Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιος συναγερμός: Οι ΗΠΑ κατέρριψαν το κινεζικό μπαλόνι στον Ατλαντικό – Και δεύτερο αερόστατο στην Κόστα Ρίκα

Παγκόσμιος συναγερμός: Οι ΗΠΑ κατέρριψαν το κινεζικό μπαλόνι στον Ατλαντικό – Και δεύτερο αερόστατο στην Κόστα Ρίκα
Οι ΗΠΑ θα ...το φροντίσουν, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση με το κινεζικό αερόστατο
Σχετικά Άρθρα
(upd2) Ανεξέλεγκτες καταστάσεις πυροδοτεί η απόφαση των Αμερικανών να καταρρίψουν το κινεζικό αερόπλοιο στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν τελικά το κινεζικό μπαλόνι στις ακτές της Καρολίνας στις 21:30 ώρα Ελλάδας το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023.
Είναι μία απόφαση, που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden κυρίως με το βλέμμα στις δημοσκοπικές επιδόσεις του, που καταρρέουν, καθώς σε όλους τους τομείς άσκησης πολιτικής δεν έχει να παρουσιάσει θετικό έργο, με την οικονομία να είναι αυτή που τον πιέζει ιδιαίτερα.
Νωρίτερα, όπως είχε μεταδώσει το BN, Αμερικανός αξιωματούχος είχε επιβεβαιώσει, πως οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να το καταρρίψουν στις ακτές της Νότιας Καρολίνας, μία απόφαση που πιθανότατα θα προκαλέσει μία ιδιαίτερα σοβαρή κρίση στις σινοαμερικανικές σχέσεις, δηλαδή μεταξύ δύο πυρηνικών δυνάμεων.  
Στην περιοχή πτώσης του αερόπλοιου κατευθύνθηκαν το USS Carter Hall μαζί με πολλά σκάφη επιφανείας για την περισυλλογή των υπολειμμάτων του μπαλονιού.    
Είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ για τις ακτές της Νότιας Καρολίνας, πεδίο δράσης των αμερικανικών μαχητικών.
Έκλεισαν τρία αεροδρόμια και «σφραγίστηκε» ο εναέριος χώρος σε περιοχές της Βόρειας και Νότιας Καρολίνας.
Έκλεισαν τα αεροδρόμια του Γουίλμινγκτον στη Βόρεια Καρολίνα, του Μιρτλ Μπιτς και του Τσάρλεστον, στη Νότια Καρολίνα.
Σε μία πρώιμη αντίδραση και την πριν την κατάρριψη η Κίνα είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να μην προβούν σε μία τέτοια ενέργεια και υπενθύμισε με νόημα, πως το Πεκίνο λειτουργεί με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, υπονοώντας η Ουάσινγκτον το καταπατά.

Από πύραυλο AIM - 9X αεροσκάφους F - 22 καταρρίφθηκε το κινεζικό μπαλόνι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden συνεχάρη απόψε (4/2/2023) τους πιλότους που κατέρριψαν «επιτυχώς» το κινεζικό μπαλόνι το οποίο πετούσε εδώ και πολλές ημέρες στον αμερικανικό εναέριο χώρο.
«Διέταξα την Τετάρτη (1/2) το Πεντάγωνο να το καταρρίψει το συντομότερο δυνατόν (…)
Θέλω να συγχαρώ τους πιλότους που το έκαναν» είπε στους δημοσιογράφους ο Biden.
Το υπουργείο Άμυνας χρειάστηκε να περιμένει μέχρι σήμερα ώστε να βρεθεί το μπαλόνι σε ασφαλές σημείο για να προχωρήσει στην επιχείρηση αυτή.
Σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Πενταγώνου, το μπαλόνι καταρρίφθηκε σε απόσταση περίπου έξι ναυτικών μιλίων από τα παράλια των ΗΠΑ.
Χτυπήθηκε από έναν πύραυλο AIM-9X που εκτοξεύτηκε από μαχητικό F-22 και δεν υπήρξαν παράπλευρες ζημιές ή κίνδυνος για τους πολίτες, πρόσθεσε.
Το μπαλόνι μπήκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ στις 28 Ιανουαρίου, πέρασε στον εναέριο χώρο του Καναδά στις 30 του μηνός και την επομένη ξαναμπήκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

3333.png

Austin: Κατασκοπευτικό το κινεζικό αερόστατο

Το αερόστατο, που καταρρίψαμε, ανήκε στην Κίνα και ήταν κατασκοπευτικό ισχυρίστηκε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Lloyd Austin μετά τη στρατιωτική ενέργεια από τις ΗΠΑ.
«Υπό την καθοδήγηση του προέδρου Biden, αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος της Βόρειας Διοίκηση των ΗΠΑ κατέρριψε με επιτυχία το αερόστατο επιτήρησης μεγάλου υψόμετρου - που εκτοξεύτηκε από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας - πάνω από το νερό στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας.
Το αερόστατο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τη Κίνα σε μια προσπάθεια επιτήρησης στρατηγικών τοποθεσιών στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες, καταρρίφθηκε πάνω από τα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ.
Την Τετάρτη (1/2), ο πρόεδρος Biden έδωσε την εξουσιοδότησή του να καταρριφθεί το αερόστατο επιτήρησης μόλις η αποστολή μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς αδικαιολόγητο κίνδυνο για τις ζωές των Αμερικανών» δήλωσε ο Austin και πρόσθεσε:«Μετά από προσεκτική ανάλυση, οι στρατιωτικοί διοικητές των ΗΠΑ είχαν διαπιστώσει ότι η κατάρριψη του μπαλονιού ενώ πάνω από την ξηρά αποτελούσε αδικαιολόγητο κίνδυνο για τους ανθρώπους σε μια ευρεία περιοχή λόγω του μεγέθους και του υψομέτρου του μπαλονιού και του ωφέλιμου φορτίου επιτήρησής του.
Το υπουργείο Άμυνας εξέτασε επιλογές για την ασφαλή κατάρριψη του αερόστατου πάνω από τα χωρικά μας ύδατα, ενώ παρακολουθεί στενά την πορεία του και τις δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών. Αυτή η ενέργεια ελήφθη σε συντονισμό και με την πλήρη υποστήριξη της καναδικής κυβέρνησης.
Η σημερινή σκόπιμη και νόμιμη ενέργεια καταδεικνύει ότι ο πρόεδρος Biden και η ομάδα εθνικής ασφάλειας του θα βάζουν πάντα την ασφάλεια και την ασφάλεια του αμερικανικού λαού, ενώ θα ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στην απαράδεκτη παραβίαση της κυριαρχίας μας από την Κίνα».

Biden: Θα το φροντίσουμε


Με μία …απειλητική φράση τοποθετήθηκε νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden στο θέμα του κινεζικού  αερόστατου.
« Οι ΗΠΑ θα το φροντίσουν» είπε ο Biden απαντώντας σε δημοσιογράφους στην αεροπορική βάση Hancock, στη Νέα Υόρκη, όταν του ζητήθηκε σχόλιο για την κατάσταση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε περαιτέρω τι εννοεί με τη δήλωσή του αυτή.
Τις τελευταίες ώρες ήταν πολλοί οι πολιτικοί και άλλοι παράγοντες στις ΗΠΑ, που ζητούσαν την κατάρριψή του.
Ο υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken λόγω αυτού του περιστατικού ανέβαλε ένα ταξίδι στην Κίνα που θα σηματοδοτούσε την επίσκεψη των ΗΠΑ στην Κίνα.
Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών χαρακτήρισε την κίνηση με το αερόστατο «ανεύθυνη» και «σαφή παραβίαση της κυριαρχίας των ΗΠΑ και του διεθνούς δικαίου».
«Η απόφαση της Κίνας να προβεί σε αυτή τη δράση την παραμονή της προγραμματισμένης επίσκεψής μου είναι επιζήμια για τις ουσιαστικές συζητήσεις που ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε», ανέφερε ο Blinken.


00.png



Όχι κατάρριψη σε κατοικημένες περιοχές


Ο πρόεδρος Biden ενημερώθηκε για πρώτη φορά για το θέμα στις 31 Ιανουαρίου 2023, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre και έλαβε την «σύσταση» από στρατιωτικούς να μην το καταρρίψουν λόγω του κινδύνου να πέσουν συντρίμμια σε κατοικημένες περιοχές.

Ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν λάβει απροσδιόριστα μέτρα μετριασμού κατά του μπαλονιού, προσθέτοντας ότι εκτιμήθηκε ότι η συσκευή είχε «περιορισμένη προσθετική αξία από την άποψη της συλλογής πληροφοριών πέρα από αυτά που η Κίνα μπορεί να κάνει με άλλα μέσα».

Το κινεζικό καθεστώς ισχυρίστηκε ότι το αερόστατο πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα μη στρατιωτικό μετεωρολογικό μπαλόνι από την Κίνα που διέφυγε της προγραμματισμένης του πορείας.
Οι αμερικανοί πάντως επιμένουν…γνωρίζουμε ότι είναι ένα μπαλόνι επιτήρησης».

notam.jpg

Στην Κόστα Ρίκα

Ένα λευκό αερόστατο μυστηριώδους προέλευσης ίπταται πάνω από την Κόστα Ρίκα, οι αρχές πολιτικής αεροπορίας της χώρας ανέφεραν ότι δεν έχει άδεια πτήσης.

«Η μεγάλη μου ανησυχία με την κινεζική πτήση με αερόστατο είναι αν αυτή είναι μια δοκιμή για να δούμε πόσο γρήγορα αντιδρούμε και τι κάνουμε», είπε ο Art Thompson, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Sage Cheshire Aerospace με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία παρέχει υπηρεσίες εκτόξευσης και έρευνας στρατοσφαιρικών μπαλονιών.

Τα δύο μπαλόνια φαίνεται να έχουν εκτοξευθεί από διαφορετικές τοποθεσίες.
Οι φωτογραφίες που εξέτασε ο Thomson από τα δύο μπαλόνια, πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κόστα Ρίκα, δείχνουν ότι μοιάζουν πολύ
Ο Thompson έχει υποστηρίξει οι Ηνωμένες Πολιτείες να καταρρίψουν το μπαλόνι που κινείται προς τα ανατολικά πάνω από το έθνος με όπλα λέιζερ.
mpaloni_kina.png
chinese_spy_balloon.jpg
spy.jpg
spy_balloon.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης