Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κάποιοι κερδίζουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία - Έσοδα ρεκόρ για τη Νορβηγία το 2022 από αέριο και πετρέλαιο

Κάποιοι κερδίζουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία - Έσοδα ρεκόρ για τη Νορβηγία το 2022 από αέριο και πετρέλαιο
Το νορβηγικό κράτος συγκεντρώνει έσοδα από το πετρέλαιο και το αέριο μέσω των φόρων που επιβάλλει στις πετρελαϊκές εταιρείες
Σχετικά Άρθρα
Έσοδα ρεκόρ από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κατέγραψε η Νορβηγία το 2022, κυρίως εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία ο οποίος συνέβαλε στην άνοδο της τιμής του αερίου σε ιστορικά ύψη στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Η Νορβηγία μπαίνει έτσι στο κλαμπ όσων επωφελούνται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τα κέρδη να αφορούν κυρίως την ενέργεια, λόγω της κρίσης που ξέσπασε και συνδέεται με την επιβολή των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του νορβηγικού ινστιτούτου στατιστικής SSB, το κράτος εισέπραξε 1,457 τρισεκατομμύριο κορώνες (131 δισεκ. ευρώ) που συνδέονται με τους υδρογονάνθρακες, «μακράν το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ».
Σε σύγκριση, το εν λόγω ποσό είναι τριπλάσιο απ' ό,τι το 2021 (498 δισεκ. κορώνες).
Εξαιτίας της μείωσης των ρωσικών προμηθειών και της αύξησης των εξαγωγών της, η Νορβηγία έγινε το 2022 ο μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου της Ευρώπης, επωφελούμενη ταυτόχρονα από την άνοδο των τιμών, που έφθασαν το καλοκαίρι σε ύψος ρεκόρ.

Απορρίπτει τις κατηγορίες η Νορβηγία και στηρίζει την Ουκρανία

Αυτά τα εξαιρετικά έσοδα προκάλεσαν κάποια σχόλια πως η σκανδιναβική χώρα «επωφελείται από τον πόλεμο», κάτι που το Όσλο απορρίπτει, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Έπειτα από 1 δισεκ. ευρώ πέρυσι, η νορβηγική κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει 75 δισεκ. κορώνες (6,8 δισεκ. ευρώ) σε πολιτική και στρατιωτική αρωγή προς την Ουκρανία για τα επόμενα πέντε χρόνια (2023-2027), δηλαδή 15 δισεκ. κορώνες ετησίως.
Το νορβηγικό κράτος συγκεντρώνει έσοδα από το πετρέλαιο και το αέριο μέσω των φόρων που επιβάλλει στις πετρελαϊκές εταιρείες, τις άμεσες συμμετοχές του στα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου και στις υποδομές (αγωγοί κλπ.) και τα μερίσματα που καταβάλλονται από τη γιγάντια εταιρεία ενέργειας Equinor, της οποίας κατέχει το 67%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης