Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρήγμα στο μέτωπο της Δύσης: Μπαράζ επισκέψεων Ευρωπαίων ηγετών στην Κίνα με το βλέμμα σε εμπορικές σχέσεις και Ουκρανικό

Ρήγμα στο μέτωπο της Δύσης: Μπαράζ επισκέψεων Ευρωπαίων ηγετών στην Κίνα με το βλέμμα σε εμπορικές σχέσεις και Ουκρανικό
Αποστασιοποίηση των Βρυξελλών από τη γραμμή της Ουάσιγκτον και ο ρόλος της Γαλλίας – Στόχος η διατήρηση των οικονομικών δεσμών με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην κόσμο
Σχετικά Άρθρα
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποστασιοποιούνται σταδιακά από την αντι-κινεζική ρητορική των ΗΠΑ και σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Κίνα την επόμενη εβδομάδα ή τους επόμενους μήνες σε μια σειρά πυκνών επαφών, εστιάζοντας στην επανέναρξη των συνομιλιών υψηλού επιπέδου και στην αναζήτηση οικονομικής συνεργασίας εν μέσω της ανάκαμψης της χώρας μετά την πανδημία και, το πιο σημαντικό, στην κρίση της Ουκρανίας.
Ο Κινέζος πρεσβευτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση Fu Cong δήλωσε ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charle Michel πιθανότητα θα επισκεφθούν την Κίνα το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας Global Times την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2023.
Οι προετοιμασίες για την επίσκεψη των δύο κορυφαίων αξιωματούχων της Ε.Ε. έχουν ξεκινήσει και οι πολύ συχνές αμοιβαίες επισκέψεις υψηλού επιπέδου» μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα, δήλωσε ο Fu σε συνέντευξή του
«Πολύ παράλογες οι αντιδράσεις της Ε.Ε. για Ουκρανία»
Ο Fu δήλωσε στη συνέντευξη ότι οι οργισμένες αντιδράσεις της ΕΕ απέναντι στην Κίνα αναφορικά με την Ουκρανία είναι «πολύ παράλογες» και ότι η Κίνα δεν επιθυμεί το ζήτημα να επηρεάσει την εξέλιξη των σχέσεων με το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Η αντίδραση στην πρόταση ειρήνευσης 

Μετά τη δημοσιοποίηση από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου ενός κειμένου με τη θέση της χώρας για τον πόλεμο, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ε.Ε. στην Κίνα Jorge Toledo δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο ότι κάποια μέρη του εγγράφου αυτού είναι ανησυχητικά.
«Δεν υπάρχει αναφορά σε επιτιθέμενο, το οποίο είναι περίεργο, διότι προφανώς υπάρχει ένας επιτιθέμενος και κάποιος που υφίσταται επίθεση.
Είναι παράνομο και απρόκλητο.
Αυτό είναι κάπως ανησυχητικό», δήλωσε ο Toledo.
Ο Fu δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι ο πόλεμος είχε οδηγήσει την Κίνα σε πολύ δύσκολη θέση σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ε.Ε., αφού ο Michel κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Πεκίνο στις αρχές Δεκεμβρίου κάλεσε τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping να χρησιμοποιήσει την επιρροή της χώρας του στη Ρωσία αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αν και η Κίνα και οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μοιράζονται την ίδια θέση για το θέμα, Κινέζοι αξιωματούχοι και ειδικοί πιστεύουν ότι οι δύο πλευρές μπορούν να βρουν κοινό έδαφος για την ενίσχυση της επικοινωνίας και του συντονισμού με στόχο την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023 ότι θα επισκεφθεί την Κίνα στις αρχές Απριλίου και κάλεσε το Πεκίνο «να μας βοηθήσει να πιέσουμε τη Ρωσία» να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Αν και η φύση των δύο επισκέψεων δεν θα είναι η ίδια, η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας θα αποτελέσει βασικό επίκεντρο.

Και στο βάθος η ανταγωνιστικότητα

Αυτή η θετική τάση των αυξανόμενων επαφών υψηλού επιπέδου μεταξύ Κίνας και ΕΕ δείχνει ότι η Ευρώπη δεν θέλει να δει μια παρατεταμένη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς η οικονομία και η ανταγωνιστικότητα του μπλοκ έχουν αποδυναμωθεί από αυτήν, δήλωσε ο Wang Yiwei, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων. στο Πανεπιστήμιο Renmin της Κίνας, δήλωσε στους Global Times την Κυριακή.
«Η Ευρώπη σταδιακά απομακρύνεται από κάποιο παράλογη αντίθεση προς την Κίνα, καθώς καταλαβαίνουν σταδιακά τη θέση της Κίνας και εγείρουν περισσότερες υποψίες προς τις ΗΠΑ, ειδικά μετά το σαμποτάζ στους αγωγούφυσικού αερίου Nord Stream», είπε ο Wang.

H λογική του Macron

Ο Macron, ερωτηθείς για το εάν θα ζητήσει από το Πεκίνο να βοηθήσει να πιέσει τη Ρωσία, φέρεται να δληλωσε σε δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης ότι η κίνηση στοχεύει να διασφαλίσει ότι το Κρεμλίνο δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ χημικά ή πυρηνικά όπλα -τα κύρια σημεία που αναφέρονται στο έγγραφο θέσεων της Κίνας- και να «σταματήσει αυτή την επιθετικότητα. πριν από τις διαπραγματεύσεις».
«Υπάρχουν σίγουρα μεγάλες διαφορές στις θέσεις της Κίνας και της Ευρώπης για την κρίση στην Ουκρανία, κυρίως λόγω της διαφορετικής κατανόησης της φύσης της σύγκρουσης», είπε ο Yiwei.
Καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ, δεν θα δεχτούν ότι η σύγκρουση οφείλεται στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, επισήμανε ο Κινάζος ειδικός.
Ωστόσο, Κινέζοι αξιωματούχοι και ειδικοί πιστεύουν ότι οι υπάρχουσες αποκλίσεις δεν πρέπει να εμποδίσουν την Κίνα και την Ευρώπη να συνεργαστούν και να βρουν μια πρακτική λύση καθώς η Ευρώπη δεν θα θέλει να υποθηκεύσει το μέλλον της εξαιτίας της υποταγής της στον στόχο των ΗΠΑ για πλανητική ηγεμονία.

Η γαλλική πρόταση για στρατηγική ανερξαρτησία

«Η Κίνα εκτιμά θετικά τη συνηγορία της Γαλλίας να είναι η Ευρώπη στρατηγικά ανεξάρτητη και η Γαλλία έχει μια σχετικά ανεξάρτητη παράδοση εξωτερικής πολιτικής.
Για να αποφευχθεί μια σύγκρουση, είναι σημαντικό να προωθηθεί η πολυπολική και περιφαρειακή ανάπτυξη», είπε ο Yiwei.
Όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία, η Γαλλία ελπίζει να αναζητήσει μια ισορροπημένη λύση, η οποία, ωστόσο, δεν ειναι εν γένει διμοφιλής στη Δύση.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Κίνα και η Γαλλία δεν μπορούσαν να ενισχύσουν τον συντονισμό για να βρουν έναν ισορροπημένο και βιώσιμο τρόπο τερματισμού της κρίσης, σημείωσε ο αναλυτής.
«Εάν αυτή η λύση προκύψει από την Κίνα και τη Γαλλία ή την Κίνα και την Ευρώπη μαζί, είναι πιο πιθανό να γίνει αποδεκτή από τα ενδιαφερόμενα μέρη», κατέληξε ο Yiwei.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης