Διεθνή

Άλλαξε τον κόσμο ο πόλεμος στην Ουκρανία - Η κούρσα των εξοπλισμών θυμίζει τις «σκοτεινές μέρες» του Ψυχρού Πολέμου

Άλλαξε τον κόσμο ο πόλεμος στην Ουκρανία - Η κούρσα των εξοπλισμών θυμίζει τις «σκοτεινές μέρες» του Ψυχρού Πολέμου
Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αντλούν διδάγματα από τον πρώτο πόλεμο υψηλής έντασης στην Ευρώπη μετά το 1945
Σχετικά Άρθρα
Λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κυβέρνηση της γειτονικής Πολωνίας ψήφισε νόμο για τον υπερδιπλασιασμό του μεγέθους του στρατού της και προχώρησε σε αγορές όπλων.
Με τον πόλεμο της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας να οδεύει προς το δεύτερο έτος του, το πολωνικό σχέδιο επέκτασης έχει γίνει σε κλίμακα που προκαλεί ανατριχίλα.
Περιλαμβάνει σχεδόν 500 HIMARS ή ισοδύναμα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων μεγάλου βεληνεκούς, μόλις 20 από τα οποία επέτρεψαν στην Ουκρανία να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στη στρατιωτική μηχανή της Μόσχας.
Προβλέπονται επίσης περισσότερα από 700 νέα αυτοκινούμενα βαρέα πυροβόλα, πάνω από έξι φορές περισσότερα από όσα υπάρχουν στο οπλοστάσιο της Γερμανίας, και τρεις φορές περισσότερα προηγμένα άρματα μάχης από όσα μπορούν να διαθέσουν η Βρετανία και η Γαλλία μαζί.
Η λίστα επιθυμιών της Πολωνίας είναι πιθανό να καταλήξει να υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητές της, αλλά δεν είναι επίσης καθόλου μοναδική, αναφέρει σε ανάλυση του το Bloomberg.

Κούρσα εξοπλισμών

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αντλούν διδάγματα από τον πρώτο πόλεμο υψηλής έντασης στην Ευρώπη μετά το 1945, επανεκτιμώντας τα πάντα, από τα αποθέματα πυρομαχικών μέχρι τα οπλικά συστήματα και τις γραμμές εφοδιασμού, σύμφωνα με νυν και πρώην αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας, καθώς και αρχεία ανοικτής πηγής σε δέκα χώρες και το ΝΑΤΟ.
Ορισμένα έθνη επανεξετάζουν τα ίδια τα αμυντικά δόγματα που καθορίζουν για τι είδους πολέμους πρέπει να προετοιμάζονται.
Οι επιπτώσεις της σύγκρουσης δεν περιορίζονται στους γείτονες της Ουκρανίας.
Η Κίνα, η Ινδία, η Ταϊβάν και οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις επιπτώσεις χιλιάδες μίλια ανατολικά.
Σε τέτοιο βαθμό που ορισμένοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ μιλούν για την αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών και ασιατικών θεάτρων ασφαλείας ως αλληλένδετων, ή δυνητικά κάποια στιγμή ως ενιαίων.
"Αυτή είναι η ιστορία του τέλους της μεταψυχροπολεμικής εποχής, και τελείωσε στις 24 Φεβρουαρίου 2022", δήλωσε ο Francois Heisbourg, βετεράνος Γάλλος αμυντικός αναλυτής και πρώην κυβερνητικός σύμβουλος, περιγράφοντας μια εκκολαπτόμενη κίνηση μακριά από την ακραία εξάντληση και αναδιάρθρωση των χερσαίων δυνάμεων που ακολούθησε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
"Όλοι οι στρατοί μας περνούν από αυτό το στάδιο, επειδή είναι σαφές πλέον ότι κανένας - συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ - δεν διαθέτει τα αποθέματα που θα χρειάζονταν για να αντιμετωπίσει έναν μεγάλο πόλεμο υψηλής έντασης", δήλωσε ο Heisbourg.
Για πολλές χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στην Ουκρανία, τα βασικά συμπεράσματα περιλαμβάνουν απότομα αυξημένες αμυντικές δαπάνες, μεγαλύτερη εγχώρια παραγωγική ικανότητα και διευρυμένους στόλους αρμάτων μάχης, πυροβολικού και αεράμυνας.
Στιγμιότυπο_2023-02-17_3.47.17_μμ.png
Ο ρόλος των επικοινωνιών

Εξίσου κρίσιμη, σύμφωνα με μια μελέτη του Royal United Services Institute για το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τα διδάγματα που αντλήθηκαν στην Ουκρανία, είναι η διασφάλιση των όπλων, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των καινοτομιών πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο που έδωσαν στην Ουκρανία μεγαλύτερη ακρίβεια.
Αυτό το πλεονέκτημα βοήθησε στην ισοπέδωση του πεδίου μάχης έναντι ενός πολύ ισχυρότερου ρωσικού αντιπάλου.
Το ίδιο και η ταχύτητα με την οποία οι καλές επικοινωνίες, οι εφαρμογές στο πεδίο της μάχης και μια ευέλικτη δομή διοίκησης επέτρεψαν κατά καιρούς στις δυνάμεις της Ουκρανίας να κινηθούν - μια παρατήρηση που άλλοι στρατοί λαμβάνουν υπόψη τους, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΝΑΤΟ.
Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα νέα πολιτική καθοδήγηση που καλεί τα μέλη να επενδύσουν περισσότερο στην αεράμυνα, στις δυνατότητες βαθιάς κρούσης και στις βαρύτερες δυνάμεις, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη για μεγαλύτερες επενδύσεις στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό.
Καθώς η αμυντική κοινότητα συγκεντρώνεται για την ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, μια έρευνα της Ομάδας των Επτά (G7) και επιλεγμένων χωρών BRICS που εκπονήθηκε από τους διοργανωτές αναδεικνύει μια έξαρση της αντίληψης κινδύνου και μεταξύ των πληθυσμών - από τον πυρηνικό πόλεμο έως την έλλειψη τροφίμων - μεταξύ άλλων και στην Κίνα.
Η δημοσκόπηση της MSC διεξήχθη σε ομάδες 1.000 ατόμων σε 12 χώρες από τις 19 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου.
Ακόμα και η φιλική προς τη Ρωσία Ουγγαρία συσσωρεύεται, φοβούμενη ότι ένα πιο ασταθές και απρόβλεπτο περιβάλλον ασφαλείας ήρθε για να μείνει.
Η Φινλανδία και η Σουηδία εγκατέλειψαν δεκαετίες διπλωματικής επιφυλακτικότητας για να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Οι αμυντικές εταιρείες που κατασκευάζουν μερικά από τα κορυφαία μηχανήματα της Ουκρανίας -όχι μόνο τα HIMARS, αλλά και τα αντιαρματικά συστήματα Javelin και NLAW που είχαν αντίκτυπο στα πρώτα στάδια του πολέμου, ή αυτοκινούμενα οβιδοβόλα όπως το γαλλικό Caesar ή το γερμανικό PzH 2000 που εμφανίστηκαν αργότερα- είδαν τις προοπτικές τους να βελτιώνονται.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι σχεδιαστές όπλων παρακολουθούν καθώς η σύγκρουση του πολέμου των δωρεών όπλων δυτικής κατασκευής με το εκσυγχρονισμένο οπλοστάσιο της Ρωσίας δημιουργεί αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο πεδίο δοκιμών για τα προϊόντα της αμυντικής βιομηχανίας στη σύγχρονη ιστορία.
Η βρετανική BAE Systems Plc, για παράδειγμα, λέει ότι η προσφορά της για την παραγωγή ενός αντικαταστάτη του αμερικανικού οχήματος μάχης Bradley, το οποίο κατασκευάζει η εταιρεία, περιλαμβάνει τώρα πρόσθετη θωράκιση στην κορυφή, για την άμυνα κατά των σύγχρονων αντιαρματικών πυραύλων που χτυπούν από ψηλά, όπου η προστασία είναι πιο αδύναμη, καθώς και στερεώσεις για την τοποθέτηση όπλων κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Μετά το αρχικό σοκ

Για τα περισσότερα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ο πόλεμος ήταν σοκ.
Είχαν επωφεληθεί από το λεγόμενο μέρισμα ειρήνης μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, μειώνοντας τους αμυντικούς προϋπολογισμούς, τερματίζοντας τη στράτευση και διαλύοντας ή πουλώντας τεράστιες ποσότητες υλικού, πιστεύοντας ότι ένας μεγάλος χερσαίος πόλεμος δεν ήταν πλέον πιθανός.
Η Γερμανία, της οποίας το δυτικό μισό μόνο είχε χιλιάδες άρματα μάχης τη δεκαετία του 1980, τώρα έχει 321, σύμφωνα με το Military Balance, μια ετήσια συλλογή αμυντικών δεδομένων από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Ηνωμένου Βασιλείου με την έκθεση για το 2023 που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο διέθετε το 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε 325.000 ένοπλες δυνάμεις στα μέσα της δεκαετίας του 1980, δαπανά τώρα περίπου το μισό από αυτό για μια συνδυασμένη δύναμη 150.000 ατόμων.
Η μείωση των δαπανών έφτασε στο κατώτατο σημείο το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, αλλά ο αντίκτυπος του περασμένου έτους φαίνεται να είναι καθοριστικός, ακόμη και σε μια εποχή περιορισμένων προϋπολογισμών.
Πολλοί Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Putin είναι αποφασισμένος να υποτάξει την πρώην σοβιετική γειτονιά της Ρωσίας και θα επιδιώξει να ανασυγκροτήσει τον στρατό του, ανεξάρτητα από την έκβαση του πολέμου.
Η ετήσια έκθεση των μυστικών υπηρεσιών της Εσθονίας, που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα, εκτιμά ότι οι ρωσικές μονάδες που εξαντλήθηκαν στην Ουκρανία θα χρειαστεί να ανασυγκροτηθούν στα σύνορά της σε τέσσερα χρόνια.

Αυξάνονται οι δαπάνες

Τα αμυντικά κονδύλια της Πολωνίας για το 2023 έχουν αυξηθεί περισσότερο από δύο φορές σε σχέση με πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων 97,4 δισεκατομμυρίων ζλότι (22 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που διατίθενται από τον κεντρικό προϋπολογισμό και επιπλέον 30 έως 40 δισεκατομμύρια ζλότι που θα δαπανηθούν από ένα εκτός προϋπολογισμού ταμείο στρατού που δημιουργήθηκε πέρυσι.
Συνολικά, η κυβέρνηση λέει ότι θα δαπανήσει το 4% του ΑΕΠ για την άμυνα φέτος - ποσοστό υψηλότερο από οποιοδήποτε κράτος του ΝΑΤΟ πριν από τον πόλεμο. Τα τρία εξίσου νευρικά κράτη της Βαλτικής έχουν ξεκινήσει όλες αγορές πολωνικού τύπου.
Η Γερμανία δημιούργησε ένα ταμείο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τον προϋπολογισμό της να ανταποκριθεί στον στόχο του 2% του ΑΕΠ που έχει θέσει το ΝΑΤΟ, μετά από χρόνια υποεκπλήρωσης του στόχου, και, παρά τις επικρίσεις που δέχεται για κωλυσιεργία, έχει συμβάλει σημαντικά στην παροχή βαρέων όπλων στην Ουκρανία.
Είναι έτοιμη να αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος.
Η ενίσχυση της χρηματοδότησης αναδιαμορφώνει τον αμυντικό τομέα της Γερμανίας.
Η Rheinmetall AG επενδύει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε νέα εργοστάσια και γραμμές παραγωγής στην πατρίδα της και σε κοντινές χώρες όπως η Ουγγαρία, με στόχο την επέκταση της παραγωγής αρμάτων μάχης και πυρομαχικών.
Η εταιρεία Diehl Defence αυξάνει την παραγωγή του αντιπυραυλικού συστήματος IRIS-T - το οποίο επαινέθηκε από την Ουκρανία για το σχεδόν 100% ποσοστό πλήγματος - το οποίο θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην πρωτοβουλία του καγκελάριου Olaf Scholz για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας.
Δεκατέσσερα μέλη του ΝΑΤΟ και η Φινλανδία υπέγραψαν επιστολή πρόθεσης να συμμετάσχουν στη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Ασπίδα του Ουρανού.
Η Γαλλία, επίσης, επιδιώκει να αναδιαρθρώσει τις δυνάμεις της για πόλεμο υψηλής έντασης.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα εξαετή κατανομή 400 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2024-2030, αυξημένη κατά ένα τρίτο σε σύγκριση με το τρέχον εξαετές σχέδιο δαπανών.

Η παγκόσμια πολεμική μηχανή χρειάζεται περισσότερα πυρομαχικά

Η κατάσταση μπορεί να είναι ακόμη πιο οξεία για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με το RUSI, ολόκληρο το απόθεμα βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών του βρετανικού στρατού θα είχε εξαντληθεί μέσα σε μόλις δύο ημέρες από τους Ρώσους στο Ντονμπάς το περασμένο καλοκαίρι.
Οι δυνάμεις της Ουκρανίας θα είχαν εξαντληθεί σε μια εβδομάδα.
Μια ολοκληρωμένη αμυντική ανασκόπηση και άλλα έγγραφα στρατηγικής που γράφτηκαν μόλις το 2021 θεωρούνται ήδη ξεπερασμένα και θα αναθεωρηθούν εντός εβδομάδων.
Το υπουργείο Άμυνας θα ζητήσει 10 δισεκατομμύρια λίρες για να ανταποκριθεί στον πληθωρισμό και μια πρόσθετη ενίσχυση των κονδυλίων για την ανασύσταση ενός στρατού που είχε "ξεφουσκώσει" επί δεκαετίες, δήλωσαν πηγές του Bloomberg.
Η απόφαση να μειωθεί ο αριθμός των δυνάμεων θεωρείται, μετά την Ουκρανία, ως στρατηγικό λάθος.
Η τάση για επανεξοπλισμό φαίνεται να υπερβαίνει τα πολιτικά σύνορα.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban δήλωσε ότι γι' αυτόν χτύπησε ο κώδωνας του κινδύνου σε μια συνάντηση του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, μετά την οποία είπε στον υπουργό Άμυνας του να "αυξήσει ριζικά" τις αμυντικές δυνατότητες.
Ο Orban έχει αρνηθεί να στείλει όπλα στην Ουκρανία και καθυστερεί τις ενεργειακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ακόμα κι έτσι, η ώθηση στον επανεξοπλισμό δείχνει βαθιά ανησυχία για την έκθεση της Ουγγαρίας, σε μια περιοχή της κεντρικής Ευρώπης που ο ίδιος συχνά αποκαλεί "ανεμοδαρμένη", για την οποία πολέμησαν αυτοκρατορίες ανά τους αιώνες.
Για να ανταποκριθεί στην πρόκληση, η Ουγγαρία παρήγγειλε 45 νέα άρματα μάχης Leopard II, 218 οχήματα μάχης πεζικού Lynx, απροσδιόριστο αριθμό ελικοπτέρων Airbus 225 και γερμανικών PzH 2000, καθώς και ραντάρ και αμερικανικά συστήματα NASAMS για την ενίσχυση της αεράμυνάς της, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Εκπαίδευση

Πολλά διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν έχουν να κάνουν τόσο με το υλικό όσο με τα πιο ήπια ζητήματα της διοικητικής μέριμνας, της εκπαίδευσης και της στρατηγικής που δεν έχουν σύνορα.
"Οι Ρώσοι έδειξαν πόσο καταστροφική μπορεί να είναι η κακή διαχείριση της υλικοτεχνικής υποδομής", δήλωσε η Michele Flournoy, πρώην υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για θέματα πολιτικής, η οποία προεδρεύει του Κέντρου για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια στην Ουάσινγκτον.
Η Ιαπωνία, μαζί με τις ΗΠΑ, ανησυχεί ότι η Κίνα - η οποία, όπως και η Ρωσία, ενισχύει τον στρατό της για περισσότερο από μια δεκαετία - μπορεί να επιδιώξει να ενωθεί με τη δημοκρατικά κυβερνώμενη Ταϊβάν με τη βία.
Πρόκειται για μια σύγκρουση που θα ήταν ριζικά διαφορετική από εκείνη της Ουκρανίας, καθώς θα διεξαγόταν πέρα από τα Στενά της Ταϊβάν, μήκους 110 μιλίων (180 χλμ.), και θα μπορούσε να έχει ακόμη πιο επικίνδυνες προεκτάσεις, δεδομένης της κλίμακας της οικονομίας και των πόρων της Κίνας.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν συμπεράσματα από την Ουκρανία για την Ταϊβάν και τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας της εκπαίδευσης που έλαβαν οι δυνάμεις του Κιέβου στον ασύμμετρο πόλεμο κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών που μεσολάβησαν μεταξύ των δύο προσπαθειών του Putin να υποτάξει τον γείτονα της Ρωσίας.
"Αυτή η εκπαίδευση, η οποία διεξήχθη με τους συμμάχους μας, ήταν πολύ πιο αποτελεσματική από ό,τι είχαμε συνειδητοποιήσει", δήλωσε ο Flournoy.
Η Ινδία έχει επίσης να ανησυχεί για πιθανές συγκρούσεις μεταξύ ομότιμων κρατών.
Αν και οι συνθήκες στο πεδίο της μάχης θα είναι και πάλι πολύ διαφορετικές από τις ανοιχτές πεδιάδες και τα δάση της Ουκρανίας, ο πόλεμος έχει επηρεάσει τη στρατηγική σκέψη της Ινδίας, σύμφωνα με τρεις ανώτερους αξιωματούχους, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν για το θέμα.
Τα γενικά συμπεράσματα περιλαμβάνουν την ανάγκη για μεγαλύτερη ενσωμάτωση των δυνάμεων, μια βασική αποτυχία της Ρωσίας. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η κυβέρνηση εξετάζει μια πρόταση για την ενσωμάτωση μη επανδρωμένων αεροσκαφών με μηχανοκίνητες μονάδες και ξεκίνησε μια προσπάθεια για την απόκτηση μικρών έως μικροσκοπικών UAV επιτήρησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης