Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Silicon Valley Bank δεν είναι «πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει» όπως το 2008 - Χωρίς «σωσίβιο» για εγγυήσεις των καταθέσεων

Η Silicon Valley Bank δεν είναι «πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει» όπως το 2008 -  Χωρίς «σωσίβιο» για εγγυήσεις των καταθέσεων
εν εξετάζεται σχέδιο εκτεταμένο σχέδιο διάσωσης για την Silicon Valley Bank (SVB), αλλά μερική προστασία των καταθετών, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janett Yellen δήλωσε την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 ότι συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κατάρρευσης της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) για την προστασία των καταθετών, δηλώνοντας ωστόσο, ότι δεν εξετάζεται μία μεγάλη οικονομική διάσωση.
«Αφήστε με να ξεκαθαρίσω ότι στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης (σ.σ. του 2008/2009) υπήρξαν επενδυτές και ιδιοκτήτες συστημικών μεγάλων τραπεζών που διασώθηκαν οικονομικά…
Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν έχουν το νόημα ότι δεν θα το ξανακάνουμε αυτό», δήλωσε η Γέλεν στην τηλεοπτική εκπομπή News Sunday Morning του τηλεοπτικού δικτύου CBS.
«Ωστόσο, ανησυχούμε για τους καταθέτες και επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην κάλυψη των αναγκών τους», δήλωσε η Yellen.
Δεν ήταν σαφές ποιους καταθέτες εννοούσε: Από τις καταθέσεις πελατών της SIVB 173 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2022, 152 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν ανασφάλιστα (δηλαδή, πάνω από το όριο ασφάλισης των 250.000 δολαρίων FDIC) και μόνο 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν πλήρως ασφαλισμένοι.
Όπως σημειώσαμε επίσης την περασμένη εβδομάδα, μια περαιτέρω ματιά στη χρηματοδότηση SIVB δείχνει ασυνήθιστα υψηλή εξάρτηση από τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων/VC. μόνο το μικρό κόκκινο κομμάτι ιδιωτικής τράπεζας μας μοιάζει με παραδοσιακές καταθέσεις λιανικής.

Ως αποτέλεσμα, όπως λέει ο Michael Cembales της JPMorgan: «Δικαιούμεμαι να ρωτήσω για τη διαδικασίες διαχείρισης των κινδύνων εκ μέρους των εταιρειών Venture Capital που τοποθετούν το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητάς τους σε μια τράπεζα με αυτό το προφίλ.
Στο τέλος του 2022, η SVB πρόσφερε μόνο 0,60% περισσότερο στις καταθέσεις από τις αντίστοιχες ως αντιστάθμιση για τους κινδύνους που παρουσιάζονται παρακάτω• το 2021 αυτό το ασφάλιστρο ήταν 0,04%».

Στο ίδιο πνεύμα με την υπουργό Οικονομικών, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Robert Menendez που είναι μέλος της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας, δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει ενδεχόμενη προσπάθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την οικονομική διάσωση της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB).
«Δεν είμαι έτοιμος να τους προσφέρω μία οικονομική διάσωση σε οποιαδήποτε διάσταση μπορώ να φανταστώ», δήλωσε στην εκπομπή Meet the Press του τηλεοπτικού δικτύου NBC τη Κυριακή 13 Μαρτίου 2023.

Το ειδικό ταμείο για την ασφάλιση των καταθέσεων

H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλισης των καταθέσεων εξετάζουν σχέδιο που προβλέπει να δημιουργήσουν ειδικό ταμείο που θα επιτρέπει στους ρυθμιστικούς φορείς να εγγυώνται καταθέσεις σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, μετά την απρόσμενη για αρκετούς πτώχευση της Silicon Valley Bank, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg το Σάββατο 12 Μαρτίου 2023.
Ο νέος ειδικός μηχανισμός ασφαλείας συζητήθηκε από στελέχη της Fed και της FDIC με διευθυντικά στελέχη τραπεζών και εκφράζεται η ελπίδα πως η δημιουργία του θα καθησυχάσει τους αποταμιευτές και τους επενδυτές και θα περιορίσει τον κίνδυνο τραπεζικού πανικού (bank run), σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλέστηκε πρόσωπα ενήμερα για τις συνομιλίες.
Το νέο σχήμα αποτελεί μέρος των σχεδιασμών για την αποτροπή της εξάπλωσης πανικού σχετικά με την υγεία τραπεζών επικεντρωμένων στις επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις, τις λεγόμενες startup.
Νωρίτερα το Σάββατο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο αμερικανός πρόεδρος Joe Biden συζήτησε με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας για την κατάρρευση της SVB και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης.
Οι αμερικανικές τράπεζες έχασαν 100 δισεκατομμύρια κεφαλαιοποίησης εξαιτίας της εξέλιξης.

Πωλούν τις καταθέσεις τους με μεγάλο discount

Όπως γράφουν οι Financial Times την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023, οι αμερικανοί πελάτες της τράπεζας, των οποίων οι καταθέσεις δεν καλύπτονται από το κυβερνητικό σύστημα, σπεύδουν να πουλήσουν τις καταθέσεις τους για να πληρώσουν μισθούς και άλλα λειτουργικά έξοδα μετά το κλείσιμο του δανειστή από τις ρυθμιστικές αρχές.
Η SVB αναμένεται να ανοίξει ξανά τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023 για όσες καταθέσεις είναι ασφαλισμένες στο πλαίσιο της νεοσύστατης Deposit Insurance National Bank of Santa Clara, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές εάν και πότε οι πελάτες με περισσότερα από 250.000 δολάρια στους λογαριασμούς τους θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τους τα χρήματά τους.
Κάποιοι προσπαθούν να τα πουλήσουν με μεγάλες εκπτώσεις για να συγκεντρώσουν μετρητά
Την Παρασκευή, οι «ανασφάλιστες καταθέσεις» της SVB διαπραγματεύονταν σε τιμή μεταξύ 55 και 65 σεντς σε δολάριο, σύμφωνα με την Cherokee Acquisition, μια πλατφόρμα συναλλαγών απαιτήσεων σε υποθέσεις πτώχευσης.
Άλλες καταθέσεις προσφέρθηκαν μεταξύ 70 και 75 σεντς στο δολάριο, σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλούνται οι Financial Times.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-03-12_160742.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης