Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Άρωμα» Ψυχρού Πολέμου στη Διάσκεψη του Μονάχου – Κίνα και ΗΠΑ διασταύρωσαν τα ξίφη τους, θεατής η Ευρώπη

«Άρωμα» Ψυχρού Πολέμου στη Διάσκεψη του Μονάχου – Κίνα και ΗΠΑ διασταύρωσαν τα ξίφη τους, θεατής η Ευρώπη
Η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια αποκαλύπτει εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με την Κίνα να αισθάνεται την ευκαιρία να ενισχύσει την παγκόσμια θέση της
Κορυφαίοι αξιωματούχοι της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου Σαββατοκύριακου στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις τους δεν επιδιώκουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, αλλά εν μέσω τεταμένης ρητορικής και κατηγοριών, μια… ψύχρα σε μεγάλο μέρος του κόσμου είναι ήδη αισθητή.
Η συνάντηση του Μονάχου είναι το κορυφαίο συνέδριο εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης και αποτελεί εδώ και καιρό βασικό σημείο συνάντησης κορυφαίων αξιωματούχων από όλο τον κόσμο που θέλουν να πάρουν τον παλμό της τρέχουσας παγκόσμιας τάξης.
Η φετινή διοργάνωση δεν ήταν καθόλου αισιόδοξη.
Ενώ η Δύση έδειξε ότι είναι ίσως πιο ενωμένη τώρα από ό,τι τα τελευταία χρόνια και ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία είναι εδραιωμένη - ένα μήνυμα που ενισχύθηκε από την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Joe Biden στο Κίεβο - είναι δύσκολο να αποβάλει κανείς την αίσθηση ότι η Δύση παραμένει περισσότερο από ποτέ εκτός ρυθμού με τον υπόλοιπο κόσμο και ότι η ζημιά που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν μπορεί να αναιρεθεί.

Οι ενέργειες του Πεκίνου

Δικαίως ή αδίκως, το Πεκίνο πιστεύει σαφώς ότι η Δύση βρίσκεται σε παρακμή και αισθάνεται τώρα μια ευκαιρία να στηρίξει την αυξανόμενη παγκόσμια θέση της.
Στο Μόναχο, η Κίνα εκπροσωπήθηκε από τον κορυφαίο αξιωματούχο της εξωτερικής πολιτικής Wang Yi, ο οποίος εξέπεμψε ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης και έπαρσης στους δυτικούς αξιωματούχους, καθώς κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι τροφοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Wang δήλωσε επίσης ότι η Κίνα θα δρομολογήσει το δικό της ειρηνευτικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου και ότι θα υπογραμμίσει την ανάγκη τήρησης των αρχών της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Οι εκκλήσεις αυτές έγιναν την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken δήλωσε ότι η Κίνα μπορεί να ετοιμάζεται να δώσει όπλα και πυρομαχικά στη Ρωσία, κάτι που θα σηματοδοτούσε μια σημαντική κλιμάκωση του πολέμου και της σχέσης του Πεκίνου με τη Μόσχα.
Η Κίνα απομάκρυνε τις κατηγορίες, αλλά δεν τις διέψευσε, λέγοντας ότι το Πεκίνο "δεν θα δεχθεί ποτέ την αμερικανική δακτυλοδεικσία ή τον εξαναγκασμό στις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας".
Σε συνεντεύξεις του σε γερμανικές και ιταλικές εφημερίδες μετά τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky προειδοποίησε ότι η προμήθεια όπλων από την Κίνα θα είχε ως αποτέλεσμα έναν "παγκόσμιο πόλεμο" και ότι ελπίζει το Πεκίνο να απέχει από κάτι τέτοιο αφού κάνει μια "πρακτική εκτίμηση".

Γιατί έχει σημασία…

Δεδομένων των επιπτώσεων από το περιστατικό με το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, η σταθεροποίηση των σχέσεων δεν είναι στον ορίζοντα.
Παρόλα αυτά, δεν είναι σαφές αν το Πεκίνο είναι πρόθυμο να περάσει αυτό το όριο και να υποστεί τις συνέπειες για τη ρητή προμήθεια όπλων στη Μόσχα.
Εν τω μεταξύ, η αναφορά της Κίνας σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι το βλέπουν σε μεγάλο βαθμό ως μια κίνηση εντυπωσιασμού, καθώς το Πεκίνο συνεχίζει να ανεβάζει το κύρος του σε όλο τον Παγκόσμιο Νότο, όπου οι κινεζικές εκκλήσεις να παρουσιάσουν τη Δύση ως πολεμοκάπηλους και την ίδια ως ειρηνοποιό έχουν δεκτικό ακροατήριο.
"Η Κίνα θέλει να φαίνεται ως πολύ ισχυρή και ως ηγέτης του παγκόσμιου Νότου και προαγωγός της ειρήνης", δήλωσε στο RFE/RL ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Που βρίσκεται η εστίαση

Είναι δύσκολο να περάσει μια εβδομάδα χωρίς να δούμε νέες προειδοποιήσεις από δυτικούς αξιωματούχους για την πρόθεση της Κίνας να καταλάβει την Ταϊβάν.
Οι ανησυχίες αυτές δεν είναι αδικαιολόγητες, ειδικά καθώς οι Κινέζοι αξιωματούχοι - συμπεριλαμβανομένου του Wang στο Μόναχο - κάνουν ελάχιστα για να διαλύσουν αυτούς τους φόβους.
Αλλά ο Colin Kahl, υφυπουργός Άμυνας του Πενταγώνου για θέματα πολιτικής, προσέφερε πρόσφατα μια πιο νηφάλια εκτίμηση.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Defense News, δήλωσε ότι "δεν βλέπει τίποτα που να δείχνει ότι μια εισβολή στην Ταϊβάν είναι επικείμενη τα επόμενα δύο χρόνια" και ότι το Πεκίνο είναι πολύ πιο πιθανό να ακολουθήσει τρόπους πέραν της στρατιωτικής βίας, όπως η πολιτική και οικονομική πίεση, σε οποιαδήποτε προσπάθεια προσάρτησης της Ταϊβάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης