Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η...διαδήλωση της Στοκχόλμης έκλεισε οριστικά την πόρτα του ΝΑΤΟ στη Σουηδία – Αμετάπειστη η οργισμένη Τουρκία

Η...διαδήλωση της Στοκχόλμης έκλεισε οριστικά την πόρτα του ΝΑΤΟ στη Σουηδία – Αμετάπειστη η οργισμένη Τουρκία
Το σουηδικό αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ φαίνεται πλέον αδύνατο να ικανοποιηθεί καθώς το τουρκικό veto είναι ισχυρό και οργισμένο
Σχετικά Άρθρα
(upd) Σχεδόν απίθανη η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ καθώς η οργή της Τουρκίας για τη διαδήλωση της Στοκχόλμης και το κάψιμο του κορανίου μοιάζει ασίγαστη. Την ίδια ώρα η Σουηδία βρίσκεται στο στόχαστρο ολόκληρου του ισλαμικού κόσμου, που κατηγορεί τη Στοκχόλμη πως πυροδότησε την οργή και το μίσος.
Μεταξύ των σχεδόν αδύνατων απαιτήσεων της Τουρκίας και των διαδηλώσεων κατά του Τούρκου προέδρου η κυβέρνηση της Σουηδίας βρίσκεται σε αδιέξοδο στις προσπάθειές της να λάβει το πράσινο φως από την Άγκυρα προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Η προοπτική να υπάρξει κάποια εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση πριν τις τουρκικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στα μέσα Μαΐου, μοιάζει πολύ μικρή.
«Χωρίς αμφιβολία μπορούμε τώρα να ξεχάσουμε την τουρκική έγκριση πριν τις εκλογές», υπογράμμισε ο Paul Levin διευθυντής του Ινστιτούτου Τουρκικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.
«Από τη μία πλευρά ο Erdogan τους μήνες πριν τις εκλογές θέλει να τραβήξει την προσοχή από μια οικονομία σε κακή κατάσταση», εξήγησε.
«Από την άλλη, ομάδες στη Σουηδία που αντιτάσσονται στο ΝΑΤΟ και υποστηρικτές του PKK, ανήσυχοι για τις διαβεβαιώσεις που έδωσε η κυβέρνηση, συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να εκνευρίσουν τον Τούρκο πρόεδρο προσβάλλοντάς τον και με αυτό τον τρόπο εκτρέποντας τη διαδικασία ένταξης», σημείωσε ο Levin.

Οργή στην Τουρκία για το κάψιμο του κορανίου

Το Σάββατο (21/1/2023) διαδήλωση, που είχε λάβει την άδεια των αρχών και η οποία πραγματοποιήθηκε μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη από τον ακροδεξιό Σουηδό Rasmus Paloudan προκάλεσε την οργή της Άγκυρας.
Το Σύνταγμα της Σουηδίας και οι ελευθερίες του συνέρχεσθαι και της έκφρασης οδήγησαν την αστυνομία να εγκρίνει την κινητοποίηση του επικεφαλής του κόμματος Stram Kurs (Σκληρή γραμμή).
Το γεγονός εξόργισε την Τουρκία, η οποία, αφού κάλεσε τον Σουηδό πρεσβευτή, ακύρωσε την επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας Pal Jonson.
Αυτό είναι το δεύτερο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών από την αρχή του έτους: Την περασμένη εβδομάδα σε άλλη κινητοποίηση στη Στοκχόλμη οι συμμετέχοντες κρέμασαν ένα ομοίωμα του Τούρκου προέδρου, με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.
Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson είχε χαρακτηρίσει εκείνη τη διαδήλωση «σαμποτάζ» της σουηδικής υποψηφιότητας στο ΝΑΤΟ και «προσομοίωση εκτέλεσης» ενός «δημοκρατικά εκλεγμένου πολιτικού». Η Τουρκία ανεβάζει συνεχώς τον πήχη

Ωστόσο οι σκληρές εκφράσεις του Kristersson προκάλεσαν αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας για κάτι που, σύμφωνα με πολλούς Σουηδούς, συνέβη στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής διαμαρτυρίας.
Ο Jimmie Akesson, επικεφαλής του σουηδικού ακροδεξιού κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών (SD), που δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση αλλά είναι το μεγαλύτερο κόμμα του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, ζήτησε από τον Kristersson να μην δώσει πάρα πολλά στον Erdogan, τον οποίο χαρακτήρισε «ισλαμιστή δικτάτορα».
Παράλληλα η Τουρκία φαίνεται να ανεβάζει συνεχώς τον πήχη, απαιτώντας την έκδοση ολοένα και περισσότερων Κούρδων «τρομοκρατών» που ζουν τη Σουηδία.
Έως και 130 δήλωσε πρόσφατα ο Erdogan. Και αυτό την ώρα που η σουηδική δικαιοσύνη, και όχι η κυβέρνηση, έχει τον τελευταίο λόγο για τις απελάσεις.
Η Τουρκία «θέλει πράγματα τα οποία δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να της δώσουμε», παραδέχθηκε ο Kristersson στις αρχές Ιανουαρίου αναφερόμενος στις απελάσεις.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, ο οποίος την άνοιξη προέβλεπε την ένταξη στη συμμαχία της Σουηδίας μέσα σε λίγες εβδομάδες, εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί το 2023 αλλά δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί το πότε ακριβώς, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο AFP αυτό τον μήνα.
«Δεν μπορώ να εγγυηθώ την ακριβή ημερομηνία διότι σίγουρα εξαρτάται από μια απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου και του ουγγρικού κοινοβουλίου», επεσήμανε ο Stoltenberg.
Από την πλευρά της η Φινλανδία δεν σκοπεύει προς το παρόν να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς τον «μεγάλο αδελφό της», τη Σουηδία.
«Ελπίζουμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ μαζί», επανέλαβε η Φιλανδή πρωθυπουργός Sanna Marin από το Νταβός την προηγούμενη εβδομάδα όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η Τουρκία να εγκρίνει την ένταξη της χώρας της και όχι της Σουηδίας.

Ισλάμ κατά Σουηδίας - Πυροδοτήθηκε οργή και μίσος

Βροχή οι καταδίκες για τη Σουηδία από ολόκληρο τον αραβικό και τον ισλαμικό κόσμο για το κάψιμο ενός αντιγράφου του κορανίου.
Ο Rasmus Paludan, ο ηγέτης του Κόμματος Stram Kurs (Σκληρή γραμμή), υπό την προστασία της αστυνομίας και με άδεια της κυβέρνησης, έκαψε ένα αντίγραφο του κορανίου έξω από την Τουρκική Πρεσβεία στη Στοκχόλμη το Σάββατο (22/1/2023).
Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε τις σουηδικές αρχές επειδή επέτρεψαν στον ακροδεξιό πολιτικό να κάψει το Κοράνι.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε «τη σταθερή θέση του βασιλείου ζητώντας τη σημασία της διάδοσης των αξιών του διαλόγου, της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης και την απόρριψη του μίσους και του εξτρεμισμού».
Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε το κάψιμο του Κορανίου ως «επαίσχυντη πράξη».
Μια δήλωση του υπουργείου προειδοποίησε ότι αυτή η «επαίσχυντη πράξη προκαλεί τα συναισθήματα εκατοντάδων εκατομμυρίων μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο».
Το Κατάρ κατήγγειλε επίσης με τον πιο έντονο τρόπο την άδεια της Σουηδίας να κάψει το Κοράνι έξω από την Τουρκική Πρεσβεία στη Στοκχόλμη. «Αυτό το αποτρόπαιο περιστατικό είναι μια πράξη υποκίνησης και μια σοβαρή πρόκληση για τα συναισθήματα περισσότερων από δύο δισεκατομμυρίων μουσουλμάνων στον κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) επίσης καταδίκασαν το περιστατικό και επανέλαβαν «την απόρριψή τους για όλες τις πρακτικές που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της ασφάλειας και της σταθερότητας κατά παράβαση των ανθρώπινων και ηθικών αξιών και αρχών».
Το Ομάν αποκάλεσε το κάψιμο του Κορανίου ως «πράξη πρόκλησης στα αισθήματα των μουσουλμάνων και υποκίνηση σε βία και μίσος, από εξτρεμιστές στη Σουηδία».
Το Κουβέιτ καταδίκασε επίσης το κάψιμο του Κορανίου, λέγοντας ότι το περιστατικό «πληγώνει τα αισθήματα των μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο και σηματοδοτεί σοβαρή πρόκληση».
Το Ιράν καταδίκασε επίσης το κάψιμο του Κορανίου ως προσπάθεια υποκίνησης μίσους και βίας κατά των μουσουλμάνων. Η Τεχεράνη είπε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες με το πρόσχημα ότι υποστηρίζουν την ελευθερία του λόγου «επιτρέπουν σε εξτρεμιστικά και ριζοσπαστικά στοιχεία να διαδώσουν μίσος κατά των ισλαμικών αγιοτήτων και αξιών».
Η Ιορδανία τονίζει «την απόρριψη του βασιλείου αυτής της πράξης που τροφοδοτεί το μίσος».
Το Μαρόκο δήλωσε ότι είναι «σοκαρισμένο» από τη σουηδική άδεια για την καύση του ιερού βιβλίου του Ισλάμ. «Αυτή η πράξη μίσους, η οποία προσβάλλει τις ευαισθησίες περισσότερων από ένα δισεκατομμύριο Μουσουλμάνων, μπορεί να πυροδοτήσει οργή και μίσος μεταξύ θρησκειών και λαών», προειδοποίησε το μαροκινό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Το Πακιστάν χαρακτήρισε το περιστατικό ως «παράλογη και προκλητική ισλαμοφοβική πράξη που βλάπτει τις θρησκευτικές ευαισθησίες πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο».
Το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν καταδίκασε επίσης «έντονα» την καύση και τη βεβήλωση του Ιερού Κορανίου και προέτρεψε τη σουηδική κυβέρνηση να τιμωρήσει τους δράστες αυτής της πράξης.
Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) καταδίκασε επίσης το κάψιμο του Κορανίου ως μια προκλητική ενέργεια που «στοχεύει τους μουσουλμάνους, προσβάλλει τις ιερές αξίες τους και χρησιμεύει ως περαιτέρω παράδειγμα του ανησυχητικού επιπέδου που έχει φτάσει η ισλαμοφοβία» και ζήτησε από τη Σουηδία να τιμωρήσει όσους βρίσκονται πίσω από έγκλημα μίσους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης