Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απογοήτευσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ - Στο 0,5% τον Ιανουάριο του 2023, στο 6,4% η ετήσια μεταβολή

Απογοήτευσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ - Στο 0,5% τον Ιανουάριο του 2023, στο 6,4% η ετήσια μεταβολή
Αρνητική έκπληξη από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Υψηλότερα του αναμενομένου κινήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2022, καθώς οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου και των καυσίμων επιβάρυναν τους καταναλωτές.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος μετρά ένα ευρύ καλάθι κοινών αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε κατά 0,5% για το μήνα, γεγονός που μεταφράζεται σε ετήσια αύξηση 6,4%.



Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν αντίστοιχες αυξήσεις 0,4% και 6,2%.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τροφίμων και ενέργειας, ο δομικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και 5,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, έναντι αντίστοιχων εκτιμήσεων για 0,3% και 5,5%.

Ο Ιανουάριος ήταν 32ος συνεχόμενος μήνας αύξησης του δομικού ΔΤΚ.
Ο δείκτης των τροφίμων αυξήθηκε κατά 0,5% κατά τη διάρκεια του μήνα, με τον δείκτη ενέργειας να αυξάνεται κατά 2,0%.
Τέλος, η αύξηση του κόστους ζωής των Αμερικανών ξεπέρασε την αύξηση του εισοδήματός τους για 22ο συνεχή μήνα (μείωση 1,5% σε ετήσια βάση).

Η Fed έχει αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια από σχεδόν μηδενικό σε ένα εύρος-στόχο μεταξύ 4,5% και 4,75% σε λιγότερο από ένα χρόνο, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στοχεύει να μειώσει την άνοδο των τιμών.
Παρά την αποκάλυψη μιας μικρότερης αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης στην τελευταία συνεδρίαση της πολιτικής της, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell προειδοποίησε ότι τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δεδομένων των στοιχείων που δείχνουν ανθεκτική δύναμη της αγοράς εργασίας.
Αυτή η στενότητα, μαζί με τις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί και υποχωρεί σιγά-σιγά στο 2% που έχει θέσει η Fed, έχουν πυροδοτήσει ελπίδες ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να είναι σε θέση να αποφύγει μια ύφεση, ακόμη και αν τα αυξημένα επιτόκια απειλούν να επιβραδύνουν τη δραστηριότητα.
Αλλά οι αξιωματούχοι της Fed έχουν προειδοποιήσει ότι αυτό το αποτέλεσμα απέχει ακόμη πολύ από το να είναι βέβαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης