Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Erdogan «στρατολογεί» το κρατικό fund TVF για να σταματήσει την πτώση του Borsa Istanbul

O Erdogan «στρατολογεί» το κρατικό fund TVF για να σταματήσει την πτώση του Borsa Istanbul
Οι ξένοι αποσύρονται από το Turkey ETF με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2021
Το κρατικό ταμείο πλούτου της Τουρκίας "στρατολογείται" από τον πρόεδρο της χώρας, T. Erdogan, προκειμένου να στηρίξει το κύριο χρηματιστήριο της χώρας μέσω διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων, σε μια ανοιχτή προσπάθεια να αποτρέψει την πτώση της αγοράς μετοχών.
Το ταμείο, γνωστό με τα τουρκικά αρχικά TVF, θα διαθέσει αρχικά τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια σε ETF που διαχειρίζεται μια κρατική τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Η κίνηση αυτή διαφέρει από προηγούμενες προσπάθειες στήριξης των τουρκικών μετοχών από τότε που η Borsa Istanbul επανήλθε στις συναλλαγές μετά από μια διακοπή που προκλήθηκε από δύο καταστροφικούς σεισμούς στις 6 Φεβρουαρίου.
Η κυβέρνηση διοχέτευσε αρχικά χρήματα των συνταξιοδοτικών ταμείων στην αγορά για να αντιστρέψει την πτώση μετά τη φυσική καταστροφή.

Το σχέδιο

Το σχέδιο είναι να χρησιμοποιηθούν ETFs που διαχειρίζεται επί του παρόντος η Ziraat Portfoy, ο βραχίονας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της κρατικής τράπεζας Ziraat Bankasi.
Τα αμοιβαία κεφάλαια παρακολουθούν την απόδοση διαφόρων δεικτών που σχετίζονται με το Borsa Istanbul.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο δείκτης Borsa Istanbul 100 έχει σημειώσει άνοδο άνω του 15% από την επαναλειτουργία του στις 15 Φεβρουαρίου μετά από κλείσιμο μιας εβδομάδας μετά τους σεισμούς.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άλμα άνω του 7% τη Δευτέρα και η Turkish Airlines, εταιρεία υπό τη διαχείριση του ταμείου πλούτου, σημείωσε άνοδο 6,2%.
Η κρατική στήριξη δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε αύξηση του ενδιαφέροντος για τις τουρκικές μετοχές στο εξωτερικό, όμως.
Οι ξένοι επενδυτές πούλησαν τις συμμετοχές τους στο iShares MSCI Turkey ETF που διαπραγματεύεται στη Νέα Υόρκη με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο την περασμένη εβδομάδα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Η στήριξη του κρατικού επενδυτικού ταμείου θα επισκιάσει σε μέγεθος προηγούμενα μέτρα και έρχεται πριν από τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο.
Οι εγχώριοι επενδυτές έχουν γίνει η κυρίαρχη δύναμη στο Borsa Istanbul τα τελευταία χρόνια, καθώς αναζήτησαν προστασία από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, μια εξέλιξη που έχει επίσης καταστήσει τους μικρούς τοπικούς επενδυτές με πολιτική επιρροή.

Μερίσματα, δανεισμός

Το ακριβές μέγεθος του ταμείου θα καθοριστεί μόλις όλες οι εταιρείες του TVF, όπως η Turkish Airlines, παρουσιάσουν τα κέρδη του 2022, δήλωσε μια πηγή του Bloomberg.
Η "δεξαμενή μετρητών" μπορεί σταδιακά να αυξηθεί πέρα από το εκτιμώμενο αρχικό ποσό του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Το TVF λαμβάνει μετρητά με τη μορφή μερισμάτων από τις εταιρείες στις οποίες κατέχει μερίδια.
Είναι επίσης ενεργή στις αγορές χρέους και μπορεί να δημιουργήσει κεφάλαια μέσω δανεισμού σε λίρες και ξένα νομίσματα.
Η Ziraat διαθέτει αρκετά ETF που παρακολουθούν το κύριο χρηματιστήριο της Τουρκίας, με ορισμένα να εστιάζουν μόνο σε μεγάλες εταιρείες, όπως αυτές που είναι εισηγμένες στον δείκτη Borsa Istanbul 30.
Το BIST 30 Index Fund της Ziraat Portfoy, το μεγαλύτερο τοπικό ETF για τουρκικές μετοχές, έχει ήδη δει 8,1 δισεκατομμύρια λίρες σε εισροές από τις 15 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Ο κύριος δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, ο BIST 100, έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο μέσος όγκος συναλλαγών τον τελευταίο μήνα ήταν περίπου 3,8 δισ. δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Οι δείκτες που παρακολουθούν μεγαλύτερες εταιρείες θα είναι πιθανότατα ο στόχος προτεραιότητας για το κρατικό ταμείο και το πρόγραμμα αγοράς δεν έχει ημερομηνία λήξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης