Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φόβοι για κινεζική κατασκοπεία στην ΕΕ - Μετά το QatarGate, το Βέλγιο ερευνά τις σχέσεις της Huawei

Φόβοι για κινεζική κατασκοπεία στην ΕΕ - Μετά το QatarGate, το Βέλγιο ερευνά τις σχέσεις της Huawei
Βρετανοί, Ολλανδοί, Βέλγοι, Τσέχοι και Σκανδιναβοί αξιωματούχοι - καθώς και λειτουργοί της ΕΕ - έχουν όλοι ενημερωθεί να μείνουν μακριά από το TikTok
Η υπηρεσία πληροφοριών του Βελγίου ελέγχει τις δραστηριότητες του τεχνολογικού γίγαντα Huawei, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για κινεζική κατασκοπεία γύρω από την έδρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που αποκαλύπτει το POLITICO.
Τους τελευταίους μήνες, η Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας του Βελγίου (VSSE) έχει ζητήσει συνεντεύξεις από πρώην υπαλλήλους της επιχείρησης λόμπι της εταιρείας στην καρδιά της ευρωπαϊκής συνοικίας των Βρυξελλών.
Η συλλογή πληροφοριών αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων των αξιωματούχων ασφαλείας για να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιεί μη κρατικούς φορείς - αλλά και τους λομπίστες στο γραφείο της Huawei στις Βρυξέλλες- για να προωθήσει τα συμφέροντα του κινεζικού κράτους και του κομμουνιστικού κόμματός του στην Ευρώπη.
Ο έλεγχος των δραστηριοτήτων της Huawei στην ΕΕ έρχεται καθώς οι δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εταιρείες με δεσμούς με την Κίνα.

Οι οδηγίες προς τους αξιωματούχους

Βρετανοί, Ολλανδοί, Βέλγοι, Τσέχοι και Σκανδιναβοί αξιωματούχοι - καθώς και λειτουργοί της ΕΕ - έχουν όλοι ενημερωθεί να μείνουν μακριά από το TikTok στα τηλέφωνα εργασίας λόγω ανησυχιών παρόμοιων με αυτές που αφορούν τη Huawei, δηλαδή ότι η κινεζική νομοθεσία περί ασφάλειας αναγκάζει τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας να παραδίδουν δεδομένα.
Ο έλεγχος έρχεται επίσης εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων για την επιρροή ξένων κρατών στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ - ένα φαινόμενο που αποκαλύφθηκε έντονα από το πρόσφατο σκάνδαλο Qatargate, όπου το κράτος του Κόλπου προσπάθησε να επηρεάσει τις Βρυξέλλες μέσω δωροδοκιών και δώρων μέσω ενδιάμεσων οργανισμών.
Οι βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας είναι επιφορτισμένες με την εποπτεία των επιχειρήσεων που καθοδηγούνται από ξένους παράγοντες γύρω από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Σύνδεσμος με την Κίνα

Οι αξιωματικοί των βελγικών μυστικών υπηρεσιών θέλουν να διαπιστώσουν αν υπάρχουν άμεσοι δεσμοί μεταξύ του κινεζικού κράτους και του γραφείου της Huawei στις Βρυξέλλες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πρόσθεσαν, παρουσιάζουν οι εκπρόσωποι της Huawei οι οποίοι ενδέχεται να κατείχαν στο παρελθόν θέσεις σε θεσμικά όργανα των Βρυξελλών με πρόσβαση σε δίκτυο επαφών στην ΕΕ.
Στο επίκεντρο των δυτικών ανησυχιών γύρω από τη Huawei -η οποία έχει την έδρα της στο Σενζέν της Κίνας- είναι το κατά πόσον η εταιρεία μπορεί να εργαλειοποιηθεί, να πιεστεί ή να διεισδύσει από την κινεζική κυβέρνηση για να αποκτήσει πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα σε δυτικές χώρες.
Τα γραφεία άσκησης πίεσης της Huawei στην ΕΕ - το ένα βρίσκεται μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κτιρίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου και το άλλο ένα "κέντρο διαφάνειας κυβερνοασφάλειας" κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ - έχουν αποτελέσει σημαντική δύναμη άσκησης πίεσης στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ κατά την τελευταία δεκαετία.

Αυξάνεται η παρουσία στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εταιρικές δηλώσεις, η εταιρεία συγκαταλέγεται μεταξύ των 30 κορυφαίων εταιρειών που δαπανούν τα περισσότερα χρήματα για λόμπι στην ΕΕ στις Βρυξέλλες, με δηλωμένη μέγιστη δαπάνη 2,25 εκατ. ευρώ ετησίως.
Το 2018 - ακριβώς στην αρχή της γεωπολιτικής καταιγίδας που έπληξε την εταιρεία - μπήκε στην πρώτη δεκάδα των εταιρειών που δαπανούν για λόμπι στις Βρυξέλλες.
Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Σενζέν έχουν επίσης ενισχύσει τον έλεγχο των δραστηριοτήτων του γραφείου της στις Βρυξέλλες κατά την τελευταία δεκαετία.
Το 2019 αντικατέστησε τον τότε επικεφαλής του γραφείου της στην ΕΕ Tony Graziano - ο οποίος είχε μακρά διαδρομή στο lobbying στην ΕΕ και είχε ηγηθεί του γραφείου της Huawei στις Βρυξέλλες από το 2011 - με τον Abraham Liu, έναν πιστό της εταιρείας που είχε ανέβει στην ιεραρχία των διεθνών δραστηριοτήτων της.
Ο Liu αντικαταστάθηκε αργότερα από τον Tony Jin Yong, ο οποίος είναι σήμερα ο κύριος εκπρόσωπος της Huawei στην ΕΕ.
Επίσης, η εταιρεία έφερε σταθερά κινεζικό προσωπικό για να υποστηρίξει τις δραστηριότητές της στον τομέα των δημόσιων υποθέσεων.
Ο κινεζικός γίγαντας των τηλεπικοινωνιών άρχισε πέρυσι να μειώνει την παρουσία του στην ΕΕ, αναδιπλώνοντας τις δραστηριότητές του σε όλη την Ευρώπη στην περιφερειακή έδρα του στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, ανέφερε το POLITICO τον Νοέμβριο.
Μέρος αυτού του ανασχηματισμού ήταν να απολυθούν ορισμένοι από τους δυτικούς στρατηγικούς αξιωματούχους της εταιρείας, οι οποίοι είχαν εργαστεί για να αντισταθούν στις απαγορεύσεις και τους αποκλεισμούς του εξοπλισμού της τα τελευταία χρόνια.

Οι διαβεβαιώσεις

Η Huawei τονίζει συνεχώς ότι είναι ανεξάρτητη από το κινεζικό κράτος.
"Η Huawei είναι μια εμπορική επιχείρηση", δήλωσε ένας εκπρόσωπος.
Ερωτηθείς αν η εταιρεία έχει πολιτική για να ελέγχει ποιοι από το προσωπικό της είναι μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο εκπρόσωπος είπε: "Δεν ρωτάμε ούτε παρεμβαίνουμε στις πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις των εργαζομένων.
Αντιμετωπίζουμε κάθε εργαζόμενο το ίδιο, ανεξάρτητα από τη φυλή, το φύλο, την κοινωνική κατάσταση, την αναπηρία, τη θρησκεία ή οτιδήποτε άλλο".
Μια βασική ανησυχία που έθεσαν οι δυτικές αρχές ασφαλείας τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι η Huawei ως εταιρεία με έδρα την Κίνα υπόκειται στον εθνικό νόμο του Πεκίνου για τις υπηρεσίες πληροφοριών του 2017, ο οποίος απαιτεί από τις εταιρείες να "υποστηρίζουν, να βοηθούν και να συνεργάζονται με τις προσπάθειες των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών", καθώς και να "προστατεύουν τα μυστικά εργασίας των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών που γνωρίζουν".
Ερωτηθείς πώς χειρίζεται τα νομικά αιτήματα της κινεζικής κυβέρνησης για την παράδοση δεδομένων, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε στη σελίδα συχνών ερωτήσεων της εταιρείας για το θέμα, η οποία αναφέρει: "Η Huawei δεν έχει λάβει ποτέ τέτοιο αίτημα και θα αρνιόμασταν κατηγορηματικά να συμμορφωθούμε εάν το κάναμε.
Η Huawei είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία που εργάζεται μόνο για να εξυπηρετεί τους πελάτες της.
Ποτέ δεν θα θέταμε σε κίνδυνο ή θα βλάπταμε οποιαδήποτε χώρα, οργανισμό ή άτομο, ειδικά όταν πρόκειται για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών.

Αυξάνονται οι έλεγχοι στην ΕΕ

Η Huawei έχει αντιμετωπίσει αντιδράσεις από τις βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας τα προηγούμενα χρόνια.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας το 2020 επέβαλε περιορισμούς στη χρήση της σε κρίσιμα τμήματα των δικτύων 5G.
Το Βέλγιο -αν και μικρή αγορά- θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τους δυτικούς συμμάχους λόγω της παρουσίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και της έδρας της διατλαντικής αμυντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Το ενδιαφέρον της βελγικής υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας για τη Huawei ακολουθεί το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες της Κίνας στην πρωτεύουσα της ΕΕ.
Το 2022, η υπηρεσία δημοσίευσε μια έκθεση πληροφοριών που εκθέτει τα ευρήματά της σχετικά με τις δραστηριότητες από τους λομπίστες, ειδικά των υποστηριζόμενων από την Κίνα, στις Βρυξέλλες.
Σε αυτήν, η VSSE βρήκε το κινεζικό κράτος για τη λειτουργία του σε "μια γκρίζα ζώνη μεταξύ λόμπι, παρεμβάσεων, πολιτικής επιρροής, κατασκοπείας, οικονομικού εκβιασμού και εκστρατειών παραπληροφόρησης".
Σε απάντηση στη μελέτη, η κινεζική πρεσβεία στο Βέλγιο δήλωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών "συκοφάντησαν τη νόμιμη επιχειρηματική λειτουργία των κινεζικών εταιρειών στο Βέλγιο, επηρεάζοντας σοβαρά τη φήμη τους και προκαλώντας πιθανή ζημία στην κανονική παραγωγή και λειτουργία τους".
Δεν είναι μόνο η Κίνα.
"Η αδικαιολόγητη παρέμβαση που διαπράττεται από άλλες δυνάμεις εξακολουθεί επίσης να αποτελεί κόκκινο πανί για την VSSE", ανέφερε η υπηρεσία πληροφοριών στην έκθεσή της.
"Το πρόσφατο σκάνδαλο παρεμβάσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα".
Όσον αφορά την υπόθεση αυτή, οι βελγικές αρχές έχουν μέχρι στιγμής απαγγείλει κατηγορίες σε διάφορα άτομα στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ποινικής έρευνας σχετικά με τους ισχυρισμούς περί δωροδοκίας μεταξύ του Κατάρ και εκπροσώπων της ΕΕ, με τις αστυνομικές εφόδους να αποφέρουν 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης