Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αποκάλυψη – βόμβα: Γιατί αναβάλλεται ξαφνικά η επίσκεψη Erdogan στις ΗΠΑ - Ασύλληπτο διπλωματικό παρασκήνιο

Αποκάλυψη – βόμβα: Γιατί αναβάλλεται ξαφνικά η επίσκεψη Erdogan στις ΗΠΑ  -  Ασύλληπτο διπλωματικό παρασκήνιο
Το πλούσιο διπλωματικό παρασκήνιο πίσω από την αναβολή της επίσκεψης Erdogan στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
(upd 2) Σαν βόμβα έπεσε η είδηση περί αναβολής της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan στις ΗΠΑ.
«Η συνάντηση μεταξύ Erdogan και Biden στον Λευκό Οίκο που είχε προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου έχει αναβληθεί», ανέφερε νωρίτερα δημοσίευμα του Reuters.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση των δύο ανδρών είχε προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου αλλά την προηγούμενη ημέρα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου John Kirby είπε πως το πρόγραμμα του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden δεν περιελάμβανε ακόμη επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του και ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει τίποτα να αναφέρει σχετικά με αυτό το θέμα.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak, η συνάντηση αναβλήθηκε μετά από αίτημα του Τούρκου προέδρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε ποτέ επίσημη ανακοίνωση για την ημερομηνία επίσκεψης Erdogan στις ΗΠΑ.
Η 9η Μαΐου είχε αναφερθεί από τη Hurriyet, Τούρκους και Αμερικανούς αξιωματούχους.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan είχε πει μόνο ότι ο Erdogan επρόκειτο να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για συνομιλίες στις αρχές Μαΐου.

Η συνάντηση Biden - Erdogan αναβλήθηκε λόγω Hamas και προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ

Πάντως η Hürriyet αποκαλύπτει πως ο Erdogan δεν έδωσε οδηγίες να ακυρώσει το προγραμματισμένο ταξίδι στις ΗΠΑ.
Η ίδια εφημερίδα, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, ανέφερε ότι το Ισραήλ και ορισμένοι κύκλοι στις ΗΠΑ προσπαθούν να διακόψουν την επίσκεψη λόγω της συνάντησης του Erdogan με τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Hamas, Ismail Haniyeh
Σύμφωνα με κύκλους στις ΗΠΑ, που προφανώς επηρεάζονται από τα πανίσχυρα εβραϊκά lobbies η δημοσίευση μίας φωτογραφίας του Biden με τον Erdogan, μετά από εκείνη του Τούρκου προέδρου με τον Haniyeh θα έβλαπτε τον Joe Biden στον δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μέρες τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη Erdogan τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί.
Οι ίδιες πηγές και διπλωματικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι ΗΠΑ μετά την αποτροπή μίας ισχυρότερης ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν, προκειμένου να μην προκληθεί γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή, δεν μπορούσαν να απορρίψουν το φορτισμένο αίτημα του Τελ Αβίβ.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαιώνει αναβολή μέσω…αόριστης πρόσκλησης

Εν τω μεταξύ ο Λευκός Οίκος με δήλωσή του το βράδυ της Παρασκευής (26/4/2024) επιβεβαίωσε μέσω μίας …αόριστης πρόσκλησης την αναβολή της συνάντησης Biden - Erdogan
Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι δεν έχει να αυτή τη στιγμή να ανακοινώσει κάτι για την επίσκεψη του Erdogan στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Λευκός Οίκος ανέφερε επίσης ότι «ανυπομονούμε να φιλοξενήσουμε τον πρόεδρο Erdogan στον Λευκό Οίκο σε μια αμοιβαία βολική στιγμή», υπονοώντας πως αυτή θα μπορούσε να είναι και μετά τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024 και αφού θα… έχει περάσει η μπόρα.

Ξέσπασμα Erdogan: Τα εβραϊκά lobbies δεν θα φιμώσουν την Τουρκία – Ντροπή σας ΗΠΑ που η Παλαιστίνη δεν είναι στον ΟΗΕ

Με σκληρές εκφράσεις αναφέρθηκε στο Ισραήλ και τον πρωθυπουργό του Benjamin Netanyahu ο Erdogan, μιλώντας στην 5η διάσκεψη της Διακοινοβουλευτικής Πλατφόρμας για την Ιερουσαλήμ που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα άσκησε δριμεία κριτική κατά των ΗΠΑ, στάθηκε στο πλευρό της Hamas και είπε ότι κανείς δεν μπορεί να τον φιμώσει και να απαιτήσει να μην υποστηρίζει τους Παλαιστινίους.
Παρομοιάζοντας για μία ακόμη φορά τον Netanyahu με τον Hitler και τους ναζί, είπε ότι το Ισραήλ σκότωσε περισσότερα από 15 χιλιάδες παιδιά στη Γάζα. «Ο Netanyahu έχει γράψει το όνομά του στην ιστορία με ντροπή ως ο σφαγέας της Γάζας. Αυτό το στίγμα δεν φεύγει ό,τι κι αν κάνει» είπε και συνέχισε: «Όπως σε κάθε εγκληματία, του οποίου τα εγκλήματα του λέγονται κατάμουτρα, η ισραηλινή κυβέρνηση νομίζει ότι μπορεί να μας φιμώσει. Νομίζουν ότι μπορούν να καλύψουν τις δολοφονίες με τη δύναμη του Τύπου και των lobbies. Ό,τι κι αν κάνετε, όσο σκληρά κι αν προσπαθείτε, είναι μάταιο. Δεν μπορείτε να βάλετε αλυσίδες στην καρδιά του Erdogan. Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στις απειλές και τις πιέσεις σας».
Κλιμακώνοντας μάλιστα περαιτέρω τον οργισμένο λόγο του, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε κατάρες κατά του Netanyahu: «Ω Netanyahu, η ευχή μου είναι η εξής: Κύριε, φανερώσου ως Παντοδύναμος και οδήγησε αυτούς τους Σιωνιστές, ειδικά τον Netanyahu, στην καταστροφή».
Για μία ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε πως η Hamas δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση: «Δεν μπορούμε να είμαστε μεταξύ εκείνων που συκοφαντούν τη Hamas ως τρομοκρατική οργάνωση μόνο επειδή το Ισραήλ και οι δυτικοί υποστηρικτές του το θέλουν».
Απευθυνόμενος συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστήριξε ότι είναι «μεγάλη ντροπή και αδικία» το γεγονός ότι ο παλαιστινιακός λαός δεν είναι πλήρες μέλος του ΟΗΕ. «Το βήμα που έγινε προς αυτή την κατεύθυνση στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε αντιμέτωπο με το βέτο των ΗΠΑ και μπλοκαρίστηκε. Με αυτή την απόφαση, οι ΗΠΑ αγνόησαν επίσης τη βούληση άλλων κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν αποδεχόμαστε αυτή την απόφαση. Με την άνευ όρων στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξή της προς το Ισραήλ, η αμερικανική κυβέρνηση δεν συμβάλλει στη λύση. Γίνεται αιτία το πρόβλημα να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο».
«Η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν διέπραξε ποτέ γενοκτονία, δεν υπήρξε ποτέ αποικιοκράτης, δεν άγγιξε ποτέ αθώους σε καμία περίοδο της Ιστορίας της που υπερβαίνει τα 2000 χρόνια" υποστήριξε μεταξύ άλλων.

H συνάντηση που προκάλεσε την οργή του Ισραήλ

Η συνάντηση του Erdogan με τον Haniyeh προκάλεσε την οργή της ισραηλινής ηγεσίας, καθώς κατά τη διάρκειά της ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως το Ισραήλ θα πληρώσει μια μέρα το τίμημα της καταπίεσης που ασκεί στους Παλαιστινίους.
Ο Erdogan είπε στον ηγέτη της Hamas ότι η Τουρκία συνεχίζει τις διπλωματικές της προσπάθειες για να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην καταπίεση των Παλαιστινίων και ότι τονίζεται με κάθε ευκαιρία η ανάγκη τερματισμού της βαρβαρότητας και επείγουσας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.
Δήλωσε επίσης πως η Τουρκία συνεχίζει την ανθρωπιστική της βοήθεια προς την Παλαιστίνη για να ανακουφίσει σε κάποιο βαθμό τα δεινά, ότι μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί στην περιοχή περισσότεροι από 45 χιλιάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας και ότι μια σειρά κυρώσεων έχουν εφαρμοστεί κατά του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στο εμπόριο.
Παράλληλα θα συνεχίσει να εξηγεί τις σφαγές στη Γάζα από κάθε άποψη και ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για τη δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης, το οποίο είναι το κλειδί για την περιφερειακή ειρήνη, και να φέρει μόνιμη ειρήνη στην περιοχή.

erdogan_haniyeh.jpg
Συνόψισε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τους Παλαιστίνιους να ενεργούν ενωμένοι σε αυτή τη διαδικασία, ότι η ισχυρότερη απάντηση στο Ισραήλ και ο δρόμος προς τη νίκη είναι μέσω ενότητας και ακεραιότητας, και ότι η δίκαιη υπόθεση της Παλαιστίνης και τα γεγονότα πρέπει να ειπωθούν περισσότερο εναντίον του Ισραήλ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Erdogan αξιολογώντας τις εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν είπε ότι τα γεγονότα δεν πρέπει να κερδίσουν έδαφος για το Ισραήλ και ότι είναι σημαντικό να πραγματοποιηθούν δραστηριότητες που θα επιστήσουν ξανά την προσοχή στη Γάζα, προκειμένου να αποτραπεί η διάλυση της ατμόσφαιρας στη Δύση που αμφισβητεί τις επιθέσεις του Τελ Αβίβ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης