γίνει μεγαλύτερο.
Εάν και όταν οι ρυθμιστικές αρχές δώσουν το πράσινο φως στην αγορά της εταιρείας μέσων ενημέρωσης Tegna από την Standard General, για παράδειγμα, οι τραπεζίτες κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με δισεκατομμύρια δολάρια χρέους που συμφώνησαν να παράσχουν για τη συμφωνία πριν από την εκτόξευση των ασφαλίστρων κινδύνου.
"Ζούμε με τη διαρκή γνώση ότι η αγορά των χρηματοδοτήσεων με μόχλευση είναι κυκλική, ότι οι αγορές αλλάζουν, ότι η αποδοχή της μόχλευσης αλλάζει με την πάροδο του χρόνου και ότι η εκτίμηση του κινδύνου από την αγορά μεταβάλλεται συνεχώς", δήλωσε ο Daniel Rudnicki Schlumberger, επικεφαλής για τις χρηματοδοτήσεις με μόχλευση στην JPMorgan Chase.
Το χρέος των πιο σημαντικών συστημικών τραπεζών στον κόσμο δεσμεύει τα περιορισμένα κεφάλαιά τους για να τροφοδοτήσουν νέες LBOs, αφήνοντας τον αγωγό για συμφωνίες στο πιο αδύναμο σημείο του εδώ και χρόνια με ήπιους απόηχους της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ως αποτέλεσμα, οι τραπεζίτες του τομέα της μόχλευσης κινδυνεύουν να λάβουν τα πιο πενιχρά μπόνους της τελευταίας δεκαετίας, και ορισμένες τράπεζες θα ανταμείψουν πιθανότατα μόνο τα αστέρια τους.

Τεκτονικές αλλαγές

Οι τραπεζίτες ανέφεραν ότι οι προσφορές αυτές ήταν πολύ χαμηλές και ότι δεν ήταν διατεθειμένοι να πουλήσουν το χρέος κάτω από το όριο των 70 σεντς ανά δολάριο.
Με βάση αυτού του είδους τα επίπεδα - και ακόμη πιο απότομες εκπτώσεις για το μη εξασφαλισμένο κομμάτι της χρηματοδότησης - οι εκτιμώμενες απώλειες ανέρχονται σε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του κλάδου και τους υπολογισμούς του Bloomberg.
Η Morgan Stanley, η οποία έγραψε τη μεγαλύτερη επιταγή, θα απορροφήσει περίπου 1 δισ. δολάρια, με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις και υπολογισμούς.
Το Twitter είναι δύσκολο να αποτιμηθεί, αλλά οι δανειστές θα πρέπει να υπολογίσουν με κάποιον τρόπο την επιβάρυνση, ακόμη και αν η έκθεση δεν ξεχωρίζει.
Και αν η Wall Street έχει οποιαδήποτε ελπίδα να πουλήσει το χρέος με λιγότερο επαχθείς εκπτώσεις, θα πρέπει πιθανότατα να δείξουν ότι ο Musk πραγματοποιεί την αποστολή του να ενισχύσει τα έσοδα από διαφημίσεις και τα κέρδη.
"Οι τράπεζες θα κάνουν λάθος στην πλευρά της συντηρητικότητας στις γνωστοποιήσεις τους", δήλωσε ο βετεράνος τραπεζικός αναλυτής Mike Mayo της Wells Fargo.
Πιστεύει ότι πριν από τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου που μόλις ξεκινούν, ότι "οι τράπεζες έχουν πιθανότατα λάβει τις μισές από τις πιθανές απώλειες με το σταγονόμετρο μέχρι στιγμής στο Twitter."
Με τις δανειακές δεσμεύσεις να είναι δύσκολο να βρεθούν, οι μακροχρόνιοι δεσμοί μεταξύ της Wall Street και των ιδιωτικών επενδυτικών εταιρειών, όπως η KKR και η Blackstone, κινδυνεύουν να αποδυναμωθούν.
Οι τράπεζες έχουν περιορισμένη δύναμη πυρός και όσοι λένε ότι είναι ανοιχτοί για δουλειά εξακολουθούν να προσφέρουν όρους που οι χορηγοί θεωρούν μη ελκυστικούς.
Όσο η ζήτηση για δάνεια με μόχλευση και ομόλογα σκουπίδια παραμένει αδύναμη, οι επενδυτικοί τραπεζίτες θα χάνουν τις προσοδοφόρες αμοιβές αναδοχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης