Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναταραχή στο Πεντάγωνο: Τι φοβίζει τις ΗΠΑ και δεν φωνάζουν πια για δήθεν ρωσικά εγκλήματα στην Ουκρανία

Αναταραχή στο Πεντάγωνο: Τι φοβίζει τις ΗΠΑ και δεν φωνάζουν πια για δήθεν ρωσικά εγκλήματα στην Ουκρανία
Το Πεντάγωνο έστειλε σαφές  μήνυμα στην Ουάσινγκτον λόγω έντονων ανησυχιών
Σχετικά Άρθρα
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως η αμερικανική διοίκηση το τελευταίο διάστημα και σε αντίθεση με την ΕΕ δεν διαμαρτύρεται και δεν καταγγέλλει τα δήθεν ρωσικά εγκλήματα στην Ουκρανία.
Η απάντηση έρχεται από δημοσίευμα των New York Times που αποκαλύπτει και την υποκρισία της Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το Πεντάγωνο εμποδίζει την κυβέρνηση Biden να κοινοποιήσει αποδεικτικά στοιχεία για φερόμενα ρωσικά εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) που εδρεύει στη Χάγη, λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί προηγούμενο για τη δίωξη Αμερικανών για τις στρατιωτικές τους ενέργειες.

Ιστορικό παρεμπόδισης από ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έχουν ιστορικό παρεμπόδισης των προσπαθειών του ICC για τη διερεύνηση ύποπτων εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από τις ίδιες και τους συμμάχους τους, αλλά προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στη διερεύνηση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Merrick Garland επισκέφθηκε την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα και υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει τους Ουκρανούς στις έρευνες.
Αλλά όπως αναφέρουν οι Times, «οι Αμερικανοί στρατιωτικοί ηγέτες αντιτίθενται στο να βοηθηθεί το δικαστήριο να ερευνήσει τους Ρώσους επειδή φοβούνται ότι θα δημιουργήσουν προηγούμενο που θα μπορούσε να βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για να διώξει τους Αμερικανούς».
Σύμφωνα με τους Times, η υπόλοιπη κυβέρνηση Biden, συμπεριλαμβανομένου του State Department, του υπουργείου Δικαιοσύνης και των υπηρεσιών πληροφοριών, τάσσονται υπέρ της παροχής πληροφοριών.

Κυρώσεις στο Δικαστήριο

Τον Δεκέμβριο, το Κογκρέσο τροποποίησε τους περιορισμούς για να βοηθήσει το δικαστήριο να διευκολύνει τις έρευνες για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας.
Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στο ICC επειδή ερεύνησε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.
Η κυβέρνηση Biden ήρε τις κυρώσεις, αλλά εξέφρασε την αντίθεσή της στην έρευνα για το Αφγανιστάν και τις έρευνες για τις ισραηλινές ενέργειες κατά των Παλαιστινίων.
«Συνεχίζουμε να διαφωνούμε έντονα με τις ενέργειες του ICC σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη», είπε ο Blinken όταν οι κυρώσεις ήρθησαν τον Απρίλιο του 2021.
«Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι οι ανησυχίες μας για αυτές τις υποθέσεις θα αντιμετωπίζονταν καλύτερα μέσω της δέσμευσης με όλους τους ενδιαφερόμενους στη διαδικασία του ICC παρά μέσω της επιβολής κυρώσεων», πρόσθεσε ο Blinken.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης