Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μilanovic (Πρόεδρος Κροατίας): Η Κριμαία δεν θα γίνει ποτέ ξανά μέρος της Ουκρανίας

Μilanovic (Πρόεδρος Κροατίας): Η Κριμαία δεν θα γίνει ποτέ ξανά μέρος της Ουκρανίας
Τον Δεκέμβριο, η κροατική Βουλή καταψήφισε πρόταση να ενταχθεί η Ουκρανία σε αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σχετικά Άρθρα
Η Κριμαία, η χερσόνησος στη Μαύρη Θάλασσα που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, δεν θα γίνει ποτέ ξανά μέρος της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κροατίας Zoran Milanovic, αναλύοντας τις αντιρρήσεις του για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας από το Ζάγκρεμπ στο Κίεβο.
Τον Δεκέμβριο, η κροατική Βουλή καταψήφισε πρόταση να ενταχθεί η χώρα σε αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη του ουκρανικού στρατού, αντανακλώντας τις βαθιές διχόνοιες μεταξύ του προέδρου Milanovic και του πρωθυπουργού Andrei Plenkovic.
Σφοδρός επικριτής της δυτικής πολιτικής στην Ουκρανία, ο Milanovic τόνισε ότι δεν θέλει η χώρα του, το νεότερο κράτος μέλος της ΕΕ, να αντιμετωπίσει τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.
Αυτό που κάνει η Δύση για την Ουκρανία «είναι βαθιά ανήθικο γιατί δεν υπάρχει λύση (στον πόλεμο), είπε ο Milanovic σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατώνες στην ανατολική πόλη Πετρίνια, αναφερόμενος στη στρατιωτική υποστήριξη της Δύσης στο Κίεβο.
Πρόσθεσε ότι η άφιξη γερμανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία θα χρησιμεύσει μόνο για να φέρει τη Ρωσία πιο κοντά στην Κίνα.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η Κριμαία δεν θα γίνει ποτέ ξανά μέρος της Ουκρανίας», είπε χαρακτηριστικά ο Κροάτης πρόεδρος.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky έχει δεσμευτεί να αποκαταστήσει την ουκρανική κυριαρχία στην Κριμαία, η οποία κατελήφθη και προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, σε μια κίνηση που δεν αναγνωρίζεται από τις περισσότερες χώρες.
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι ένα δημοψήφισμα που διεξήχθη μετά την κατάληψη της χερσονήσου από τις ρωσικές δυνάμεις έδειξε ότι οι κάτοικοι της Χερσονήσου θέλουν πραγματικά να είναι μέρος της Ρωσίας. Το δημοψήφισμα δεν αναγνωρίζεται από τις περισσότερες χώρες.
Ο Milanovic επέκρινε τις δυτικές χώρες για δύο μέτρα και δύο σταθμά στη διεθνή πολιτική, λέγοντας ότι η Ρωσία θα επικαλεστεί αυτό που αποκάλεσε την «προσάρτηση του Κοσόβου» από τη διεθνή κοινότητα ως δικαιολογία για την κατάληψη τμημάτων της Ουκρανίας.
Ο Κροάτης πρόεδρος αναφερόταν στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 μετά τον πόλεμο του 1998-1999 κατά τον οποίο οι χώρες του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία, που περιελάμβανε τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, για να προστατεύσουν το Κόσοβο, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αλβανοί.
«Αναγνωρίσαμε το Κόσοβο παρά τη θέληση ενός κράτους (Σερβίας) στο οποίο ανήκε το Κόσοβο», είπε, προειδοποιώντας ότι δεν αμφισβητεί την ανεξαρτησία του Κοσόβου αλλά την έννοια των δύο μέτρων δύο σταθμών από τη Δύση.
Ο Milanovic, πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SDP), έχει υιοθετήσει μια αντιευρωπαϊκή στάση από τότε που ανέλαβε την ως επί το πλείστον εθιμοτυπική θέση του προέδρου, ευθυγραμμίζοντας τις πολιτικές του με αυτές του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Victor Orban και του Σερβοβόσνιου αυτονομιστή ηγέτη Milorad Dodik.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης