Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πως παρακάμπτουν τις κυρώσεις τα ομόλογα των ρωσικών εταιριών - Ο ρόλος της Κύπρου

Πως παρακάμπτουν τις κυρώσεις τα ομόλογα των ρωσικών εταιριών - Ο ρόλος της Κύπρου
Ο πετρελαϊκός γίγαντας Lukoil PJSC - μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού Lukoil Securities Limited - προχώρησε μέσω μεσιτών στην Κύπρο στην εξαγορά όλων των ανεξόφλητων ευρωομολόγων της
Οι μεγαλύτερες εταιρείες της Ρωσίας, ακόμη και εκείνες που δεν έχουν τεθεί άμεσα στο στόχαστρο των πρόσφατων κυρώσεων, παρακάμπτουν τη Wall Street για να αποπληρώσουν το ανεξόφλητο χρέος τους, αφού η καταστολή διατάραξε σε μεγάλο βαθμό το χρηματοπιστωτικό σύστημα ροών που απαιτείται για την εξυπηρέτηση των ομολόγων.
Ο πετρελαϊκός γίγαντας Lukoil PJSC - μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού Lukoil Securities Limited - προχώρησε μέσω μεσιτών στην Κύπρο στην εξαγορά όλων των ανεξόφλητων ευρωομολόγων της, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των Uralkali PJSC, MMC Norilsk Nickel PJSC και Metalloinvest Holding έχουν ζητήσει από τους ομολογιούχους την άδεια να αλλάξουν τα έγγραφα των ομολόγων, ώστε να μπορούν να κάνουν απευθείας πληρωμές στους επενδυτές σε ρούβλια αντί του νομίσματος στο οποίο εκδόθηκε το χρέος, όπως προκύπτει από τα δημόσια αρχεία.
Η Gazprom PJSC και η Magnitogorsk Iron & Steel Works PJSC έχουν αντικαταστήσει ορισμένα από τα ευρωομόλογά τους με χρέος σε ρούβλια.

Συρρικνώνεται η αγορά εταιρικών ομολόγων

Με αξία 85,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η διεθνής αγορά εταιρικών ομολόγων της Ρωσίας έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια από τότε που η εισβολή του προέδρου Vladimir Putin στην Ουκρανία ώθησε τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να εμποδίσουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε ξένα κεφάλαια, δείχνουν υπολογισμοί του Bloomberg που βασίζονται σε στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.
Και πρόκειται να συρρικνωθεί περαιτέρω φέτος, αφού η Gazprom προβεί σε περισσότερα προγραμματισμένα swap.
Ακόμα και στις περιπτώσεις που ο δανειολήπτης δεν εμπίπτει στις κυρώσεις, οι εταιρείες και οι επενδυτές τους έχουν διαπιστώσει ότι οι περιορισμοί στοχεύουν σε τόσες πολλές από τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη συνέχιση της λειτουργίας των ομολόγων, ώστε καθίσταται αναγκαία η απομάκρυνσή τους από την αγορά.
"Σε μερικούς μήνες τα πάντα θα εξαγοραστούν" από τους τοπικούς επενδυτές, δήλωσε ο Dmitry Dorofeev, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην επενδυτική εταιρεία Armbrok στο Ερεβάν της Αρμενίας, η οποία έχει διαπραγματευτεί κάποια ρωσικά ευρωομόλογα τους τελευταίους μήνες.
"Οι ρωσικές εταιρείες θα αντικαταστήσουν τα ομόλογα και θα επιστρέψουν στη Ρωσία".
image.png
Ενώ οι πληρωμές των κουπονιών και του κεφαλαίου γίνονται, η διαδικασία έχει γίνει περίπλοκη και υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις.
Οι εταιρείες πρέπει να τακτοποιήσουν τη γραφειοκρατία στη Ρωσία για να αποπληρώσουν τους ξένους ομολογιούχους και το χρηματοπιστωτικό σύστημα που χρησιμοποιείται για τη διενέργεια των πληρωμών δεν λειτουργεί ομαλά από τότε που επιβλήθηκαν οι κυρώσεις.
Και η Euroclear Bank SA και η Clearstream Banking SA, τα δύο μεγάλα κεντρικά αποθετήρια της Ευρώπης, επεξεργάζονται μόνο συναλλαγές που έχουν ελεγχθεί και διεκπεραιωθεί από φορείς πληρωμής.

Οι εναλλακτικές

Ορισμένες επιχειρήσεις έχουν επιλέξει άλλες εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των swap, των επαναγορών και των απευθείας πληρωμών στους κατόχους ομολόγων, αν και αυτή η τελευταία επιλογή ισχύει μόνο για λογαριασμούς στη Ρωσία.
Το εμπόδιο, ωστόσο, είναι ότι η Euroclear και η Clearstream είναι απρόθυμες να διεκπεραιώσουν εταιρικές πράξεις, όπως επαναγορές, από τότε που εισήχθησαν οι κυρώσεις, ανέφεραν οι άνθρωποι.
Και έτσι οι εταιρείες έχουν βρει τρόπους να αποκλείσουν την Euroclear και την Clearstream, μια διαδικασία που θα μπορούσε να τις αφήσει εκτεθειμένες σε διαφορές ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τον Alexander Geda, σύμβουλο της δικηγορικής εταιρείας Rybalkin, Gortsunyan, Dyakin and Partners με έδρα τη Μόσχα, ο οποίος συμβούλευσε τη Magnitogorsk Iron & Steel Works στην αίτηση συναίνεσης.
Η Lukoil, για παράδειγμα, ανακοίνωσε την προσφορά εξαγοράς της σε δελτίο τύπου χωρίς να γνωστοποιήσει δημοσίως τους όρους.
Οι επενδυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον ήρθαν σε επαφή με χρηματιστές με έδρα την Κύπρο, οι οποίοι στη συνέχεια αγόραζαν το χρέος τους σε εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές.
Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Γραφείου Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και του Γραφείου Εφαρμογής Χρηματοοικονομικών Κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκαν να σχολιάσουν κατά πόσον οι επαναγορές ρωσικών εταιρικών ομολόγων γενικά - και στην περίπτωση της Lukoil ειδικότερα - παραβιάζουν τις κυρώσεις τους.
Ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός δεν υπόκειται σε κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ, την ΕΕ ή το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Παρόλα αυτά, τα κεντρικά αποθετήρια δεν έχουν επεξεργαστεί εταιρικές πράξεις από ρωσικές εταιρείες.

Τα σχέδια της Gazprom

Η Gazprom σχεδιάζει να μετατρέψει όλες τις εγχώριες συμμετοχές των ευρωομολόγων της σε ισοδύναμα εγχώρια ομόλογα αντικατάστασης που διακανονίζονται σε ρούβλια, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Famil Sadygov.
Οι συμμετοχές σε 10 από τα ομόλογα έχουν ήδη αντικατασταθεί και άλλα 12 θα ανταλλαγούν μέχρι το τέλος Μαρτίου, είπε.
Τέσσερα από αυτά πρόκειται να ανταλλαγούν αυτή την εβδομάδα.
Τα ομόλογα αντικατάστασης είναι "ο πιο αξιόπιστος τρόπος" για την εξυπηρέτηση του χρέους, δεδομένων των περιορισμών στις χρηματοπιστωτικές υποδομές, δήλωσε ο Sadygov.
Τα ευρωομόλογα που λαμβάνονται κατά την ανταλλαγή ακυρώνονται και ο συνολικός αριθμός τους σε κυκλοφορία μειώνεται ανάλογα, είπε, προσθέτοντας ότι μόλις γίνει η ανταλλαγή, η Gazprom πληρώνει κουπόνια τόσο για τα ρωσικά ομόλογα αντικατάστασης όσο και για τα υπόλοιπα διεθνή ομόλογα.
Εν τω μεταξύ, ορισμένες εταιρείες στρέφονται ανατολικά, με την United Co. Rusal International PJSC και άλλες να δανείζονται 52,7 δισεκατομμύρια γουάν (7,7 δισεκατομμύρια δολάρια) σε χρέος που εκφράζεται στο κινεζικό υπεράκτιο νόμισμα τους τελευταίους μήνες.
Αλλά το χρέος αυτό εξακολουθεί να αποτελεί μόνο ένα "ασήμαντο" 2,9% της συνολικής ρωσικής αγοράς εταιρικού χρέους, σύμφωνα με μια επισκόπηση των κινδύνων της χρηματοπιστωτικής αγοράς που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ρωσίας στις 19 Ιανουαρίου.
Το ράλι του ρουβλίου κατά 11% τους τελευταίους 12 μήνες λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και των υψηλών τιμών ενέργειας συνέβαλε στη δημιουργία ελκυστικών συνθηκών για επαναγορές, σύμφωνα με τον Alexey Kuprianov, διευθυντή της ρωσικής επενδυτικής τράπεζας Aspring Capital, ο οποίος συμβούλευσε το αεροδρόμιο Domodedovo της Μόσχας για την αίτηση συναίνεσης και το κοινωνικό δίκτυο VK για την αναδιάρθρωσή του.
Αυτές οι τάσεις μπορεί να αλλάξουν, είπε.
"Μπορεί να δούμε επιδείνωση του νομίσματος και της ρωσικής οικονομίας, οπότε είναι πιθανό οι εταιρείες να έχουν λιγότερες δυνατότητες να αγοράσουν πίσω ομόλογα", δήλωσε ο Kuprianov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης