Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μολδαβία: Σκληρή κριτική στις δηλώσεις της προέδρου για ένταξη στο ΝΑΤΟ – Ενεργεί με εντολή των ΗΠΑ

Μολδαβία: Σκληρή κριτική στις δηλώσεις της προέδρου για ένταξη στο ΝΑΤΟ – Ενεργεί με εντολή των ΗΠΑ
Τι επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος Igor Dodon
Οι εκκλήσεις της σημερινής προέδρου της Μολδαβίας Maia Sandu να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ είναι επικίνδυνες, έγραψε ο πρώην πρόεδρος Igor Dodon στο κανάλι του στο Telegram το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023, σχολιάζοντας τη συνέντευξή της στο Politico.
«Ο Sandu συνεχίζει να σέρνει τη Μολδαβία στο ΝΑΤΟ αψηφώντας την ουδετερότητα που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα», επισήμανε.
«Ενεργεί με εντολή των υπερπόντιων αφεντικών της ενάντια στα συμφέροντα της χώρας και του λαού της, ενάντια στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Μολδαβίας».

Τροφή για τα κανόνια

«Οι πολίτες μας θέλουν ουδετερότητα και ειρήνη, όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα πολυάριθμων δημοσκοπήσεων, και δεν θα συμφωνήσουν ποτέ να είναι τροφή για τα κανόνια του ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά της Ρωσίας», έγραψε ο Dodon.
Σε μια συνέντευξη στο Politico, η Sandu δήλωσε τη σημασία της ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της Μολδαβίας στο πλαίσιο της κρίσης στην Ουκρανία.
Τόνισε επίσης ότι μόνο το ΝΑΤΟ μπορεί να παρέχει αξιόπιστη προστασία για τη χώρα της, αλλά επεσήμανε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ «πρέπει να γίνει μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία».
Η Μολδαβία συμφώνησε το Σχέδιο Δράσης Ατομικής Συνεργασίας με το ΝΑΤΟ.
Το Κέντρο Πληροφοριών και Τεκμηρίωσης της συμμαχίας λειτουργεί στο Κισινάου, ενώ το Γραφείο Συνδέσμου του ΝΑΤΟ ιδρύθηκε εκεί τον Δεκέμβριο του 2017.
Νωρίτερα, ο Sandu έδειξε ενδιαφέρον για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ στις εθνικές μεταρρυθμίσεις και την αναβάθμιση του μολδαβικού στρατού.
Αυτή η στάση υποστηρίζεται από άλλους φιλοευρωπαίους πολιτικούς, οι οποίοι πιστεύουν ότι το καθεστώς ουδετερότητας «επιβλήθηκε» στη Μολδαβία μετά τη σύγκρουση στην Υπερδνειστερία και ότι δεν πρέπει να παρεμποδίζει τη συνεργασία.
Η αντιπολίτευση καταδικάζει την ιδέα για πιο ενεργή σύμπλευση με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης