Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην επίθεση η ΕΚΤ - Επιτόκια 3,75% έως Ιούλιο 2023 - Τι προβλέπουν Goldman, Citi, Deutsche

Στην επίθεση η ΕΚΤ - Επιτόκια 3,75% έως Ιούλιο 2023 - Τι προβλέπουν Goldman, Citi, Deutsche
Η Morgan Stanley και η Barclays βλέπουν το λεγόμενο ανώτατο επιτόκιο του 4%
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εντείνει τη μάχη της κατά του επίμονου πληθωρισμού αυξάνοντας τα επιτόκια άλλες τέσσερις φορές, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.
Τρεις αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης η καθεμία θα ακολουθήσουν την σχεδόν βέβαιη κίνηση 50 μονάδων βάσης την επόμενη εβδομάδα - φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% τον Ιούλιο, δήλωσαν οι ερωτηθέντες.
Τόσο η Goldman Sachs όσο και η Deutsche Bank προβλέπουν αυτό το επίπεδο, αν και αναμένουν ότι θα επιτευχθεί τον Ιούνιο.
Η Morgan Stanley και η Barclays βλέπουν το λεγόμενο ανώτατο επιτόκιο του 4% - σε σύμπνοια με τις προσδοκίες της αγοράς χρήματος.
Η JPMorgan και η Citi, εν τω μεταξύ, εκτιμούν ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα σταματήσει στο 3,5%.

ecb1.JPG
Οι προσδοκίες για μια πιο σκληρή αντίδραση της ΕΚΤ απορρέουν από το ρεκόρ του δομικού πληθωρισμού που έχει ενθαρρύνει ορισμένους hawkish αξιωματούχους.
Ο δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει δαπάνες όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, επιταχύνεται ακόμη και όταν τα κέρδη των τιμών σε επίπεδο τίτλων εξασθενούν.
Αυτή η απόκλιση τροφοδοτεί τις εντάσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με το πόσα πρέπει να γίνουν ακόμη.
"Η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι η βαθμονόμηση και η επικοινωνία της κατάλληλης ποσότητας σύσφιξης της πολιτικής τους επόμενους μήνες, δεδομένης της απότομης μείωσης των τιμών της ενέργειας και της εξασθένησης της ανάπτυξης των δανείων από τη μία πλευρά, και της συνεχιζόμενης αύξησης του πυρήνα του πληθωρισμού από την άλλη", δήλωσε η Veronika Roharova, επικεφαλής οικονομικών της ευρωζώνης στην Credit Suisse.
Η πιο επιθετική πορεία του κόστους δανεισμού σε σύγκριση με την τελευταία έρευνα του Bloomberg θα συνοδευτεί από ταχύτερη μείωση του αποθέματος των περιουσιακών στοιχείων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο προηγούμενων κινήτρων τόνωσης της οικονομίας.
Η αρχική περικοπή των 15 δισ. ευρώ τον μήνα έως τον Ιούνιο θεωρείται ότι θα αυξηθεί σταδιακά και θα διπλασιαστεί έως το 2024.
Ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ,  Philip Lane, δήλωσε ότι το κόστος δανεισμού θα μπορούσε να παραμείνει στο ανώτατο επίπεδό του για "αρκετά τρίμηνα", οι αναλυτές αναμένουν ότι θα παραμείνει εκεί για μικρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα.
Η πρώτη μείωση του επιτοκίου, στο 3,5%, αναμένεται τον Φεβρουάριο του 2024, ενώ θα ακολουθήσει άλλη μία τον Ιούλιο.
Οι ερωτηθέντες είναι μοιρασμένοι ως προς το αν η ΕΚΤ εξακολουθεί να παίζει το παιχνίδι τoυ παρελθόντος της στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού - για πρώτη φορά η πλειοψηφία δεν θεωρεί ότι υστερεί στην ανταπόκρισή της.
Περισσότεροι από τους μισούς είναι επίσης πεπεισμένοι ότι οι αξιωματούχοι δεν θα ωθήσουν τα επιτόκια σε πολύ υψηλά επίπεδα.
"Μέχρι στιγμής η ΕΚΤ τα είχε σχετικά εύκολα, καθώς τα επιτόκια ήταν χαμηλά και ήταν πίσω από την καμπύλη", δήλωσε ο οικονομολόγος της HSBC Fabio Balboni.
"Αλλά καθώς τα επιτόκια μπαίνουν σε περιοριστικό έδαφος και ο πυρήνας του πληθωρισμού παραμένει ανθεκτικός, η απόκλιση των απόψεων μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που θέλουν να συνεχίσουν να ωθούν τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα και εκείνων που φοβούνται τον κίνδυνο υπερβολικής σύσφιξης θα αυξηθεί.

ecb2.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης