Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόντρα στις αγορές η Bank of Japan - Συνεχίζει τη νομισματική χαλάρωση, κατέρρευσαν οι αποδόσεις των ομολόγων

Κόντρα στις αγορές η Bank of Japan - Συνεχίζει τη νομισματική χαλάρωση, κατέρρευσαν οι αποδόσεις των ομολόγων
Οι αποδόσεις των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων (JGB) σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση μίας ημέρας από τον Νοέμβριο του 2003
Να διατηρήσει τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου αποδόσεων ομολόγω, αποφάσισε η Τράπεζα της Ιαπωνίας (Bank of Japan), αψηφώντας τις προσδοκίες της αγοράς ότι θα καταργήσει σταδιακά το τεράστιο πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας της στον απόηχο της αυξανόμενης πληθωριστικής πίεσης.
Η αιφνιδιαστική απόφαση οδήγησε το γεν σε πτώση έναντι άλλων νομισμάτων και τις αποδόσεις των ομολόγων στη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων δεκαετιών, καθώς οι επενδυτές αποσύρθηκαν από τα στοιχήματα που είχαν βάλει αναμένοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα αναθεωρούσε την πολιτική ελέγχου των αποδόσεών της.
Αντί να αναθεωρήσει το πρόγραμμα τόνωσής της, η BOJ δημιούργησε ένα νέο όπλο για να αποτρέψει την υπερβολική άνοδο των μακροπρόθεσμων επιτοκίων - μια κίνηση που ορισμένοι αναλυτές εξέλαβαν ως ένδειξη ότι ο διοικητής Haruhiko Kuroda θα συγκρατηθεί από μεγάλες αλλαγές πολιτικής κατά τη διάρκεια της θητείας του που λήγει τον Απρίλιο.

Πιστή στη στήριξη της οικονομίας

Μετά τη διήμερη συνεδρίαση πολιτικής, η BOJ διατήρησε σταθερούς τους στόχους της για τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων (YCC), που έχουν οριστεί στο -0,1% για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια και γύρω στο 0% για την απόδοση του 10ετούς.
Η κεντρική τράπεζα δεν προχώρησε επίσης σε καμία αλλαγή στην καθοδήγησή της που επιτρέπει στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου να κινηθεί κατά 50 μονάδες βάσης εκατέρωθεν του στόχου του 0%.
Υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει να υπερασπίζεται το ανώτατο όριο, η BOJ ενίσχυσε ένα βασικό εργαλείο λειτουργίας της αγοράς για να περιορίσει αποτελεσματικότερα τις αυξήσεις των μακροπρόθεσμων επιτοκίων.
"Η διεύρυνση της ζώνης αποδόσεων ή η διάλυση του YCC τώρα θα καθιστούσε την BOJ ακόμη πιο ευάλωτη σε επιθέσεις της αγοράς", δήλωσε ο Izuru Kato, επικεφαλής οικονομολόγος της Totan Research.
"Δείχνοντας την αποφασιστικότητά της να χρησιμοποιήσει πιο ευέλικτα τα εργαλεία της αγοράς, η BOJ ήθελε να σηματοδοτήσει στις αγορές ότι δεν θα προβεί σε μεγάλες αλλαγές στη νομισματική πολιτική υπό τον Kuroda".
Η τελευταία συνεδρίαση πολιτικής του Kuroda θα πραγματοποιηθεί στις 9-10 Μαρτίου, κλείνοντας μια δεκαετία στο τιμόνι της τράπεζας που επέφερε ριζική νομισματική τόνωση.

Βουτιά στο γεν

Η απόφαση ακολουθεί την αιφνιδιαστική κίνηση της BOJ τον περασμένο μήνα να διπλασιάσει το εύρος των αποδόσεων, μια απόφαση που οι αναλυτές λένε ότι απέτυχε να διορθώσει τις στρεβλώσεις της αγοράς που προκάλεσε η μεγάλη αγορά ομολόγων.
Το δολάριο σημείωσε άνοδο 2,4% στα 131,20 γεν, μετά την ανακοίνωση της BOJ, σημειώνοντας το μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα από τον Μάρτιο του 2020, ενώ ο δείκτης Nikkei σημείωσε άλμα άνω του 2,5%.
Οι αποδόσεις των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων (JGB) κατέρρευσαν σε όλη την καμπύλη με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς να διολισθαίνει στο 0,37%, πολύ κάτω από το ανώτατο όριο του 0,5% της BOJ και σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση μίας ημέρας από τον Νοέμβριο του 2003.
Από τη δράση του Δεκεμβρίου, η BOJ αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη δοκιμασία στην πολιτική της για το YCC από την καθιέρωσή της το 2016, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι προοπτικές υψηλότερων μισθών έδωσαν στους traders την αφορμή να επιτεθούν στο ανώτατο όριο απόδοσης της κεντρικής τράπεζας με επιθετικές πωλήσεις ομολόγων.
Ο Kuroda έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η BOJ δεν βιάζεται να μειώσει τα κίνητρα, πόσο μάλλον να αυξήσει τα επιτόκια, έως ότου οι μισθοί αυξηθούν αρκετά ώστε να ενισχύσουν το εισόδημα των νοικοκυριών και την κατανάλωση, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις τιμές.

Σε υψηλά 40 ετών ο πληθωρισμός

Η BOJ αύξησε την πρόβλεψή της για τον πυρήνα του πληθωρισμού για το τρέχον οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο στο 3,0%, από 2,9% που προέβλεπε τον Οκτώβριο.
Επίσης, αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό για το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2024 σε 1,8%, από 1,6% που είχε πριν από τρεις μήνες.
Ωστόσο, η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό για το οικονομικό έτος 2023 διατηρήθηκε στο 1,6%, ένδειξη ότι το διοικητικό συμβούλιο εμμένει στην άποψη ότι οι τιμές θα μετριαστούν καθώς θα μειώνεται η επίδραση των προηγούμενων αυξήσεων του κόστους των πρώτων υλών.
Reuters Graphics
Η BOJ μείωσε επίσης τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη για τα δημοσιονομικά έτη 2023 και 2024, εν μέσω ανησυχιών ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα επιβαρύνει την οικονομία που εξαρτάται από τις εξαγωγές.
Ο πυρήνας του πληθωρισμού των καταναλωτών στην Ιαπωνία ξεπέρασε τον στόχο της BOJ για 2% για οκτώ συνεχόμενους μήνες, καθώς οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές για να μετακυλήσουν το υψηλότερο κόστος των πρώτων υλών στα νοικοκυριά.
Τα στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή είναι πιθανό να δείξουν ότι ο πληθωρισμός έφτασε σε νέο υψηλό 41 ετών, 4,0%, τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, αν και οι αναλυτές αναμένουν ότι η αύξηση των τιμών θα μετριαστεί αργότερα φέτος, αντανακλώντας τις πρόσφατες μειώσεις στις παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων.
Tokyo core CPI at a new 40-year high
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης