Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογές Τουρκία: Πρόταση - έκπληξη Aksener, δείχνει επιστροφή στην αντιπολίτευση - Ανακοινώνουν Kilicdaroglu

Εκλογές Τουρκία: Πρόταση - έκπληξη Aksener, δείχνει επιστροφή στην αντιπολίτευση - Ανακοινώνουν Kilicdaroglu
Μεγάλο ερωτηματικό η στάση που θα τηρήσει η Aksener, η οποία βλέπει τα ποσοστά της να εκτοξεύονται στο 20%
Σχετικά Άρθρα
(upd) Το ρευστό πολιτικό σκηνικό και τις εύθραυστες ισορροπίες που επικρατούν στην Τουρκία - ιδιαίτερα μετά την ασύλληπτη καταστροφή του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ και των περίπου 46.000 νεκρών - έρχεται να επιβεβαιώσει η πρόταση της Meral Aksener και του εθνικιστικού «Καλού κόμματος», η οποία πρότεινε οι δήμαρχοι της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης να υπηρετήσουν ως αντιπρόεδροι, αν η αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.
Η πρόταση αυτή της Aksener,
η οποία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την αποχώρηση της από το μπλοκ της αντιπολίτευσης λόγω της αντίθεσης της στην υποψηφιότητα του Kilicdaroglu, ως αρχηγού της ενωμένης αντιπολίτευσης, έρχεται να ανατρέψει και πάλι τα δεδομένα, καθώς θεωρείται μια κίνηση, η οποία εάν γίνει δεκτή, μπορεί να την επαναφέρει στη συμμαχία της αντιπολίτευσης.
Θα πρόκειται αν μη τι άλλο για μια κίνηση που θα προσθέσει δυναμική στο αντιπολιτευτικό μπλοκ και θα αφαιρέσει πόντους από τον Erdogan, ο οποίος είχε σπεύσει να κατηγορήσει την αντιπολίτευση ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι οι καρέκλες και το μοίρασμα ρόλων στην εξουσία.

Η πρόταση Aksener

Η Aksener είχε ανακοινώσει την αποχώρηση της από το μπλοκ της αντιπολίτευσης, εκφράζοντας τη διαφωνία της με την υποψηφιότητα του Kilicdaroglu.
Υποστήριξε μάλιστα ότι ο Kemal Kilicdaroglu έχει ελάχιστες πιθανότητα να κερδίσει τον Erdogan στις επικείμενες εκλογές.
Μάλιστα είχε προτείνει ως υποψήφιους τους δημάρχους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, Mansur Yavas και Ekrem Imamoglu, - προέρχονται και αυτοί από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα - αναφέροντας πως αυτοί είχαν καλύτερες πιθανότητες να κερδίσουν τον Erdogan.
Τόσο οι δύο δήμαρχοι όσο και το CHP αλλά και οι υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, στήριξαν τη υποψηφιότητα του Kilicdaroglu.
Ωστόσο, η Aksener πρότεινε οι δήμαρχοι της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης να υπηρετήσουν ως αντιπρόεδροι, αν η αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές του Μαΐου.

Αποδοχή από το CHP

«Διαβίβασε την πρόταση να υπηρετήσουν οι δυο δήμαρχοι ως εκτελεστικοί αντιπρόεδροι.
Η ηγέτις μας θα διαβιβάσει αυτή την πρόταση στον Κιλιτσντάρογλου μέσα σε επόμενα λεπτά» ανέφερε ο εκπρόσωπος του κόμματος της Aksener, αν και αξιωματούχος του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού (CHP), δήλωσε πως το κόμμα του δέχεται την πρόταση του Καλού Κόμματος της Aksener για τους αντιπροέδρους, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί η συμμαχία των έξι αντιπολιτευτικών κομμάτων να αποκατασταθεί.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγο πριν τη συνεδρίαση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου να ανακοινώσουν ως υποψήφιο τους, τον επικεφαλής του CHP, Kemal Kilicdaroglu.
Σημειώνεται πως η Aksener μαζί με τον Kilicdaroglu
ήταν αυτοί που μετά τις τοπικές εκλογές του 2019 έβαλαν τα θεμέλια για τη δημιουργία της ενωμένης αντιπολίτευσης, ενώ το Καλό Κόμμα ήταν η δεύτερη ισχυρότερη πολιτική δύναμη μετά το CHP στο μπλοκ της αντιπολίτευσης.
Μάλιστα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η δυναμική της Aksener και τους κόμματος της αυξάνεται, καθώς φέρεται να προσεγγίζει το 17% με 20%.

Ανακοινώνει Kilicdaroglu η αντιπολίτευση

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα Δευτέρα 6/3 πως ο υποψήφιος της, ο οποίος θα βρεθεί απέναντι στον Rejep Tayip Erdogan, θα είναι ο 74χρονος Kemal Kilicdaroglu, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP)..
Η αντιπολίτευση – η Εθνική Συμμαχία – πέρα από τον κοινό υποψήφιο της, θα ανακοινώσει και τον οδικό χάρτη που θα εφαρμόσει το επόμενο διάστημα.
Όπως έχει ήδη ανακοινώσει, μέλημα της είναι η Τουρκία να επιστρέψει στο κοινοβουλευτικό σύστημα, να καταργήσει το προεδρικό και να κάνει εκ νέου εθιμοτυπικό το αξίωμα του προέδρου, αφαιρώντας από τον κάτοχό του το δικαίωμα να εκδίδει εκτελεστικά διατάγματα, ορίζοντας πως δεν θα πρέπει να ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα και ορίζοντας ότι η θητεία του θα είναι επταετής.
Ακόμη, έχει δεσμευθεί να λάβει μέτρα ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός, που βρίσκεται στα ύψη, σε μονοψήφιο επίπεδο εντός δύο ετών, να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και να αναζωογονήσει την αποτελματωμένη εδώ και δεκαετίες προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κερδισμένος ο Erdogan

Οι εξελίξεις αυτές περιπλέκουν το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία.
Η αποχώρηση της Aksener από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης θεωρήθηκε ένα ανέλπιστο δώρο για τον Erdogan, ο οποίος μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου και της τεράστιας καταστροφής που ακολούθησε, φαινόταν να είναι τελείως εκτός κάθε σεναρίου εκλογικής νίκης.
Ωστόσο, ο διχασμός και η πολιτική ρευστότητα στην αντιπολίτευση ήρθε να ενισχύσει πολιτικά τον Erdogan, ο οποίος αν μη τι άλλο παραμένει μια από τις ισχυρότερες «σταθερές» στην Τουρκία.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μετά την αποχώρηση της Aksener, έσπευσε να πει πως την ώρα που η αντιπολίτευση «τσακώνεται» για τη μοιρασιά και τους ρόλους ενόψει των εκλογών, εκείνος και η κυβέρνηση του έχουν ως βασικό τους μέλημα πώς να οργανώσουν την χώρα και να συνδράμουν τους πολίτες που έχουν πληγεί από τους σεισμούς.
Είναι χαρακτηριστικό πως δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως το κόμμα του Erdogan φαίνεται πως παρά την κριτική που έχει δεχθεί, να μπορεί να διατηρεί τη δυναμική και την απήχηση του στην τουρκική κοινή γνώμη.

Δημοσκοπήσεις

Δημοσκόπηση του Κέντρου Μελετών Κοινωνικών Επιπτώσεων που διενεργήθηκε στις 18 με 20 Φεβρουαρίου έδειξε ότι η Συμμαχία του Erdogan διατηρήσουσε ένα ποσοσό της τάξης του 44%, όσο δηλαδή ήταν και τον Ιανουάριο, πριν τους σεισμούς.
Μάλιστα αυτό το ποσοστό ήταν και το υψηλότερο που απολάμβαναν τα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας τα τελευταία δύο χρόνια.
Πάντως, αναλυτές υπογραμμίζουν πως ενδεχομένως να μην έχει αποτυπωθεί ακόμα στην κοινή γνώμη η δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης για την καταστροφή από τους σεισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης