Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναπόφευκτη η σύγκρουση της Κίνας με τη Δύση - Tο Πεκίνο έχει επιλέξει τη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Αναπόφευκτη η σύγκρουση της Κίνας με τη Δύση - Tο Πεκίνο έχει επιλέξει τη σωστή πλευρά της Ιστορίας
To Πεκίνο αρνείται το δυτικό αφήγημα και αναζητεί νέο ρόλο σε συμμαχία με νέες δυνάμεις - Το παρασκήνιο από την επικείμενη σύνοδο του WEF στο Davos
Σχετικά Άρθρα
Η Κίνα θα εκπροσωπηθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum) στο Davos φέτος στο επίπεδο του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Liu He, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο εν λόγω αξιωματούχος παραιτείται την άνοιξη, ένα μήνυμα ότι οι δυτικές αφηγήσεις δεν ενδιαφέρουν πλέον το Πεκίνο όσον αφορά τη διαμόρφωση της μακροπρόθεσμης στρατηγικής τους και την τοποθέτησή του στην εν εξελίξει γεωπολιτική σύγρκουση.
Αλλά αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση Joe Biden στο Νταβός το 2017, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping ήταν αυτοπροσώπως παρών στη σύνοδο του Davos του World Economic Forum όπου λαμβάνονται βαρυσήμαντες αποφάσει για το μέλλον του πλανήτη.
Στη συνέχεια, η ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ κάνει αναφορά στην ανάγκη υπεράσπισης της παγκοσμιοποίησης και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψουν την πολιτική του προστατευτισμού.
«Το σωστό είναι να αδράξουμε κάθε ευκαιρία για να αντιμετωπίσουμε από κοινού την πρόκληση και να χαράξουμε τη σωστή πορεία για την οικονομική παγκοσμιοποίηση», δήλωσε άλλωστε πρόσφατα ο Xi Jinping.

Οι πολιτικές προστατευτισμού και εμπορικός πόλεμος

Υπενθυμίζεται προκάτοχος του Biden, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Donald Trump περιέγραψε την Κίνα ως τον κύριο στρατηγικό ανταγωνιστή των ΗΠΑ και ξεκίνησε έναν εμπορικό πόλεμο μαζί της.
Επέβαλε δασμούς σε πολλά κινεζικά προϊόντα, απαγόρευσε το κινεζικό σύστημα 5G και τη συνεργασία με την Huawei.
Ο Biden ενισχύει την αντι-κινεζική πολιτική του Donald Trump.
Ο Biden δεν εισάκουσε το κάλεσμα του Κινέζου ηγέτη για συναινετική διαμόρφωση των κυοφορούμενων εξελίξεων.
Η υστερία του Covid επιβλήθηκε στον κόσμο και η Κίνα κατηγορήθηκε ότι κατασκεύασε τον ιό από τα εργαστήριά της.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν το Χονγκ Κονγκ αναγνωρίζοντας τον Xi ως «αυταρχικό ηγέτη», δηλαδή ιδεολογικό αντίπαλο.
Στην αντίθετη κατεύθυνση από την άρση των προστατευτικών φραγμών του Trump, η κυβέρνηση Biden, αντίθετα, εισήγαγε νέα , ειδικά σε βιομηχανίες προηγμένης τεχνολογίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να κλιμακώνουν την κατάσταση γύρω από την Ταϊβάν, όπου στάλθηκε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi .

H δαιμονοποίηση

Στη συνέχεια, το Πεκίνο κατηγορήθηκε ότι υποστήριξε τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin στην «επιθετικότητά» του κατά της Ουκρανίας.
Η Κίνα άρχισε να δαιμονοποιείται στην ΕΕ, αναγκάζοντας τις Βρυξέλλες να παράσχουν υποστήριξη για την επιβολή κυρώσεων στον τεχνολογικό τομέα της Κίνας.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εξέφρασαν πρόσφατα ανησυχίες ότι οι κινεζικές εταιρείες αγοράζουν γη κοντά σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως βάση για κατασκοπευτική δράση.
Δηλαδή, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Biden εργάστηκαν με βαση των σενάριο μια άμεση αντιπαράθεση με την Κίνα.
China U.S. trade war Archives - Visual Capitalist
Τεταμένες σχέσεις

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται σε κρίσιμο επίπεδο
Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi, μετά από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 77ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν σε κρίσιμο επίπεδο και κατηγόρησε οι Ηνωμένες Πολιτείες υπονομεύουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας.
Ως αποτέλεσμα, αυτό επηρέασε τον εμπορικό κύκλο εργασιών μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος αυξήθηκε μόνο κατά 0,6% (759 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2022, ενώ το 2021 αυξήθηκε κατά 28%.

Οι κινήσεις απεμπλοκής

Ο προεδρος Xi έχει πραγματοποιήσεις πρόσφατα μια σειρά από διπλωματικές επαφές που δείχνουν την αποφασιστικότητά του να επαναδημιουργήσει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων που να διασφαλίζει τον απεγκλωβισμό από την ηγεμονία των ΗΠΑ.
Επισκέφτηκε τους ηγέτες των πετρελαιοπαραγωγών του Περσικού Κόλπου, άρχισε να διαπραγματεύεται την πληρωμή πετρελαίου και ενεργειακών προϊόντων σε γιουάν, σύσφιξε στις επαφές του με τα αναπτυσσόμενα κράτη της ομάδας των BRICS προσκαλώντας ηγέτες από την Ασία και τη Λατινική Αμερική και επίσης άρχισε να δημιουργεί εναλλακτικά στο Davos οικονομικά fora με κράτη της Ασίας, της Αφρικής κ.λπ. και να προωθεί τα δικά του έργα ολοκλήρωσης της διεθνούς οικονομικής συνεργασίας στις ζώνες επιρροής των ΗΠΑ .
US-China chip war: America is winning - BBC News
Οι προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ

Στην αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, το διακύβευμα είναι ολοένα και περισσότερο αυξημένο
Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία τύχη έναντι του Κινεζικού γίγαντα χωρίς κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων.
Οι διμερείς σχέσεις, εάν εκλεγεί ένας Ρεπουμπλικανός πρόεδρος το 2024, είτε είναι ο Trump είτε ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis, θα επιδεινωθούν με βάση κάθε σενάριο.
Ο κυβερνήτης της Φλόριντα σχεδιάζει να απαγορεύσει σύντομα στους Κινέζους να αγοράζουν ακίνητα στην πολιτεία του, που εκπροσωπεί το 24% των περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων των συνολικών κινεζικών επενδύσεων στις ΗΠΑ.
Ο DeSantis απαγόρευσε το έργο των Ινστιτούτων Κομφούκιου, περιόρισε τη συνεργασία των τοπικών κολεγίων με τα κινεζικά πανεπιστήμια.
Χαρακτηρίζει ανοιχτά την Κίνα «εχθρικό κράτος» και επιδιώκει να μειώσει την παρουσία της στην οικονομία του κράτους με κάθε δυνατό τρόπο.

Ενάντια στην ηγεμονία των ΗΠΑ

Είναι προφανές ότι η Κίνα έχει πάψει να ελπίζει σε συνεργασία με τη Δύση, όπως και η Ρωσική Ομοσπονδία.
Ο Xi Jinping κατάλαβε ότι αργά ή γρήγορα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει μία «θερμή αντιπαράθεση» με τις ΗΠΑ για την Ταϊβάν.
Αυτό είναι που φέρνει τη Μόσχα και το Πεκίνο πιο κοντά με την ελπίδα ότι μαζί θα είναι ευκολότερο να αντιμετωπίσουν την αμερικανική επιθυμία για παγκόσμια κυριαρχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης