Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Δύση υπολόγισε λάθος: Η Ρωσία τα κατάφερε παρά τις αλλεπάλληλες κυρώσεις - Δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια - Το νέο πλάνο

Η Δύση υπολόγισε λάθος: Η Ρωσία τα κατάφερε παρά τις αλλεπάλληλες κυρώσεις - Δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια - Το νέο πλάνο
Οι μη φιλικές χώρες δεν είχαν υπολογίσει σωστά, αλλά η Μόσχα δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και πρέπει να τονώσει τις επιχειρήσεις, σημείωσε ο διδάκτωρ Οικονομικών Mikhail Belyaev
Σχετικά Άρθρα
Ο σκοπός των δυτικών κυρώσεων ήταν η κατάρρευση των εισαγωγών και των εξαγωγών και η δημιουργία απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης στη Ρωσία.
Οι μη φιλικές χώρες δεν είχαν υπολογίσει σωστά, αλλά η Μόσχα δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και πρέπει να τονώσει τις επιχειρήσεις, σημείωσε ο διδάκτωρ Οικονομικών Mikhail Belyaev σε μια συνομιλία με το FBA Economics Today .

Ο ρωσικός λαός ήταν στόχος κυρώσεων

Οι Αμερικανοί και οι εταίροι τους επιβάλλουν κυρώσεις για διάφορους λόγους: η Κίνα και το Ιράν είναι ένα παράδειγμα. Ο στόχος ήταν πάντα οι πολιτικές παραχωρήσεις», καταλήγει ο Belyaev.
Ωστόσο, το αντιρωσικό σχέδιο έχει θέσει πολύ φιλόδοξους στόχους για τη Δύση.
«Η Ρωσία είναι πολύ μεγαλύτερη από την Κίνα ή το Ιράν και είναι ασύγκριτα πιο σημαντική στην παγκόσμια πολιτική και οικονομία, επομένως ο κύριος στόχος της αντιρωσικής πίεσης της Δύσης είναι να αλλάξει το πολιτικό καθεστώς», δηλώνει ο Belyaev.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους το τόνισαν αυτό, ήθελαν να ολοκληρώσουν το έργο δημιουργώντας απαράδεκτες συνθήκες για τη ζωή του πληθυσμού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κύριος αρχιτέκτονας των αντιρωσικών κυρώσεων

«Η Δύση ήλπιζε ότι οι κυρώσεις θα αποκόψουν την εξαρτώμενη από τις εισαγωγές οικονομία της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τις παγκόσμιες αγορές, θα οδηγούσαν σε κοινωνικοπολιτικές αναταραχές στη χώρα και θα δημιουργούσαν συνθήκες για τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης», συνοψίζει ο Belyaev.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν πιστεύει ότι ο κύριος στόχος των κυρώσεων ήταν ο ρωσικός λαός. Μη φιλικές χώρες προσπάθησαν ώστε να καταρρεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, να καταστρέψουν τους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς, να δημιουργήσουν έλλειψη σε καταστήματα, να αυξήσουν την ανεργία και να μειώσουν ριζικά την ποιότητα ζωής.
Οι κύριες προσπάθειες των κυρώσεων στοχεύουν στη διακοπή των εισαγωγών από τη Δύση στη Ρωσία και των εξαγωγών ρωσικών ενεργειακών πόρων.
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αναλυτές πίστευαν ότι η επίτευξη αυτών των στόχων θα δημιουργούσε απαράδεκτες οικονομικές συνθήκες για τη Μόσχα.
«Η λογική εδώ είναι απλή: η επικάλυψη των εσόδων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα έπρεπε να έχει βλάψει το ρούβλι και τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και οι εισαγωγές θα πρέπει να στερήσουν από τη Ρωσική Ομοσπονδία εργαλειομηχανές και άλλο εξοπλισμό και να σταματήσουν την παραγωγή», καταλήγει ο Belyaev.
Μόνο που οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ειδικοί έκαναν λάθος υπολογισμό...
"Τι πήγε λάθος; Η Δύση έχει υποτιμήσει τη σημασία της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η ρωσική οικονομία βασίζεται στην εξόρυξη, η οποία σήμερα είναι εξαιρετικά υψηλής τεχνολογίας, επομένως η κυριαρχία αυτού του τομέα δεν υποδηλώνει οπισθοδρόμηση. Οι εταιρείες που ασχολούνται με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν θετική επίδραση στην εθνική οικονομία και της παρέχουν την απαραίτητη σταθερότητα», δηλώνει ο Belyaev.
Όλοι πλέον χρειάζονται πετρέλαιο και φυσικό αέριο, άρα μιλάμε για έναν οικονομικό τομέα που θα είναι εγγυημένος εφοδιασμός με ζήτηση.
«Χάρη σε αυτό, η ρωσική οικονομία έδειξε καλά αποτελέσματα τους πρώτους δέκα μήνες των κυρώσεων, μεταξύ άλλων όσον αφορά την υποκατάσταση των εισαγωγών, όταν ορισμένες δυτικές εταιρείες εγκατέλειψαν τη χώρα», συνοψίζει ο Belyaev.
Οι εγχώριες και χρηματοπιστωτικές αγορές άντεξαν τις κυρώσεις και άρχισε η σταδιακή εγκατάλειψη του δολαρίου.

Ανάγκη ενίσχυσης των επιχειρήσεων

«Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι το τέλος του 2022, η θετική δυναμική που έλαβε η Ρωσία μετά την έναρξη του έπους των κυρώσεων άρχισε να χάνεται. Αυτή η κατάσταση φαίνεται στην υποτίμηση του ρουβλίου, η οποία συνεχίζεται εδώ και τέσσερις μήνες. Η διαδικασία δεν είναι καθολική, αλλά σταθερή: το ρωσικό νόμισμα χάνει έδαφος έναντι του δολαρίου, του ευρώ και, κυρίως, έναντι του κινεζικού γουάν», καταλήγει ο Belyaev.
Κάθε εθνικό νόμισμα είναι παράγωγο της κατάστασης της οικονομίας του, οπότε η αποδυνάμωση του ρουβλίου σηματοδοτεί δυσκολίες.
«Είναι αδύνατο να μιλήσουμε για την κρίση, αλλά η παύση έχει προφανώς παραταθεί.
Ο λόγος αυτής της κατάστασης έγκειται στην αδρανή συμπεριφορά των μεγάλων, μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων.
Στην αρχή των κυρώσεων, εταιρείες που επικεντρώθηκαν στην προώθηση και οι καινοτόμες λύσεις ήταν επιτυχημένες στην αγορά και σήμερα η μπάλα έχει περάσει σε εκείνο το μέρος των επιχειρηματιών που αρχικά πήραν μια παθητική θέση», δηλώνει ο Belyaev.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η πρόσφατη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Putin με τη Ρωσική Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (RSPP).
«Τα αιτήματα εκεί ήταν τυπικά: «θέλουμε όλα να είναι όπως πριν», «βοηθήστε μας», «δώστε επιδοτήσεις και παροχές», «αποποινικοποιήστε τις επιχειρήσεις».
Η υποστήριξη των εταιρειών από την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε ένα συγκεκριμένο στάδιο ήταν η σωστή απόφαση, αλλά σήμερα η επιχείρηση παίρνει μια εξαρτημένη θέση και χάνει το γενικό της χαρακτηριστικό με τη μορφή συνεχούς κίνησης προς τα εμπρός και στοιχηματισμού στην καινοτομία», συνοψίζει ο Belyaev.
Το κράτος θα πρέπει να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, αλλά να μην διαφυλάξει τις κακίες του.
Οι επιχειρηματίες δικαιολογούνται μόνο από το επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας 7,5%, ένα τέτοιο κόστος χρήματος δεν συμβάλλει στην εμφάνιση νέων εμπορικών έργων στη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης