Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ρωσική συνταγή» από το Ιράν για τη στήριξη του νομίσματός του μετά τις κυρώσεις της Δύσης

«Ρωσική συνταγή» από το Ιράν για τη στήριξη του νομίσματός του μετά τις κυρώσεις της Δύσης
Τα κοινά στοιχεία των δύο οικονομιών και η νομισματική σταθερότητα
Σχετικά Άρθρα
Το πακέτο μέτρων που εγκρίθηκε πρόσφατα για την ενίσχυση του ιρανικού νομίσματος, η Τεχεράνη ακολουθεί πλήρως τα βήματα της Μόσχας.
Οι ειδικοί στα νομισματικά θέματα είναι βέβαιοι ότι η ρωσική «συνταγή» θα βοηθήσει την Ισλαμική Δημοκρατία, της οποίας η οικονομία εξαρτάται πολύ περισσότερο από την εξαγωγή φυσικών πόρων.
Η ισοτιμία του ιρανικού ριάλ μειώθηκε σχεδόν στο μισό σε έξι μήνες.
Αυτό είναι συνέπεια ταραχών λόγω της εσωτερικής πολιτικής κρίσης και των νέων διεθνών κυρώσεων.
Η Δύση κατηγορεί την Τεχεράνη για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και ότι προμηθεύει στη Ρωσία αγαθά διπλής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των drones (η Ρωσία και το Ιράν το έχουν επανειλημμένα αρνηθεί αυτή την κατηγορία).

Συνέπειες των κυρώσεων

Στα τέλη Φεβρουαρίου, το ριάλ κατέρρευσε ξανά και η επίσημη ισοτιμία έναντι του δολαρίου είναι αρκετές φορές χαμηλότερη από την ανεπίσημη.
Το ριάλ δεν είναι ελεύθερα μετατρέψιμο.
Στο πλαίσιο του πληθωρισμού ρεκόρ, η μαύρη αγορά συναλλάγματος στη χώρα ανθεί.
«Οι μακροπρόθεσμες κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ έχουν αποτέλεσμα.
Η ιδεολογικά και ψυχολογική πίεση στους συμμετέχοντες στην αγορά από τη Δύση έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο», λέει ο Andrey Loboda, οικονομολόγος, διευθυντής επικοινωνιών στη BitRiver.

Η νομισματική σταθεροποίηση

Προσπαθώντας να αντιστρέψει την κατάσταση, η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν ενέκρινε μια δέσμη μέτρων για την ενίσχυση του εθνικού νομίσματος.
Ως βάση ελήφθη η ρωσική εμπειρία σταθεροποίησης του ρουβλίου.
Όλα τα συναλλαγματικά κέρδη και τα αποθεματικά από εξαγωγικές δραστηριότητες ρυθμίζονται πλέον από το βασικό επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας.
Πριν από ένα χρόνο, το ίδιο συνέβη στη Ρωσία.
Οι ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών ανέκοψαν την απότομη κατάρρευση του ρουβλίου, την έκρηξη του πληθωρισμού και τους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα.
«Η ευέλικτη χρήση του βασικού επιτοκίου και η απότομη αύξησή του αντέστρεψε τη διαδικασία.
Αυτό απέτρεψε πολλές αρνητικές συνέπειες.
Στη συνέχεια το επιτόκιο μειώθηκε σταδιακά καθώς τα κεφάλαια προέρχονταν από τις εξαγωγές εμπορευμάτων», εξηγεί ο Vladimir Kovalev, αναλυτής της TeleTrade.
Βοήθησε και η ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Οι μεγάλοι εξαγωγείς φυσικών πόρων και η εξορυκτική βιομηχανία (πετροχημικές επιχειρήσεις, μεταλλουργία, παραγωγοί χάλυβα και χαλκού) ήταν υποχρεωμένοι να πουλήσουν τα έσοδα από συνάλλαγμα.
Ως αποτέλεσμα, το ρούβλι ενισχύθηκε σε υψηλό ρεκόρ.

Η ομοιότητα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ρωσικό μοντέλο θα λειτουργήσει και στην πραγματικότητα του Ιράν.
«Υπάρχει σαφής ομοιότητα στην οικονομική κατάσταση.
Εξειδίκευση στην εξαγωγή ενεργειακών πόρων και κυρώσεις και άσκηση εξωτερικής οικονομικής πίεση, περιορισμούς στις εξαγωγές και εισαγωγές αγαθών και διεθνείς πληρωμές, επισημαίνει ο Kovalev.
Εάν τα ρυθμιστικά μέτρα στον νομισματικό και χρηματοπιστωτικό τομέα βοήθησαν τη Ρωσία, είναι λογικό να τα υιοθετήσουν οι Ιρανοί, πιστεύει ο αναλυτής.
Rial Bounces Back After Intervention And Hopes On JCPOA
Διακανονισμοί σε εθνικά νομίσματα

Η σταθεροποίηση του ριάλ είναι, επίσης, ευεργετική για τη Μόσχα: θα επιταχύνει την εκτόπιση του δολαρίου από τους διακανονισμούς και θα αυξήσει το μερίδιο των εθνικών νομισμάτων. Ήδη σχεδόν το 60% των συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας και Ιράν είναι σε ρούβλια και ριάλ.
«Με σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία και σαφείς νομισματικούς διαδρόμους, οι επιχειρήσεις είναι πιο πρόθυμες να επενδύσουν και να κερδίσουν καλά χρήματα.
Είναι απαραίτητο να μειωθεί σημαντικά η αστάθεια των εθνικών νομισματικών μονάδων της Ρωσίας και του Ιράν σε σχέση με τα παγκόσμια αποθεματικά νομίσματα», τονίζει ο Loboda.
Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, ξεκίνησε η διαπραγμάτευση στο ζεύγος ριάλ/ρουβλίου στο χρηματιστήριο της Τεχεράνης και υπογράφηκαν στρατηγικές συμφωνίες μεταξύ των κεντρικών τραπεζών.
Αυτό κατέστησε δυνατή όχι μόνο την αύξηση του κύκλου εργασιών του διμερούς εμπορίου σε εθνικά νομίσματα, αλλά και την ανταλλαγή της ρωσικής εμπειρίας στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε μια αγχωτική κατάσταση.
Euro to ruble Jan 1999 - Mar 02, 2023 | Statista
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης