Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Βοήθεια 550 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή ασφάλεια Ουκρανίας, Μολδαβίας

ΗΠΑ: Βοήθεια 550 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή ασφάλεια Ουκρανίας, Μολδαβίας
Τα 300 εκατ. δολάρια για τη Μολδαβία περιλαμβάνουν 80 εκατ. δολάρια σε δημοσιονομική στήριξη
Σχετικά Άρθρα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να ανακοινώσουν βοήθεια ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας λόγω των ρωσικών επιθέσεων και 300 εκατομμύρια δολάρια για τη Μολδαβία, εν μέρει για να βοηθήσουν το Κισινάου να απεξαρτηθεί από την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.
Η βοήθεια, η οποία περιγράφεται σε έγγραφα που επικαλείται το Reuters, αναμένεται να ανακοινωθεί από τη διοικήτρια της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης Samantha Power κατά την επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες και στρατιώτες και από τις δύο πλευρές έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, πυροδοτώντας τον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σημειώνει το Reuters.
Η Ρωσία, η οποία απέτυχε να εξασφαλίσει μια γρήγορη νίκη σε αυτό που αποκαλεί "ειδική επιχείρηση" για την αποστρατιωτικοποίηση και την "αποναζιστικοποίηση" του γείτονά της, έχει επανειλημμένα επιτεθεί σε ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, σε αυτό που δυτικοί αξιωματούχοι θεωρούν ως μια προσπάθεια να αποδυναμώσει το ηθικό των Ουκρανών στον αλέθριο χερσαίο πόλεμο.
"Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει την ουκρανική κυβέρνηση να διατηρήσει τη σταθερότητα και τη λειτουργία του ηλεκτρικού της συστήματος εν μέσω αδυσώπητων και βίαιων επιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές από τις ρωσικές δυνάμεις", ανέφερε ένα σχέδιο εγγράφου που περιέγραφε τη βοήθεια ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Στήριξη 300 εκατ. ευρώ στη Μολδαβία

Τα 300 εκατ. δολάρια για τη Μολδαβία περιλαμβάνουν 80 εκατ. δολάρια σε δημοσιονομική στήριξη για την αντιστάθμιση των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, 135 εκατ. δολάρια για έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και 85 εκατ. δολάρια για τη βελτίωση της ικανότητάς της να προμηθεύεται ενέργεια από εναλλακτικές πηγές, σύμφωνα με ένα δεύτερο σχέδιο εγγράφου.
"Αυτή η βοήθεια θα βοηθήσει τη Μολδαβία να αντιμετωπίσει τις επείγουσες ανάγκες που δημιουργήθηκαν από τον πόλεμο του Putin, ενώ παράλληλα θα οικοδομήσει προς την κατεύθυνση της μακροπρόθεσμης ενεργειακής ανθεκτικότητας και των ισχυρότερων διασυνδέσεων με την Ευρώπη", αναφέρεται στο δεύτερο έγγραφο.
Η Μολδαβία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων που γειτνιάζει με την Ουκρανία στα δυτικά, είναι ένα από τα φτωχότερα έθνη στην Ευρώπη και παραδοσιακά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Τα χρήματα προέρχονται από μια δεξαμενή 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία που περιλαμβάνεται σε ένα ευρύτερο νομοσχέδιο δαπανών που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο πέρυσι. Σύμφωνα με τις διαδικασίες του προϋπολογισμού των ΗΠΑ, το Κογκρέσο έχει προθεσμία 15 ημερών μετά την κοινοποίηση από την κυβέρνηση για να εξετάσει τις προγραμματισμένες δαπάνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης