Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυροδοτούν οργή και μίσος: Κάψανε τρία κοράνια στη Δανία – Έντονη καταδίκη από Ρωσία και Τουρκία: Απίστευτη πρόκληση

Πυροδοτούν οργή και μίσος: Κάψανε τρία κοράνια στη Δανία – Έντονη καταδίκη από Ρωσία και Τουρκία: Απίστευτη πρόκληση
Νέες διαδηλώσεις και με το κάψιμο τριών αντιγράφων του κορανίου στην Κοπεγχάγη
Σχετικά Άρθρα
Λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι νέες διαδηλώσεις κατά του Ισλάμ αυτή τη φορά στη Δανία, που περιελάμβαναν εκ νέου το κάψιμο του κορανίου.
Ο Δανο- Σουηδός Rasmus Paludan, ο οποίος ηγείται του ακροδεξιού εξτρεμιστικού κόμματος Hard Line (Σκληρή Γραμμή) έκαψε τρία αντίγραφα του κορανίου στην Κοπεγχάγη την Παρασκευή (27/1/2023).
Το ένα κάψιμο έγινε μπροστά σε τζαμί, ένα άλλο κοντά στη ρωσική πρεσβεία και το τρίτο κοντά στην τουρκική.
Η ενέργεια αυτή δεν απαιτεί κυβερνητική έγκριση στη Δανία, παρά μόνο μια 24ωρη ειδοποίηση.
Είπε ότι η καύση του κορανίου κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Κοπεγχάγη δεν είναι η τελευταία.
Το Σαββατοκύριακο (21 -22/1/2023), ο Paludan έκαψε ένα αντίγραφο του κορανίου έξω από την Τουρκική Πρεσβεία στη Στοκχόλμη, προκαλώντας παγκόσμια καταδίκη.
Ακολούθησε ένα παρόμοιο περιστατικό όταν ο Ολλανδός πολιτικός Edwin Wagensveld, επικεφαλής της ακροδεξιάς PEGIDA, έσκισε σελίδες από το ιερό βιβλίο πριν τις πυρπολήσει.
Η Τουρκία επέκρινε έντονα τη Σουηδία, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ, και ανέστειλε τις τριμερείς συνομιλίες με τη Φινλανδία και τη Σουηδία σχετικά με τη συνενοχή της Στοκχόλμης και την άδεια για την ενέργεια γεμάτη μίσος και ασέβεια.

Κάψιμο κορανίου, λόγω ΝΑΤΟ

«Ανακοινώνω ότι φταίει ο Erdogan. Τώρα που δεν θέλει να επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, πρέπει να του διδάξω την ελευθερία του λόγου», είπε ο Paludan.
Ο Δανός πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την άδεια της Δανίας να πραγματοποιήσει τη διαδήλωση για το κάψιμο του κορανίου κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Κοπεγχάγη.
Η τουρκική πρεσβεία βρίσκεται δίπλα στο προξενικό τμήμα της Ρωσίας. Έντονη αποδοκιμασία από Ρωσία 

Η ρωσική διπλωματική αποστολή καταδίκασε τις διαδηλώσεις που περιλαμβάνουν το κάψιμο του κορανίου.
«Μια σειρά από ιερόσυλες διαμαρτυρίες που αφορούσαν το κάψιμο του κορανίου - ιερού βιβλίου για τους μουσουλμάνους - έλαβαν χώρα στην Κοπεγχάγη στις 27 Ιανουαρίου, συμπεριλαμβανομένου του προξενικού τμήματος της ρωσικής πρεσβείας στη Δανία.
Ο δημόσιος εμπαιγμός των συναισθημάτων των πιστών, που οργανώθηκε με τη συνεννόηση της κυβέρνησης της Δανίας, δεν είναι εκδήλωση ελευθερίας του λόγου και δημοκρατίας, αλλά μια αγενής και σφοδρή πρόκληση που έχει σχεδιαστεί για να υποκινήσει τη διαθρησκευτική διχόνοια και τη διαπολιτισμική σύγκρουση.
Κάθε ευκαιρία για τέτοιες γελοιότητες θα πρέπει να εξαλειφθεί πλήρως, και πι διοργανωτές τους θα πρέπει να λογοδοτήσουν», ανέφερε η ρωσική πρεσβεία σε ανακοίνωσή της στο Telegram.

Τουρκία: Αποτρόπαια πράξη, φταίει η Δανία

Η Τουρκία καταδικάζει έντονα τη Δανία επειδή επέτρεψε εγκλήματα μίσους κατά του ιερού βιβλίου των Μουσουλμάνων στην Κοπεγχάγη μετά τη Σουηδία και την Ολλανδία, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία ου η «αποτρόπαια πράξη» δεν αποτράπηκε από τις δανικές αρχές, παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, δείχνοντας το επικίνδυνο επίπεδο θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και μίσους στην Ευρώπη με τη δικαιολογία της ελευθερίας.
Το τουρκικό υπουργείο προειδοποίησε ότι η ανοχή σε τέτοιες «αηδιαστικές πράξεις» απειλεί τη συνύπαρξη και προκαλεί αντιμουσουλμανικές, ρατσιστικές και ξενοφοβικές επιθέσεις, που συμβαίνουν καθημερινά στην Ευρώπη.
Η Άγκυρα καλεί τις ευρωπαϊκές να μην μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια καθώς οι οικουμενικές αξίες που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται αγνοούνται από ακροδεξιά πρόσωπα.
Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Δανό πρέσβη για το περιστατικό.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης