Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κάλεσμα Zelensky σε εταιρείες των ΗΠΑ για …«μεγάλες δουλειές» στην Ουκρανία – Πάνω από 411 δισ. δολ το κόστος ανοικοδόμησης

Κάλεσμα Zelensky σε εταιρείες των ΗΠΑ για …«μεγάλες δουλειές» στην Ουκρανία –  Πάνω από 411 δισ. δολ το κόστος ανοικοδόμησης
Τουλάχιστον 411 δισεκατομμύρια δολάρια είναι το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Σχετικά Άρθρα
Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει σε μια νέα έκθεσή της ότι η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα κοστίσει τουλάχιστον 411 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα δέκα χρόνια, ποσό βέβαια που θα αυξηθεί καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.
Σύμφωνα με την έκθεση το ποσό των 411 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα πρέπει να θεωρηθεί ως «ελάχιστο, καθώς οι ανάγκες θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται όσο συνεχίζεται ο πόλεμος».
Η αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Anna Bjerde είχε υπολογίσει προηγουμένως η ανοικοδόμηση θα κοστίσει μεταξύ 525 δισεκατομμυρίων και 630 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η έκθεση που εκδόθηκε την Τετάρτη (22/3/2023) είναι πιο ακριβής και συντάχθηκε από κοινού με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ουκρανίας.
Μετά τη δημοσιοποίηση της νέας έκθεσης, η Bjerde τόνισε ότι η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα διαρκέσει «αρκετά χρόνια» και θα απαιτήσει δημόσιες επενδύσεις «συμπληρωμένες με σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις για να αυξηθεί η διαθέσιμη χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση».

«Μεγάλες δουλειές»


Οι αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες και οι τράπεζες προσπαθούν να επωφεληθούν από το έργο της ανοικοδόμησης.
Τραπεζίτες από την JP Morgan Chase επισκέφτηκαν την Ουκρανία τον Φεβρουάριο και υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης με τον πρόεδρο Volodymyr Zelensky και συμφώνησαν να βοηθήσουν στην άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων για ένα νέο ταμείο με σκοπό την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Τον Ιανουάριο, ο Zelensky απευθύνθηκε στην Εθνική Ένωση Επιμελητηρίων των ΗΠΑ και είπε ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα βρουν «μεγάλες δουλειές» στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
«Ο καθένας μπορεί να γίνει μεγάλη εταιρεία συνεργαζόμενος με την Ουκρανία.
Σε όλους τους τομείς — από τα όπλα και την άμυνα μέχρι τις κατασκευές, από τις επικοινωνίες έως τη γεωργία, από τις μεταφορές στην πληροφορική, από τις τράπεζες μέχρι την ιατρική», είπε.
Η νέα εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας έρχεται καθώς δεν υπάρχει ένδειξη ότι οι μάχες στην Ουκρανία θα τελειώσουν σύντομα.
Η Κίνα άρχισε πρόσφατα μια πρωτοβουλία για να προσπαθήσει να προωθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα οδηγήσει σε πραγματικές διαπραγματεύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης